8 utmärkta kreditkort som sänker dina kostnader + inbjudan!

Flera nya intressanta kort har nått den svenska marknaden på senare tid. Merparten är gratis och är förmånliga att använda på utlandsresan!

Hög tid för en genomgång av nya betalkortsuppstickare såsom Curve, Revolut, Klarna med flera. Tidigare var Coop ett av de bättre kreditkorten på utlandsresan, men nu har man försämrat villkoren rejält. Men som tur är har det dykt upp flera nya fintech aktörer på marknaden med innovativa produkter som är speciellt intressanta för dig som vill spara pengar på utlandsresan.

Inför 2018 skrev jag ett inlägg där jag jämförde de vanligaste kreditkorten på den svenska marknaden. Sedan dess har det hänt en hel del så här kommer en genomgång av de vanligaste och mest intressanta uppstickarna av bankkort på marknaden.

Efter att ha varit helt dött 2020 i och med pandemin börjar man nu åter slåss om kortkunderna igen och bonusarna är tillbaka. Är du intresserad av en invite så har jag inbjudan längre ner på sidan. Just nu kan du få 100 kr om du signar upp sig för PFC och 250 kronor med Rocker!

Läs vidare om varför Rocker är ett av de bättre korten för dig som vill kunna göra bankomatuttag.

Försämring av Coop Medmera Mer

Trenden med försämrade villkor av korten fortsätter. Coop har gått över Entercard som kortutgivare. I samband med det följde försämrade villkor. Tidigare var det ett mycket bra kort på utlandsresan då man hade 0% valutapåslag och 0 kr i avgift vid uttag. Detta är nu ändrat till 1,75% i valutapåslag och 1,5% uttagsavgift (minst 35 kr). Årsavgiften är visserligen sänkt med 53 kr, men om du skaffade kortet för dess förmåner utomlands så är det hög tid för tid att säga upp detta kort och se dig om efter andra alternativ.

Flera nya intressanta alternativ från heta fintech bolag

Du som även i fortsättningen vill kunna ta ut pengar utan avgift sitter inte helt lottlös. Flera nya mindre aktörer har dykt upp på den svenska marknaden under den senaste tiden. Låt oss gå igenom några intressanta aktörer som lanserat förmånliga bankkort. De flesta kort från de nya fintech aktörerna är debitkort där köpet dras direkt mot ett konto. Till skillnad mot ett kreditkort där du vanligtvis för 30 dagar kredit och betalar en faktura i efterhand. Båda varianter har sina för och nackdelar.

Dessa fintechbolag var tidigare rätt sena på bollen gällande stöd för Apple Pay men numera är de flesta med på banan.

ANNONS

23 000 kr i gratis kontantuttag

För att gå direkt på bollen, vi som gillar att åka utomlands märker snabbt att man i andra länder inte kommit lika långt som är hemma när det kommer till det kontantlösa samhället. Därför vill vi kunna ta ut pengar i bankomaten så billigt som möjligt – gärna gratis.

Ett typexempel på avgifter hos en storbank (Swedbank):

Kontantuttag i Sverige och utomlands: 3 % av uttaget belopp, lägst 45 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag vid köp/uttag i utländsk valuta: 1,65 %.

Galet att de kan komma undan med dessa avgifter när man tänker på det. Låt mig demonstrera hur du kan ta ut 23 000 kr per månad helt gratis och slippa valutaväxlingspåslag.

15 000 kr/månad med Lunar.

3000 kr/månad med Rocker.

2000 kr/månad med Revolut.

2000 kr/månad (€200) med Curve.

1000 kr/månad med P.F.C.

Totalt 23 000 kr gratis kontantuttag per månad med dessa fyra kort tillsammans.

ANNONS
ANNONS

Revolut

Revolut - bästa bankkortet utomlands

Revolut är ett Brittiskt företag som har öppnat upp för den nordiska marknaden. De erbjuder flera fördelar vilket gör dem till ett lockande alternativ. Till korten har man även en app där man kan sätta budget för olika kategorier. Man har tre olika kort Standard (0 kr/mån), Premium (924 kr/år) samt Metal (1680 kr/år). Kortet har många fördelar men det är inte helt utan fallgropar när man börjar läsa det finstilta. Så fortsätt läs och se om detta kort är något för dig.

Med standardkortet får du ett UK konto och IBAN konto. Du kan spendera i 150 olika valutor till förmånlig inter bank kurs. Samt att du kan ta ut 2000 kr gratis per månad. Till skillnad mot Curve så har man generösa gränser vid spendering i andra valutor.

Med Premium kan du ta ut 4000 kr/mån, ger dig tillgång till kryptovalutor, försäkring och virtuella engångskort.

Med Metalkortet får du allt som ingår i Premium, utöver det kan du ta ut 6000 kr/mån gratis, concierge, cashback på 0,1% inom Europa och 1% utanför Europa. Allt inbakat i ett fancy metallkort.

Suveränt budgetverktyg!

Det är främst tre skäl som gör detta till mitt favoritkort. Först och främst så kan jag tanka kortet med andra kreditkort och på det sättet tjäna poäng, det andra skälet är att det fungerar med Apple Pay (mer om detta senare). Men det tredje lite mer oväntade skälet som jag upptäckte efter att ha använt det under en period är den inbyggda budgetfunktionen samt valvfunktionen. Men budgetfunktionen kan du enkelt sätta en gräns varje månad hur mycket du vill spendera. Under månaden får du snabbt en överblick på hur mycket pengar du har kvar att spendera. Du kan även dela in budgeten i olika kategorier. Tex. så vill jag hålla ner kostnaden för att äta ute och kan sätta en gräns för restaurang. Du får då meddelande om du spräcker budgeten.

