Fonden Gladiator – behålla eller sälja av?

Hösten 2018 hade hedgefonden Gladiator som förvaltas av Max Mitteregger blivit en omtalad fond. Sedan starten 2005 hade fonden då gett en genomsnittlig årsavkastning på 13,12%. I december 2018 stängde man fonden för nya insättningar. Året därpå gick det rejält utför och fonden backade med hela -19,56%. Under samma år gick OMXS30 upp 25,78%. Men hur gick det för fonden under det turbulenta året 2020?

2020 började inte alls bra för börsen, mellan 1 januari och sista mars rasade OMX index med hela -18,39%. Sämsta dagen någonsin var torsdagen den 11 mars då OMXSPI gick ner med -11,13%. Det är under dessa turbulenta tider som hedgefonderna verkligen får visa vad de går för. Tittar man tillbaka så ser man att under samma period gick Gladiator upp 7,37% (januari 5,11%, februari -3,15% och mars 5,48%). April var en kanonmånad då man slog index med en uppgång på hela 13,29%. Därefter har det varit väldigt klent resultat och fonden har gått sidledes därefter.

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
5,11-3,155,4813,29-1,261,191,651,64-0,3-2,990,071,23
Utveckling för fonden under 2020.

För helåret slutade Gladiator upp 23,04% medans OMXSPI stannade på 12,86%. Det är ett resultat som man inte kan vara annat än nöjd med. Man har skyddat kapitalet under raset men samtidigt varit med en sväng i uppgången. Men för oss som gick in under 2018 och behövt ta tillbaka hela raset under 2019 har ändå en gnagande fråga om fonden är rätt framöver.

Är Gladiator rätt för 2021?

Gladiator är inte en fond som alla andra, det finns en viss mystik kring den. För det första så var minsta köpet 100 000 kr. Sedan handlas den bara en gång i månaden vilket i sig tvingar en att bli långsiktig i innehavet. För det tredje så stängde man fonden för insättningar under december 2018 vilket gör att det det numera inte går att köpa fonden.

“Att vi stänger fonden är en effekt av att fonden är så stor idag, med ett förvaltat kapital på 4,7 miljarder kronor. Det blir svårare att skapa avkastning när fonden blir allt större med de investeringsmandat jag har. Och jag lever i den tron att det är bättre att leta investeringar i närområdet som jag behärskar, än att börja leta bolag ute i Europa eller USA”

– Max Mitteregger

Numera är fonden nere på ett kapital av 3,3 miljarder. Intressant nog har man ändå inte öppnat upp fonden igen även om kapitalet minskat med 30%.

En annan del är att det är väldigt knapphändig information om fonden. Du kan inte enkelt se innehaven i fonden på Avanza som du kan göra med många andra fonder, för att kunna se innehaven krävs det en hel del grävande.

Uppdatering februari 2021

Nu ser jag att informationen är tillgänglig hos Avanza, detta har inte visats tidigare.

De 10 första innehaven i Gladiator november 2020.

Max har i intervju nämnt att Gladiator är en koncentrerad portfölj med 10-20 innehav. Följande innehav är vad jag har kunnat hitta. Som synes är det en stor vikt mot läkemedel och sjukvård.

Siffrorna inom parentes är utvecklingen för respektive bolag under 2020. Detta kan inte rakt av jämföras hur bolagen har bidragit till fondutvecklingen då man har gått kort några bolag.

Oncopeptides (33,73%)
Recipharm (67,25%)
Camurus (120,59%)
Saab (-23,68%)
Hansa Biopharma (186,70%)
Sobi (7,51%)
Calliditas (84,41%)
BioArctic (0,58%)
AstraZeneca (-11,89%)
BioArctic (0,58%)
EQT (93,20%)
Sandvik (10,21%)

Assa Abloy (-7,53%)
Attendo (-17,74%)
SAS (-55,81%) (sålt allt i april 2020)
NetEnt (sålt under 2019)
Derivat på OMX30

Fördelar med Gladiator

– Bra att ha som hedge under turbulenta tider.

– Bra innehav om man vill ha exponering mot hälsovårdssektorn.

– Minskar förhoppningsvis risken i portföljen.

