5 utmärkta bankkort för utlandsresan

27 januari, 2019
| Bo

Hög tid för en genomgång uppstickare så som Curve, Revolut, Klarna med flera. Tidigare var Coop ett av de bättre kreditkorten på utlandsresan, men nu har man försämrat villkoren rejält. Men som tur är har det dykt upp flera nya fintech aktörer på marknaden med innovativa produkter och är speciellt intressanta för dig som vill spara pengar på utlandsresan. Flera av dem låter dig ta ut pengar från bankomater gratis!

 

Inför 2018 skrev jag ett inlägg där jag jämförde de vanligaste kreditkorten på den svenska marknaden. Sedan dess har det hänt en hel del så här kommer en genomgång av några nya uppstickare av bankkort på marknaden.

Försämring av Coop Medmera Mer

Trenden med försämrade villkor av korten fortsätter. Nyligen meddelade Coop att man kommer gå över till Entercard som kortutgivare. Med detta följer nya försämrade villkor. Tidigare var det ett mycket bra kort på utlandsresan då man hade 0% valutapåslag och 0 kr i avgift vid uttag. Detta är nu ändrat till 1,75% i valutapåslag och 1,5% uttagsavgift (minst 35 kr). Årsavgiften är visserligen sänkt med 53 kr, men om du skaffade kortet för dess förmåner utomlands så är det hög tid för tid att säga upp detta kort och se dig om efter andra alternativ.

Flera nya intressanta alternativ från heta fintech bolag

Du som även i fortsättningen vill kunna ta ut pengar utan avgift sitter inte helt lottlös. Flera nya mindre aktörer har dykt upp på den svenska marknaden under den senaste tiden. Låt oss gå igenom några intressanta alternativ.

Lite förvånande är att dessa hippa fintechbolag inte har kommit längre beträffande stöd för Apple pay. Det tåget hade jag förväntat mig att man skulle hänga på.

 

Curve

Kort från Curve

Ännu en brittisk startup. Curve har ett intressant nytt synsätt på denna vanligtvis gamla och tröga bransch. Det som är annorlunda med Curve är att du kan koppla flera olika kort till ett och samma kort. Det blir som en proxy för dina kort Din minimalistiska plånbok kommer jubla. Nackdelen är att alla kort inte accepterar Curve.

Observera att Curve skickar vidare merchant category code (MCC) information. Detta betyder att information om bankomatuttag taggas som uttag och du kommer åka på de uttagsavgifter som gäller för ditt vanliga kort. Curve är alltså inte ett sätt att komma runt avgifter vid bankomatuttag även om det kan låta så då Curve tillåter £200 gratis uttag per månad. För uttag är Revolut ett bättre alternativ. Detta sagt så har jag nu testat att ta ut pengar i London med kortet och det verkar faktiskt som jag inte åkte på någon avgift. Hade jag tagit ut med mitt underliggande kort SAS Mastercard direkt så hade det kostat minst 40 kr. En annan workaround är att du använder Revolut som underliggande kort, då blir det inte heller någon avgift, men då kan man lika gärna använda Revolut kortet direkt, fördelen med Curve är att du inte behöver bära med dig båda korten.

Curve har en snabb utvecklingstakt, med deras publika Trello roadmap kan man kan följa vad de jobbar på.

Stöd för Amex

Stöd för Amex kommer släppas inom de närmaste dagarna. Om det är något som passar dig så kan det nu vara förmånligt att redan idag byta till Curve Black. När stöd för Amex släpps kommer man att gå över till en prenumerationsmodell. Nya Black kommer då kosta £9.99 per månad (ca 1430 kr/år). De som redan har Legacy Black kommer då få prova nya black under 3 månader. Med nya Black kommer man få ladda sin Amex Wallet med £1000 per månad gratis. I övriga fall kommer det kosta 0,65% (gäller även Blue). Kommer även finnas ett Metal alternativ med bättre villkor. Metal kommer kosta runt 1800 kr per år men släpps endast i UK till en början.

Den största fördelen med Black som jag ser det är att om du kommer spendera mer än £500 rullande 30 dagar utomlands. Med Blue kostar det 2% i valutaväxlingsavgift över £500. Man kan även ta ut mer pengar utan avgift med Black, men eftersom villkoren för det underliggande kortet slår igenom så behöver det inte vara så står fördel ändå om det kortet har avgifter för uttag. Ska du köpa något dyrt hos Apple kan du även få 1% cashback med Black. Med Blue finns det färre partners att välja på, du är även begränsad till tre olika, med black kan du välja sex olika.