En annan bra funktion är valvfunktionen som gör att den kan runda upp summan varje gång du handlar och på det sättet får du en digital spargris. Perfekt som du vill spara till något, du kommer spara pengar utan att du knappt märket det.

Kortet har två nackdelar, dels behöver du betala runt 60 kr för att få ett fysiskt kort. Vilket är ett måste om du ska kunna utnyttja de avgiftsfria uttagen – vilket är ett av huvudargumenten med kortet. Men i vissa fall kan skicka kortet till dig fraktfritt, kolla upp vad som gäller för tillfället.

Valutapåslag under helgen

Den andra nackdelen är att om man inte har rätt valuta på sitt konto under helgen när interbank är stängt så blir det ett påslag på 0,5%. Man har ett ganska krångligt system som bygger på öppettiderna för inter bank. Även om interbank ger en fördelaktig växlingskurs så blir det ett påslag på helgerna när interbank är stängt. Det finns även ett extra påslag för några valutor, t.ex. Thailändska Bhat. Ett minus för oss för oss svenskar som gillar Thailand.

Växlingen gäller bara om du ska resa utomlands. Du får tre olika valutakonton, SEK, EUR och GBP. När du fyller på kortet (top-up) så kommer pengarna hamna i SEK kontot, så då är det bara att shoppla loss för den potten. Med budgetfunktionen som jag talade om tidigare kan du sätta en budget för varje av dessa tre valutorna. Utöver det kan du även göra en global budget. Perfekt när mina utgifter skjöt i höjden under en semesterresa. Det behövde alltså inte påverka min budget i SEK.

Det är även ett Brittiskt kort man får så kortterminalen kan slå om till engelska och man kan få frågan vilken valuta man vill ha. I dessa falla ska man alltid välja lokal valuta, i detta fallet SEK om du är här hemma (väldigt sällan jag har behövt välja valuta är hemma).

Fungerar nu med Apple Pay

Hittills så har det inte funnits så många svenska kort som fungerat med Apple Pay. Nordea var först ut, även de med St1 bensinkort kunde känna sig lyckligt lottade. Amex har även lagts till på senare tid. Men det har inte varit mycket till tröst då många ställen inte tar emot Amex, och än mindre kombinationen Amex + Apple Pay. Så de flesta av oss har varit lottlösa. Fram tills nu.

ANNONS

Smart kort med många funktioner

Som ett av få kort stödjer Revolut nu även Apple Pay. Om du vill kunna börja använda Apple Pay så kan du göra det om du skaffar Revolut. Det fungerar även med Revoluts virtuella kort så du behöver inte vänta tills du får ett fysiskt kort i brevlådan.
De flesta korten på den svenska marknaden är numera Mastercard. Om du vill ha ett Visakort som backup så är Revolut ett utmärkt val. Dessutom är det ett av de bästa korten du kan ha för utlandsresan. För dig som vill ha bättre koll på dina utgifter så är även Revolut ett smidigt alternativ. Eftersom det är ett bankkort så kan du inte köpa för mer än vad du i förväg har laddat på kortet.

Uppdatering september 2019: Jag har fått rapporter att de numera skickar ut Mastercard istället för Visa. Tråkigt för dig som vill ha ett kort som inte är Mastercard.

Har du ett SAS Mastercard så är Revolut ett utmärkt komplement då det möjliggör att du kan få fler poäng. Mer om det tricket återkommer jag möjligen till i ett senare inlägg.

Inbjudan

Inbjudan till Revolut

Du får gärna använda min inbjudanslänk om du vill skaffa Revolut!

Passa på att skaffa Revolut nu – det perfekta kortet i mitt tycke med många användbara funktioner. Analys och budgetfunktionen är min favorit för tillfället.

Med standardkortet är det ingen månadsavgift, så du binder inte upp dig för något. För att kunna ta ut kontanter i bankomat behöver du naturligtvis ett fysiskt kort. Men om du vill komma igång på en gång så kan du skapa virtuellt kort. Ett virtuellt kort kan du koppla till Apple Pay.

Vill du läsa mer om varför Revolut har blivit mitt favoritkort så kan jag tipsa om mitt inlägg Därför har Curve + Revolut blivit mina primära kreditkort även på hemmaplan.

Fördelar

– Ladda kortet med andra kreditkort. Fördel i den mån att du kan ladda med ett annat kort som ger dig poäng!

– Gratis uttag 2000 kr i månaden eller mer beroende på kort.

– Ett av få kort som fungerar med Apple Pay.

– Du kan enkelt frysa/låsa upp kortet.

ANNONS

– Smidigt budgetverktyg – koll på utgifterna under månaden. En funktion som de gjort riktigt snyggt.

– Inget valutaväxlingspåslag under vardagar för flertalet valutor.

– Vaults – du kan runda upp belopp på köp och spara pengarna i en digital ”spargris”.

– Få lättare överblick över utgifterna (tänk Tink).

– Push-notis vid köp.

– Skicka över pengar till kompisar som också har Revolut (tänk Swisha).

– Skicka pengar internationellt via IBAN konto.

Nackdelar

– Inte 100% gratis, ett fysiskt kort kostar £4,99 (ca 58 kr) i frakt.

– Påslag på 1% för Thailändska baht, Ryska rubel, Turkisk lira och Ukrainska hryvnia (2% på helgen).

– Påslag på 0,5% för valutaväxling under helgen för de stora valutorna om du inte har rätt valuta på kontot.

– Du behöver växla valuta i förväg under vardagar för att få fördelaktig kurs (om du är utomlands).

– Ladda kortet med andra kreditkort. Nackdel om du vill minimera antal kreditkort.

– Nästan lite för enkelt att fylla på pengar. Hade gärna sett en extra verifiering så man inte av misstag tankar 10000 kr istället för 1000 kr.

ANNONS

– Några kort (utöver Amex) är spärrade från att fylla på, någon har rapporterat att det inte fungerar med ICA kreditkort t.ex.

– Debitkort (prepaid), du måste föra över pengar till kortet först.

– Om du ska betala en resa eller köpa något dyrare så använd ditt vanliga kort, det har förmodligen bättre reseförsäkring och dyl.

– Terminalen måste vara direktuppkopplad.

– Något krångligare att bli kund, du behöver skicka in en bild på passet plus en bild på dig själv (allt detta görs med mobilens kamera).

– Har hört historier om folk som fått sina konton spärrade och inte kan få ut sina pengar. Håll dig borta från skumma transaktioner som kan trigga deras system, sätt inte in mer pengar än nödvändigt.

www.revolut.com

Curve

Kort från Curve

Ännu en brittisk startup. Curve har ett intressant nytt synsätt på denna vanligtvis gamla och tröga bransch. Det som är annorlunda med Curve är att du kopplar flera olika kreditkort till ditt Curve kort. Det blir som en proxy för dina kort. Du kan bära runt på ett kort men komma åt och betala med flera olika kort.  Din minimalistiska plånbok kommer jubla. Nackdelen är att alla kort inte stödjs och inte går att lägga in Curve.

Eftersom att Curve fungerar lite annorlunda så kan det till en början vara lite krångligt att förstå hur det fungerar. Eftersom Curve skickar vidare all merchant category code (MCC) information till det underliggande kortet så trodde jag först man inte skulle kunna komma undan uttagsavgifter och valutaväxlingsavgifter som kan finnas på kortet som debiteras. Men tricket är detta; säg att du vill lägga in SAS Mastercard som har 2% valutapåslag på utländsk valuta. När du lägger in kortet i appen så anger du att Curve ska debitera kortet i SEK. Detta betyder att Curve sköter all valutaväxling. På ditt kontoutdrag hos SAS Mastercard (SEB) så kommer alla köp genom Curve vara debiterade i svenska kronor. På detta sätt kommer du runt avgiften. Det finns dock en hållhake och det är att gränsen för gratis valutaväxling ligger på €500 per månad för Curve blue som är gratiskortet.

Du som har Revolut som underliggande kort till Curve bör tänka på att undvika denna kombinationen när du är utomlands. Eftersom Revolut inte har något valutaväxlingspåslag (till en viss gräns) så är det bättre att använda Revolut direkt så du inte äter på €500 kvoten hos Curve i onödan.

Jag har även provat att göra uttag med Curve och det verkar som att dessa transaktioner inte taggas som uttag och man slipper alltså uttagsavgiften som i exemplet med SAS Mastercard är på minst 40 kr. Gränsen för gratis uttag med blue ligger på €200 per månad.

Curve har en snabb utvecklingstakt, med deras publika Trello roadmap kan man kan följa vad de jobbar på.

ANNONS

Stödet för Amex som försvann fortare än det kom

I början av 2019 gjorde Curve en jättegrej om att nu skulle man lansera stöd för Amex och gå över till en prenumerationsmodell. Nya Black skulle kosta £9.99 per månad (ca 1430 kr/år). De som redan hade Legacy Black skulle då få prova nya black under 3 månader. Med nya Black skulle man få ladda sin Amex Wallet med £1000 per månad gratis. I övriga fall 0,65% (gällde även Blue). Man släppte även ett Metall kort med bättre villkor.

Curve Blue, Curve Black och Curve Metal

Den 28 januari 2019 släppte man sin nya prenumerationsmodell. Black kostar nu €9,99 i månaden. Den stora nyheten som alla hade väntat på var att nu skulle man äntligen få stöd för Amex! Men bara 36 timmar senare meddelar Amex att samarbetet med Curve upphör. Värdet för att betala nästan 120 kr i månaden blir helt plötsligt mer eller mindre noll. Jag får säga att jag är inte helt förvånad. Att man skulle kunna dumpa (Amex) pengar i en wallet och få poäng för det var lite för bra för att vara sant. Naturligtvis orsakade detta världens liv i deras community.

Nu över två år senare är finns det fortfarande inte stöd för Amex.

Den största fördelen med Black som jag ser det är att om du kommer spendera mer än €500 rullande 30 dagar utomlands. Med Blue kostar det 2% i valutaväxlingsavgift över €500. Man kan även ta ut mer pengar utan avgift med Black. Ska du köpa något dyrt hos Apple kan du även få 1% cashback med Black.

Värstingkortet Metal kostar €14,99 i månaden, då får du ett kort i metall, €600 i gratis uttag vilket inte är direkt imponerande. Vidare kan du välja 6 olika handlare för cashback, mobilförsäkring, airport lounge och självriskreducering när du hyr bil.

Med en gräns på €500 (utan avgift) så är Curve lite oväntat inte alls ett så intressant alternativ utomlands. Andra kort såsom Revolut, PFC och Rocker har högre gränser och slår Curve på fingrarna.

Cashback tips

När du signar upp dig så får du välja 3 olika handlare där du får bonus under 3 månader (med blue).  Tänk därför  igenom vilka handlare du ska välja – man kan inte ändra.