OBS! glöm inte att använda promo kod när du signar upp dig, du får gärna använda min så får du £5 i kredit: AEK93P5E

Promo kod: AEK93P5E

Efter den senaste uppdateringen så verkar de ha tagit bort möjligheten till värvning, men om det är möjligt så har du koden här.

Cashback tips

När du signar upp dig så får du välja 3 olika handlare där du får bonus under 3 månader.  Det du kan göra är att du väntar med att aktivera cashback tills du har en resa planerad till London. Men framförallt ska du tänka över vilka tre handlare du väljer – man kan inte ändra.

Gör inte som jag och välj tre som mer eller mindre bara finns i London, eftersom detta är ett brittiskt företag så är de flesta av deras partners brittiska företag, så som Honest Burgers, Caffee Nero, Tesco, John Lewis med flera. Det jag råder dig att göra är att välja handlare som även finns här hemma i Sverige – välj Lidl, Media Markt, IKEA eller booking.com. Om man bor i Sverige och sällan besöker London så är detta en mycket smartare strategi. Då har du iallafall en teoretisk chans att kunna utnyttja cashbash funktionen.

De som har black kortet får välja sex olika handlare och har även några fler premium val att välja på, t.ex. Uber, Amazon och Apple.

Uppdatering 30 jan 2019

Med Curve händer det minsann grejer. I måndags den 28 januari släppte man sin nya prenumerationsmodell. Black kostar nu £9,99 i månaden. Den stora nyheten som alla hade väntat på var att nu skulle man äntligen få stöd för Amex! Men bara 36 timmar senare meddelar Amex att samarbetet med Curve upphör. Värdet för att betala nästan 120 kr i månaden blir helt plötsligt mer eller mindre noll. Jag får säga att jag är inte helt förvånad. Att man skulle kunna dumpa pengar i en wallet och få poäng för det var lite för bra för att vara sant. Naturligtvis orsakade detta världens liv i deras community.

Att stöd för Amex ska komma tillbaka känns väldigt avlägset just nu. Om du redan skaffat Black så låter det som att det kan finnas möjligheter för dig att få tillbaka dina £50 om du kontaktar Curve. Men om du var snabb på att skaffa gamla “Legacy Black” som det nu kallas så finns det ett värde i att behålla det kortet i.om. att det inte går att skaffa längre och att nya Black kostar £9.99 per månad.

Tror inte så många är beredda att betala en månadskostnad för nya Black då det inte har många fördelar, speciellt inte för oss svenskar. Reseförsäkringen och “electronic gadget” försäkringen som ingår gäller inte för oss t.ex.

Jag kommer följa utvecklingen med spänning för att se vad detta tar vägen.

www.curve.app

Fördelar

– Gratis fysiskt kort (Blue)!

– Koll på utgifter – fota kvitton.

– Du kan enkelt frysa/låsa upp kortet.

– När du köper något utomlands får du meddelande vad det kostade i svenska kronor.

– 1% cashback hos utvalda partners (fler val med Black).

– “Go back in time” byt till ett annat kort i efterhand upp till 14 dagar (30 dagar med Black). Praktiskt om du t.ex. vill ha företagsutgifter på ett speciellt kort. Eller kunna tajma in SAS MC kampanjer t.ex.

– Push-notis vid köp.

Nackdelar

– 2% valutaväxlingsavgift om du spenderar över £500 per månad (gäller Blue – gratiskortet).

– Max £200 i gratis uttag per månad med Blue, £400 per månad gratis med Black.

– Cashback endast under 90 dagar.

– Terminalen måste vara direktuppkopplad.

– Bakomliggande korts villkor gäller vid uttag, £200 gratis per månad gäller inte om det är avgift på ditt vanliga kort.

– 100% mobil, du kan inte logga in med datorn.

– Fungerar ännu inte med Amex här i Sverge (är på gång sägs det).

– Finns även andra kort som det inte fungerar med, kort från ICA banken t.ex. Handelsbanken har jag också hört att det inte fungerar med.

– Upp till 1,5% valutapåslag under helger.

– Om du ska betala en resa eller köpa något dyrare så använd ditt vanliga kort, det har förmodligen bättre reseförsäkring och dyl.

– Brittiskt kort som saknar 3D-secure, fungerar inte på nätbutiker som kräver detta.

– Lite långsammare att betala med då det är ett proxykort som ska kommunicera med ditt bakomliggande kort.

– Rabatter som är kopplade till ditt vanliga kortnummer försvinner så tänk på att använda ditt vanliga kort i dessa fall. Rabatt på bensin t.ex. om du har ett bensinkort.

 

Revolut

Bankkort från RevolutRevolut är ett Brittiskt företag som har öppnat upp för den nordiska marknaden. De erbjuder flera fördelar vilket gör dem till ett lockande alternativ. Till korten har man även en app där man kan sätta budget för olika kategorier. Man har tre olika kort Standard (0 kr/mån), Premium (924 kr/år) samt Metal (1680 kr/år). Kortet har många fördelar men det är inte helt utan fallgropar när man börjar läsa det finstilta. Så fortsätt läs och se om detta kort är något för dig.

Med standardkortet får du ett UK konto och IBAN konto. Du kan spendera i 150 olika valutor till förmånlig inter bank kurs. Samt att du kan ta ut 2000 kr gratis per månad.

Med Premium kan du ta ut 4000 kr/mån, ger dig tillgång till kryptovalutor, försäkring och virtuella engångskort.

Med Metalkortet får du allt som ingår i Premium, utöver det kan du ta ut 6000 kr/mån gratis, concierge, cashback på 0,1% inom Europa och 1% utanför Europa. Allt inbakat i ett fancy metallkort.

Det finns två stora nackdelar med detta kort, dels behöver du betala runt 60 kr för att få ett fysiskt kort. Vilket är ett måste om du ska kunna utnyttja de avgiftsfria uttagen – vilket är ett av huvudargumenten med kortet. Den andra nackdelen är att om man inte har rätt valuta på sitt konto under helgen när interbank är stängt så blir det ett påslag på 0,5%. man har ett ganska krångligt system som bygger på öppettiderna för inter bank. Även om interbank ger en fördelaktig växlingskurs så blir det ett påslag på helgerna när interbank är stängt. Det finns även ett extra påslag för några valutor, t.ex. Thailändska Bhat. Ett minus för oss för oss svenskar som gillar Thailand.

Det är även ett Brittiskt kort man får så kortterminalen kan slå om till engelska och man kan få frågan vilken valuta man vill ha. I dessa falla ska man alltid välja lokal valuta, i detta fallet SEK om du är här hemma.

Gratis Visakort – Spara 60 kr med med invite länk

De flesta korten på den svenska marknaden är numera Mastercard. Om du vill ha ett Visakort som backup så är Revolut ett utmärkt val. Dessutom är det ett av de bästa korten du kan ha för utlandsresan. För dig som vill ha bättre koll på dina utgifter så är även Revolut ett smidigt alternativ. Eftersom det är ett debitkort så kan du inte köpa för mer än vad du i förväg har laddat på kortet.

Har du ett SAS Mastercard så är Revolut ett utmärkt komplement då det möjliggör att du kan få mer poäng. Mer om det tricket återkommer jag möjligen till i ett senare inlägg.

Som jag nämnde tidigare så kostar det runt 60 kr att år ett fysiskt kort. Men om du använder min invite länk revolut.com/r/boipoi så får du ett Visakort gratis!

www.revolut.com

Fördelar

– Ladda kortet med andra kreditkort. Fördel i den mån att du kan ladda med ett annat kort som ger dig poäng.

– Gratis uttag 2000 kr i månaden eller mer beroende på kort.

– Du kan enkelt frysa/låsa upp kortet.

– Inget valutaväxlingspåslag under vardagar för flertalet valutor.

– Vaults – du kan runda upp belopp på köp och spara pengarna i en “vault spargris”.

– Få lättare överblick över utgifterna (tänk Tink).

– Push-notis vid köp.

– Skicka över pengar till kompisar som också har Revolut (tänk Swisha).

Nackdelar

– Inte 100% gratis, ett fysiskt kort kostar £4,99 (ca 58 kr) i frakt.

– Påslag på 1% för Thailändska bhat, Ryska rubel, Turkisk lira och Ukrainska hryvnia (2% på helgen).

– Påslag på 0,5% för valutaväxling under helgen för de stora valutorna om du inte har rätt valuta på kontot.

– Du behöver växla valuta i förväg under vardagar för att få fördelaktig kurs.

– Ladda kortet med andra kreditkort. Nackdel om du vill minimera antal kreditkort.