Gör inte som jag och välj tre som mer eller mindre bara finns i London, eftersom detta är ett brittiskt företag så är de flesta av deras partners brittiska företag, såsom Honest Burgers, Caffee Nero, Tesco, John Lewis med flera. Det jag råder dig att göra är att välja handlare som även finns här hemma i Sverige – välj Lidl, Media Markt, IKEA eller booking.com. Om man bor i Sverige och sällan besöker London så är detta en mycket smartare strategi. Då har du iallafall en teoretisk chans att kunna utnyttja cashbash funktionen.

Vid jul gav Curve oss chansen att välja tre nya under tre månader. Denna gång valde jag lite smartare. Efter ett köp hos Lidl kan jag verifiera att cashback fungerar här hemma. Bonusen kommer in på ditt Curve cash konto några sekunder efter du lämnat affären.

De som har black kortet får välja sex olika handlare och har även några fler premium val att välja på, t.ex. Uber, Amazon och Apple.

Eftersom kan troligen inte kommer få några större summor på sitt sitt curve cash så kan man ställa in så kortet använder cash i första hand om det finns tillräckligt med pengar för att täcka köpet. Smidigt.

Apple Pay

En glad nyhet är att Curve nu i slutet av januari 2020 precis rullat ut stöd för Apple pay. En riktigt välkommen nyhet! Detta betyder att du kan betala med Apple pay även om kortet som debiteras inte har stöd för Apple pay. Det betyder även att du kan skippa plånboken helt och hållet men samtidigt kunna betala med flera olika kreditkort.

Go back in time

Unik funktion för Curve som jag inte sett någon annan tjänst erbjuda. Med denna funktion så kan du flytta en transaktion till ett annat kort efteråt. Från början kunde man flytta transaktioner från 14 dagar tillbaka. Men nu under pandemin har man utökat detta till hela 90 dagar!

ANNONS

Perfekt för dig som har ett företagskort men av misstag betalade med ditt privata kort eller vice versa. Du kan nu flytta köpet till rätt kort i efterhand.

Denna funktion öppnar även upp helt nya möjligheter för poängjägare. I mitt inlägg hur du maxar din SAS Eurobonus beskriver jag detta mer ingående.

Anti-Embarrassment Mode

En liten men ack så bra funktion som man nyligen släppt är ”Anti-Embarrassment mode”. Du som har ett Amex vet hur pinsamt det kan bli när man ska betala och kortet inte fungerar – de kanske inte ens tar emot Amex eller m du försöker betala med ett kort som inte har tillräckligt med pengar.

Med denna funktion så växlar Curve automatiskt över till ett annat kort om det första kortet inte går igenom. Jag brukar ha mitt Revolut kort som underliggande kort till Curve som standard, på det kortet brukar jag sätta en gräns på hur mycket jag kan spendera på månad. Det händer att jag inte tänker på att jag passerat min gräns, istället för att neka kortköpet så växlar Curve helt enkelt bara över till ett annat kreditkort i bakgrunden och köpet går igenom. Vill jag tvunget ha utgiften på mitt Revolutkort så kan jag efteråt använda Go back in time funktionen.

Inbjudan

Om du är sugen att prova Curve så använd gärna min inbjudanslänk.

När du signar upp dig får du 1% cashback i 30 dagar.

Fördelar

– Gratis fysiskt kort (Blue)!

– Numera har Curve stöd för Apple pay.

– Koll på utgifter – fota kvitton.

ANNONS

– Du kan enkelt frysa/låsa upp kortet.

– När du köper något utomlands får du meddelande vad det kostade i svenska kronor.

– 1% cashback hos utvalda partners (främst med black och metal).

– ”Go back in time” byt till ett annat kort i efterhand upp till 30 dagar. Praktiskt om du t.ex. vill ha företagsutgifter på ett speciellt kort. Eller kunna tajma in SAS MC kampanjer t.ex.

– Push-notis vid köp.

Nackdelar

– 2% valutaväxlingsavgift utomlands om du spenderar över £500 per månad (gäller Blue – gratiskortet).

– Max £200 i gratis uttag per månad med Blue, £400 per månad gratis med Black.

– Cashback endast under 90 dagar (med Blue).

– Terminalen måste vara direktuppkopplad.

– 100% mobil, du kan inte logga in med datorn.

– Fungerar ännu inte med Amex här i Sverige (är på gång sägs det).

– Finns även andra kort som det inte fungerar med, kort från ICA banken t.ex. Handelsbanken har jag också hört att det inte fungerar med.

– Upp till 1,5% valutapåslag under helger.

– Om du ska betala en resa eller köpa något dyrare så använd ditt vanliga kort, det har förmodligen bättre reseförsäkring och dyl.

– Betalar man med Curve cash så blir transaktionen i Brittiska pund, vilket gör det svårt att se i efterhand hur mycket något kostade i svenska kronor.

– Rabatter som är kopplade till ditt vanliga kortnummer försvinner så tänk på att använda ditt vanliga kort i dessa fall. Rabatt på bensin t.ex. om du har ett bensinkort.

www.curve.app

Rocker

Under 2019 plöjde Bynk ner en hel del i marknadsföring för sina konsumentlån. Reklam som man fick kritik av från Konsumentverket. I Början av 2020 bytte namn namn till Rocker.

Fram till i år (2021) har Rocker varit en väldigt anonym spelare bland betalkort på den svenska marknaden som det inte snackats så mycket om. Men nu börjar det hända grejer, framförallt eftersom de just nu kör en mycket bra kampanj för nya kunder, mer om detta senare.

Börjar man läsa på om koret och tittar på villkoren så seglar Rocker upp som ett av de bästa svenska korten just nu. Kanske inte för att Rocker är så mycket bättre utan för att villkoren hos konkurrenterna blivit sämre.