– Går ej att ladda kortet med Amex.

– Även andra kort är sparrade från att fylla på, någon har rapporterat att det inte fungerar med ICA kreditkort t.ex.

– Betalkort, du måste föra över pengar till kortet först.

– Om du ska betala en resa eller köpa något dyrare så använd ditt vanliga kort, det har förmodligen bättre reseförsäkring och dyl.

– Terminalen måste vara direktuppkopplad.

– Inga större fördelar att använda Revolut istället för ditt vanliga kort på hemmaplan.

– Något krångligare att bli kund, du behöver skicka in en bild på körkort eller pass plus en bild på dig själv (allt detta görs med mobilens kamera).

 

P.F.C

Bankkort från PFC

Ett svenskt alternativ till Revolut, backas av Nordea. Vinner titeln över det osexigaste namnet, samma klass på namnet som Finansiell ID-Teknik BID AB (BankID). En stor fördel med PFC är att du kan föra över pengar snabbt och enkelt till kortet med Swish.

Detta kort kan vara en utmärkt ersättare för dig som nu har sagt upp Coop kortet efter de försämrade villkoren. För dig som samlar poäng är det däremot inte något intressant alternativ då man inte kan fylla på med andra kreditkort.

Som marknaden ser ut nu när allt färre kort erbjuder gratis bankomatuttag så är detta ett intressant alternativ då du kan ta ut upp till 3000 kr per månad.

getpfc.com

Fördelar

– Ladda kortet snabbt med Swish.

– Gratis bankomatuttag upp till 3000 kr per månad (över det 1,5% i avgift).

– Kontaktlösa betalningar.

– Svenskt kort, fungerar med 3D secure.

– Inget valutaväxlingspåslag.

– Du kan enkelt frysa/låsa upp kortet.

Nackdelar

– Går ej att ladda med andra kreditkort.

– Använder Mastercard växlingskurs, ej inter bank som är mer förmånligt.

– Väldigt få funktioner jämfört med Curve och Revolut.

– Betalkort, du måste sätta in pengar i förväg.

 

Klarnakortet

Bankkort från Klarna.Av någon anledning har jag aldrig riktigt gillat Klarna, försöker alltid undvika det alternativet vid check-out när jag ser det i en butik på nätet. Nu har man iallafall tagit fram ett kort som man kallar för Klarnakortet. För ovanlighetens skull är det ett Visakort, vanligtvis är det Marstercard som bankerna brukar erbjuda nuförtiden.

Ser väldigt bra ut på pappret men du kan inte använda det för kontantuttag! En stor nackdel enligt mig, då faller hela idén om att kunna ha det på utlandsresan.

Fördelar

– Gratis!

– Fungerar med Apple pay.

– Inget valutaväxlingspåslag.

– Du kan frysa/öppna kortet i appen.

Nackdelar

– Betalkort, kopplat till bankkonto.

– Inga bankomatuttag.

– Avgift vid månadsfaktura (29 kr).

– Görs en kreditupplysning.

 

Forex kort

Bankkort från ForexForex kort är det som är mest likt ett klassiskt kort från storbankerna. Detta alternativ finns både som bankkort och kreditkort. Ingen större skillnad i pris, bankkortet kostar 240 kr per år och kreditkortet kostar 225 kr per år. Med betalkortet får du ett bankkonto kopplat, något så ovanligt som ett lönekonto med, även om den ligger på minimala 0,1%.

Om du redan har internet bank och Swish så ser jag ingen större vinst med att välja betalkortet, välj i så fall kreditkortet. Då medföljer några förmåner som kan vara av intresse för dig som reser utomlands ofta.

Fördelar

– Insättningsgaranti (betalkortet).

– 56 dagar räntefri kredit (kreditkortet).

– Rabatt på bensin, köp av valuta och besök i Menzies lounger (kreditkortet).

– Gratis bankomatuttag.

– Inget valutaväxlingspåslag (kreditkortet).

Nackdelar

– Betalkort, du måste sätta in pengar i förväg (betalkortet).

– Inget för dig som vill ha ett kort gratis.

– Ingen app/push-notiser som ger enkel överblick över utgifter.

One Response to “5 utmärkta bankkort för utlandsresan”

  1. […] Uppdatering 2019: Flera nya aktörer har tillkommit på marknaden, läs gärna mitt nya inlägg om b.la. Curve och Revolut. […]

Leave a Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.