Kortet i fråga är ett Visa debitkort. Detta kort är väldigt likt funktionsmässigt till P.F.C. Du laddar på kortet med pengar via Swish.

Vid köp utomlands används Visas växelkurs. Uttag från kontot sker via Trustly, minsta summan du kan ta ut är 200 kr.

PFC och Rocker blir direkta konkurrenter

Det kommer bli intressant att följa fighten mellan PFC och Rocker då de blir direkta konkurrenter på den svenska marknaden. PFC har fördelen att de funnits längre på marknaden och har således ett försprång. De har även kommit lite längre i utvecklingen av appen som nu fått lite fler funktioner.  Deras utveckling går dock väldigt långsamt så på den punkten är det inte svårt för rocker att komma ikapp.

Själv har jag skaffat Rocker för att kunna ge en bild av hur det fungerar.

Jag kommer även hålla ett öga på om det fungerar bättre med kontantuttag i Asien än med PFC som inte fungerar att ta ut pengar med i vissa länder. Då detta är ett Visakort så är det inte omöjligt att det kommer fungera annorlunda.

Överraskande bra app – anslut andra banker

Efter att ha installerat appen så måste jag säga att jag blev positivt överraskad. Den är något buggig men har förvånansvärt smidiga funktioner. De har stöd för både Google pay och Apple pay. Den har de flesta funktioner som man skulle kunna önska sig, du kan sätta en budgetgräns per månad, dela en kostnad, stänga av internetköp och låsa kortet.

Du kan koppla andra kort och banker till appen och på så sätt via allt du handlar i en och samma app, samma som med Zlantar om du känner till den appen. Zlantar är en ersättare till Tink som köpts upp av Visa. Du kan ansluta de flesta kort och banker på den svenska marknaden, Exempel på tjänster du kan ansluta är American Express, Avanza, Nordnet, Revolut, Coop Mastercard för att nämna några.

Automatisk påfyllnad från sparkontot

En funktion som är värd att lyfta är att man kan ställa in så det automatiskt förs över en summa när ditt saldo på kortet understiger under en fastställd nivå. Du kan på detta sätt dra nytta av räntan på sparkontot maximalt.

Börsnoteringen som inte blev av

Vem ligger då bakom Rocker? Jo, den norska mediekoncern Schibsted är den största ägaren. De tre grundarna har tidigare bakgrund från Lendo.

Den 29 oktober var det meningen att Rocker skulle börsnoteras, men samma dag meddelade bolaget att man drar tillbaka sin notering och kommer istället att fortsätta med en privat finansieringsrunda.

Man fick rejäl kritik av Affärsvärlden när de gick igenom bolaget i sin IPO-analys – att noteringen var ett desperat drag.

Jag blev minst sagt förvånad när jag läste om nyheten på Breakit på fredagsmorgonen. Breakit skriver vidare i en uppföljande artikeln att noteringen beräknats ha kostat 45 miljoner för rådgivare och andra tillhörande kostnader. Pengar som nu alltså är helt bortkastade.

Alltihop framstår som minst sagt förvånande.

Gratis kort – värt att prova

Själv kommer jag prova på Rocker för att se om det är något att ha. Även om det inte går att få bonus när man fyller på pengar så har Rocker själva en cashbackfunktion som kan ge pengar tillbaka, från 0,5% och uppåt. För egen del lockar möjligheten att kunna ta ut 3000 kr per månad. Är man utomlands är det alltid bra att ha kontanter till hands.

Från bäst i klassen på cashback till ett av de sämre korten

Rocker har i ett antal steg infört ett flertal försämringar som tillsammans gör att jag inte längre kan rekommendera detta kort.

Tidigare kunde man få upp till 10% i cashback, men för att kunna få cashback värt namnet numera så behöver man dels ett Plus eller Premium paket samt tjänsten Rocker Extra som är en kredit. Detta gör det hela så omständligt att det inte är värt mödan.

Jag har själv sagt upp mitt Rocker kort och kommer således inte använda Rocker längre.

Tips! Med gratisalternativet (standard) får man inte längre ett fysiskt Visakort. Men du kan ändå betala med Rocker genom att lägga in det virtuella kortet som du får i Google Pay eller Apple Pay och börja handla. Själv reggade jag mig sent en lördagskväll, kunde lägga in kortet i Apple Pay söndag förmiddag.

Rocker apple pay wallet.
Rocker inlagt i Apple Pay wallet.

Fördelar

– Gratis, ingen årsavgift (med standard).

– Gratis uttag upp till 3000 kr per månad. Utöver detta 1,25% (kommer garanterat utnyttja detta själv då jag har få andra kort med gratis uttag). Gratis uttag kommer tyvärr att försvinna.

– 0,5% i cashback om du använder min länk för inbjudan.

– Du kan få cashback, upp till 10% (med premium).

– Inget valutaväxlingspåslag (gäller Plus och Premium).

– En reseförsäkring ingår i kortet.

– Sparkonto direkt i appen till bra ränta (via Erik Penser Bank).

– Även om det är ett förbetalt kort kan du ställa in så det automatiskt förs över pengar till kortet från sparkontot.

– Är ett Visa kort, så om du vill ha ett Visakort som komplement kan du överväga Rocker.

– Diskret kort, kortnumret står på baksidan.

– Du kan spärra för e-handel och kontinenter.

– Svenskt företag, du kan kontakta dem på svenska.

– Du kan ta ut pengar direkt till bankkonto via Trustly.

Nackdelar

– Man har infört ett flertal försämringar som för att kortet inte längre är attraktivt.

– Man kan inte längre få 10% cashback med gratiskortet.

– Kan inte användas för spel och transaktioner som kan omvandlas till kontanter.

– Debet kort, du måste sätta in pengar i förväg (pre-paid).

– Använder Visa växlingskort, kan vara något sämre än interbank kurs.

– Du kan inte byta PIN kod.

– 200 kr minimum om du vill ta ut pengar via Trustly.

– 100 kr minimum på kortet, så du kan inte tömma det helt via Trustly.

rocker.com

P.F.C.

Ett svenskt alternativ till Revolut, backas av Nordea. PFC kortet vinner titeln för det osexigaste namnet, samma klass som Finansiell ID-Teknik BID AB (BankID). En stor fördel med ett PFC kort är att du kan föra över pengar snabbt och enkelt till kortet med Swish. En annan fördel är att du är igång på på några få minuter via BankID som är sättet man registrerar sig.

Det fysiska kortet skickas gratis och du får det inom 3-5 dagar. Snabbare än Revolut och Curve som skickar sina kort från England.

Detta kort kan vara en utmärkt ersättare för dig som nu har sagt upp Coop kortet efter de försämrade villkoren. Eller har ett annat ”gamle bank” kort och bara vill få ner avgifterna när du är utomlands. För dig som samlar poäng är det däremot inte något intressant alternativ då man inte kan fylla på kortet med andra kreditkort och få poäng. Likt Revolut är detta ett prepaid Mastercard där du fyller på via antingen Swish eller Plusgiro.

Detta är ett debitkort likt de flesta av konkurrenterna, men lusläser man villkoren så verkar det som att man kan handla för mer än vad man har insatt och alltså hamna på minus. Betalar man inte in dessa pengar inom 5 dagar så tillkommer en avgift på 100 kr. Något att vara vaksam på alltså.

3000 kr i gratis bankomatuttag

Uppdatering 28/1 2021

PFC meddelar nya försämringar och sänker gränsen för gratis abonnemanget från 3000 kr till 1000 kr f.r.om. februari 2021.

Tidigare med 3000 kr i gratis uttag var PFC ett intressant kort att ta med på utlandsresan. Men nu när man sänkt det till ynka 1000 kr är det inte längre intressant att ta med på resan.

I början var appen väldigt basal med få funktioner, men nu när jag tagit en ny titt på appen så har man gjort en hel del utveckling av den. Den har nu liknande funktion som Revolut där du kan göra budget, få notiser etc. Tidigare hade man en communitysida där man kunde läsa om vad som var på gång, men det verkar som man stängt ned den för länken fungerar inte längre.

Automagiskt sparande

En funktion som man infört som jag använt länge med Revolut är att du kan ställa in att du ska spara en summa för varje köp du gör. Välj mellan 5, 10, 20 kr. Du kan även föra över pengar till sparandet manuellt. Funktionen är ganska simpel för närvarande, du får heller ingen ränta, det hamnar bara i en annan pott.

Inköp på delbetalning

Deras nyaste funktion går ut på att du kan dela upp köp mellan 800-10 000 kr på avbetalning på upp till 12 månader. Haken är att det kostar mellan 30-50 kr per månad. Denna funktion är något som jag verkligen vill avråda ifrån. Den effektiva räntan kan bli över 36%. Spara ihop dina pengar och handla när du har råd. Aktiverar du denna funktion så kommer de även göra en kreditbeprövning.

Sätt sparmål

På samma sätt som med Revolut så kan du skapa sparmål som du automatiskt kan spara till. Antingen en manuell skumma som du lägger år sidan eller att PFC automatiskt för över några kronor varje gång du köper något med kortet. Du kan ställa in 5 kr, 10kr eller 20 kr för varje köp.

Jag har provat funktionen med Revolut och det fungerar bra. Jag nådde mitt mål på 3000 kr. Men sedan dess har jag stängt av det. En nackdel för mig är att kontoutdraget blir så ”skräpigt” då varje köp genererar två transaktioner. Men det är trevligt att ha en extra gömma när kontot visar 0 kr.

Skapa grupper och splitta kostnader

En intressant funktion nyligen lanserats är att man nu kan skapa grupper för att kunna dela kostnader med vänner som också har ett PFC kort. Denna funktion är troligen mer intressant för de som vill kunna dela på kostnader på t.ex. en semester. För enklare situationer där man bara vill kunna splitta en nota på restaurangen så kommer Swish fortfarande vara det smidigaste och enklaste sättet.

För egen del är detta inte något kort som jag kommer använda alls här hemma. Att man bara kan ladda det via Swish är en begränsning, då finns det andra kort som passar mig bättre. Men att ha som reservkort utomlands för att kunna ta ut pengar så passar det bra. Ett användningsområde man skulle kunna ha det till här hemma är att man laddar en summa på kortet och låta det ligga hemma så kan man ha det som en liten ”emergency fund”.

Kontantuttag i Asien kan strula

Jag testade kortet en hel del på min senaste resa. Kortet fungerade inte att ta ut pengar med i varken Sydkorea eller i Taiwan. Jag har hört flera andra som också rapporterat om att det är problem med kontantuttag i asien, Thailand b.la. Däremot så kunde jag handla med det i affärer, det var bara uttag som inte fungerade. När jag kontaktade PFC så gav de lite svävande svar, de kände till att det kunde vara problem men samtidigt kunde de inte ge direkta svar i vilka länder det inte fungerar. Om du ofta är i asien och vill skaffa kortet så är detta någon att ha i åtanke. Använd i så fall hellre Revolut som jag inte hade några problem med.

PFC Premium – 20 kr/mån

Under 2020 har man rullat ut en premiumtjänst av PFC. Priset ligger på 20 kr/mån (första månaden 1 kr) vilket man får anse är billigt i jämförelse. Med Premium kan du ta ut 10000 kr i månaden utan avgift. Man man även blocka ATM uttag och onlineköp. Som  standard kan du annars bara frysa kortet. Det ingår även att man får utbyteskort gratis om man skulle tappa det (värde 95 kr).

Att kunna ta ut 10 000 kr utomlands är helt klart intressant, men då vill jag vara säker på att det fungerar. Så här långt har jag som sagt inte haft bra erfarenheter av att uttag fungerar i Asien.

I dessa tider när i stort sett ingen kan resa så kan det inte finnas många som nappat på detta erbjudande då det bara är möjligheten att kunna ta ut en större summa i bankomat utan angift som gör premium intressant. Här hemma i Sverige är det ytterst sällan man behöver kontanter

PFC Junior

Med deras nya funktion PFC Junior så kan du skaffa extra kort till ditt barn som de kan handla med. När de använder kortet så får du meddelande i din telefon. Du kontrollerar även kortet på så sätt att du kan frysa det. Även denna tjänst kostar 20 kr/mån.

Till skillnad från Premium så tror jag faktiskt att detta är en tjänst som kan vara uppskattad. De nya ”peach” korten är rätt snygga.

PFC överger Wirecard

När skandalen kring Wirecard eskalerade i somras så stoppade brittiska motsvarigheten till Finansinspektionen tillståndet för brittiska Wirecard vilket gjorde att PFC kortet slutade fungera under ett antal dagar. Även Curve blev påverkade av detta, de var redan på väg att flytta över hanteringen själva ett arbete som be påskyndade. Curve gick aldrig tillbaka till Wirecard igen. Under november 2020 så lämnade även PFC Wirecard och de gamla svarta korten slutar fungera. Man har nu släppt persikofärgade kort med Svea Bank som kortutgivare.

På grund av situationen i världen just nu har jag inte använt mitt PFC kort på länge. Men jag har fått det nya kortet och det är aldrig fel att ha ett extra kort som backup.

Inbjudan – värd 100 kronor!

Prova PFC – få 100 kr!

Om du skaffar PFC med min länk så får du 100 kr!

Tidigare har man erbjudit 50 kr som välkomstbonus så passa på nu när det är dubbelt så bra!

Fördelar

– Gratis!

– Junior, ge extra kort till dina barn som du kontrollerar (ej gratis).

– Ladda kortet snabbt med Swish.

– Gratis bankomatuttag upp till 3000 kr (1000 kr) per månad i hela världen i gratisvarianten (över det 1,5% i avgift).

– Kontaktlösa betalningar.

– Svenskt kort, fungerar med 3D secure.

– Diskret kort, kortnumret står på baksidan.

– Inget valutaväxlingspåslag.

– Du kan enkelt frysa/låsa upp kortet i appen.

– Man kan enkelt föra tillbaka pengarna igen till sitt bankkonto.

Nackdelar

– Går ej att ladda med andra kreditkort.

– Inloggning via BankID, lite krångligare än enbart touch ID.

– Använder Mastercard växlingskurs, ej interbank som är mer förmånligt.

– Debitkort, du måste sätta in pengar i förväg.

– Går inte att exportera kontoutdrag.

– Kontantuttag kan strula i vissa länder.

– Vänder stig enbart till den svenska marknaden, man har inget internationellt tänk.

– Tidigare har PFC finansierats till stor del av Nordea. Men de verkar inte längre vilja vara med att skjuta till nya pengar. PFC har ingen stark finansiell ställning även om man säger att man arbetar med att ta in nytt kapital från investerare. Under 2019 gjorde de en förlust på 47 miljoner kronor.

getpfc.com

Lunar

Lunar (tidigare Lunar Way) är en dansk aktör som även tagit sig in på den svenska marknaden. Deras tjänst är mer eller mindre en kopia av Revolut – ett prepaid kort som de flesta av konkurrenterna. T.om. förpackningen som kortet kommer i är identiskt med Revolut.

Man har fått sin egen banklicens och det låter som att man har lite större ambitioner än att bara lansera ett debitkort. På senare tid har man även lanserat sparkonto med mycket bra ränta och investeringsfunktioner.

2022 – Är kortet bra igen?

Covid har satt käppar i hjulet för de flesta, Lunar är inget undantag. När man började komma in på den svenska marknaden hade man storslagna planer, men nu hör man inte mycket om Lunar längre.

Under hösten 2020 gjorde man en hel del förändringar av tjänsten. Då införde man en avgift för uttag för standardkortet, men nu 2022 när jag är inne och försöker lusläsa hemsidan så verkar det som att uttag är gratis igen!? Mycket välkommen nyhet för oss som letar efter ett kort för att ta ut kontanter med utomlands.I min bok gör deras generösa villkor för kontantuttag att kortet åker upp i topplistan över bra utlandskort igen!

Lunar, inga avgifter

Lunar har tre olika nivåer, standard, premium och pro. Jag har lite svårt att se fördelarna med betalvarianterna.

Standard

Gratisvarianten. Du kan välja mellan svart eller corallfärg för ditt Visakort. Stöd för Apple Pay och Google Pay. Du kan även ha ett virtuellt kort. 15000 kr i uttag per månad (max 5000 kr per dag).

Premium

För 79 kr/mån får du tre Visakort i och kan välja mellan färgerna guld, roseguld och silver. Utöver detta får du tre virtuella kort, gemensamt konto samt en rese och bagageförsäkring. Du kan skapa gemensamma konton. 25 000 kr i uttag per månad, max 70 000 kr i köp per månad.

Pro

149 kr/mån. Samma som premium fast du får sex olika konton samt ett av de tre fysiska korten är i metall.

Metallkortet är mer eller mindre det enda du får extra utöver premium. Högst tveksamt om skulle vara intressant för någon att betala 840 kr/år bara för att få ett kort i metall.

Som jämförelse så kostar Revolut Metal 139 kr/mån och Curve Metal €14,99 (ca 152 kr/mån).

1,05% i ränta på sparkontot

Tidigare var det sagt att den höga räntan skulle gälla tom. 2021-12-31. Men det verkar som att man förlängt detta, mycket välkommen i så fall.

Vill du ha ett Visakort så kan detta vara ett alternativ för dig. De flesta av de andra korten är annars numera Mastercard.

Då Lunar har en egen banklicens så har man förutsättningar att bli en rejäl spelare på den nordiska marknaden och konkurrera med Revolut. Men än så länge har man inte spelat sina kort rätt och hållit en väldigt anonym profil.

Inbjudan till Lunar

Inbjudan till Lunar

Är du sugen på Lunar och vill få en superbra ränta

så får du gärna använda min inbjudanslänk!

Fördelar

Lunar

– Gratis

– 1,05% i ränta på insatta pengar.

– Hela 15000 kr/månad gratis uttag både i Sverige och utomlands (max 5000 kr/dag).

– Visakort

– Du kan koppla andra konton (tack vare PSD2 – EU-direktiv)

– Snabb och enkel registrering via BankID.

– Frys kortet i appen.

– Du fyller på kortet med ett annat kreditkort.

– Stöd för Apple Pay och Google Pay.

– Stöd för virtuellt kort.

– Du kan föra över pengar internationellt (SEPA betalning).

Nackdelar

– Debitkort, du måste sätta in pengar i förväg.

– Går inte att exportera kontoutdrag.

– Rörig hemsida, svårt att hitta det finstilta.

– Dansk bank, du får ett dansk IBAN-konto. tar längre tid att överföra pengar.

– Ingen cashback på kortet.

lunar.app

Northmill

Rebilla lanserades i december 2019 men det kortet blev inte långlivat. Efter en del kritik mot diverse avgifter så bytte man ett halvår senare namn på kortet till Northmill som är det företag som låg bakom Rebilla.

I samband med bytet försvann även de främsta fördelarna med kortet – cashback och till viss del gratis uttag.

Nu lägger man även ner Northmill kreditkort. I höst 2021 kommer man lansera ett nytt bankkort. Lite intressant trend att kreditkorten inte verkar vara lite intressanta längre på den svenska marknaden.

Återstår att se vad villkoren för detta nya kort blir.

Man har dock kvar sparkontot som för närvarande ger 0,85% vilket är en av de bättre räntorna för konton med insättningsgaranti. Men då även Klarna ger liknande ränta så hade jag valt det istället. Med Klarna får du även ett riktigt bankkonto som ger snabbare insättningar och uttag.

Klarna

Av någon anledning har jag aldrig riktigt gillat Klarna, försöker alltid undvika det alternativet vid check-out när jag ser det i en butik på nätet. Nu har man iallafall tagit fram ett kort som man kallar för Klarnakortet. För ovanlighetens skull är det ett Visakort, vanligtvis är det Mastercard som bankerna brukar erbjuda nuförtiden.

Ser väldigt bra ut på pappret men du kan inte använda det för kontantuttag! En stor nackdel enligt mig, då faller hela idén om att kunna ha det på utlandsresan. Plus att det är ett av få kort som fungerar med Apple pay. Det kan även vara intressant för dig som vill ha en svensk aktör och vill kunna logga in med BankID.

Fördelar

– Gratis!

– Fungerar med Apple pay/Google pay.

– Inget valutaväxlingspåslag.

– Du kan frysa/öppna kortet i appen.

– Välj kortdesign. Korten har en vertikal design som är lite annorlunda.

– Inga kortuppgifter på framsidan.

Nackdelar

– Kan ej användas för kontantuttag – inga bankomatuttag!

– Betalkort, kopplat till bankkonto.

– Avgift vid månadsfaktura (29 kr).

– Görs en kreditupplysning.

klarna.com

Forex kort

Uppdatering 2021. Pandemin har slagit hårt mot Forex av naturliga skäl och man har valt att sälja sin bankverksamhet till Ica banken. Ett ganska desperat beslut kan tyckas. Även om detta beslut inte påverkar kreditkorten så undrar man hur hållbar deras affärsmodell kommer vara på sikt när fler och fler länder går mot kontantfria samhällen. Forex kommer omvandla sin verksamhet från bank till betalningsinstitut i samband med denna försäljning.

Forex kort är det som är mest likt ett klassiskt kort från storbankerna. Tidigare fanns kortet både som bankkort och kreditkort. Men efter försäljningen så finns det numera bara som kreditkort. Kortet kostar 225 kr per år.

Kan vara ett bra kort för dig som reser mycket utanför EU.

Fördelar

– 56 dagar räntefri kredit.

– Rabatt på bensin, köp av valuta och besök i Menzies lounger (Arlanda och Landvetter).

– Gratis bankomatuttag utanför EU.

– Inget valutaväxlingspåslag.

– Ingen kontantuttagsavgift om du köper valuta på kortet hos Forex.

Nackdelar

– Ej gratis uttag inom EU (2% lägst 40kr).

– Inget för dig som vill ha ett kort gratis.

– Lite gammelbank, ingen app/push-notiser som ger enkel överblick över utgifter.

Om du använder några av mina referral länkar på denna sida hjälper du mig att stötta utvecklingen av den. Win-win, Stort tack!

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ANNONS