– Med en fond behöver du inte aktivt förvalta på egen hand.

Nackdelar med Gladiator

– Stängd för insättningar.

– Kan den hänga med vid börsuppgång?

– Kursen uppdateras och kan endast säljas månadsvis.

Läs mer:  16 REITs: Uppföljning 10 månader senare

– Avancerad fond, svårt att följa strategin och innehaven.

– Stor del inom hälsosektorn, men verkar ändå ha svårt att skörda de stora uppgångar som dessa bolag ger.

Behålla eller sälja?

För min egna del är det väldigt lockande att sälja av Gladiator då det mer eller mindre är den enda fonden jag har kvar (utöver pensionssparande). Jag får då fullt fokus på aktieinnehaven och samtidigt minskar jag ner på antalet innehav som är ett av mina mål. Även om fonden har presterat klart över index under 2020 så är det ändå bara knappt att den tagit igen på katastrofåret 2019.

Under hösten har fonden presterat väldigt svagt. Kommer denna trend att fortsätta även under 2021?

Förmodligen kommer jag avvakta någon månad in på nya året och se hur den utvecklar sig. Men som det ser ut nu så lutar det mesta åt att jag kommer sälja av fonden.

Urkass start på 2021: -6,11% i januari

EQT presterade fantastiska 24,10% under januari. EQT är ett av innehaven i Gladiator, detta måste betyda guld och gröna skogar för oss fondinnehavare. Men nej! På hemsidan läser jag att EQT är ett av de bolag som bidragit negativt under månaden. Det betyder att man måste ha blankat bolaget – en fullständig felbedömning om så är fallet.

Mitt förtroende för fonden har nått vägs ände. Detta blev en dyrköpt läxa. Framöver kommer jag hålla mig till aktier, då kan man inte skylla på någon annan än sig själv om det går dåligt.

Vi får se i slutet av året om det var rätt beslut.

Förvaltningen av fonden syftar till att över tiden och med ett väl avvägt risktagande ge andelsägarna maximal avkastning på investerat kapital oberoende av den generella marknadsutvecklingen. Fonden inriktar sig således på absolut avkastning.

Syftet med fonden som man inte lyckats så väl med så här långt under 2021.

Mars 2021: -11,59%

En liten uppdatering. Sålde av allt under februari. Nu i dagarna kom siffrorna för fondens utvecklingen under mars – minus hela 11,59%. Katastrofalt resultat med andra ord. Så glad att jag sålde av i rättan tid. Som jämförelse så gick OMXS30 upp 9,10% under samma period. För året så är långt så har fonden underpresterat hela 37,29% jämfört med OMXS30.

Så här långt har man legat mer eller mindre helt fel med innehaven. I en förvaltarkommentar meddelar Max att man legat fel i sina korta positioner. Man har varit kort cyklist som presterat bra under senare tid. Men han ser inte någon anledning till att revidera sin syn och ligger kvar i sina positioner med en positiv syn på defensiva aktier.

Maj 2021: YTD – 25,19%

Detta börjar likna en olycka som man inte kan undvika att följa. Även om jag sålt av så är man ju nyfiken på hur det går för fonden 2021.

Det går inte bra alls.

Under maj månad gick fonden ner hela 10,43%. Innehaven i hälsosektorn har verkligen inte hjälp till. Följande tre bolag bidrog till den negativa utvecklingen, alla tre inom hälsosektorn.

  • Oncopeptides -26%
  • Hansa Biopharma -18%
  • Attendo -17%

Jag lider verkligen med de som fortfarande ligger kvar med kapital i fonden. I skrivande stund under juni 2021 är det fortfarande 1200 avanzianer som äger fonden. Denna siffra kommer det blir intressant att jämföra i slutet av året. Den kan bara gå ner eftersom fonden är stängd för insättningar. Fondens track reckord som en gång i tiden var lysande har verkligen falnat de senaste åren. De senaste 5 åren har fonden bara gått upp 2,60%. Det ska väldigt mycket till för att fonden ens ska kunna nå upp till index för 2021. För att bara komma ifatt OMX30 för året så behöver den gå upp hela 60%. Hoppet står till att sektorn bioteknik har bottnat, i så fall kan det finnas en möjlig chans till uppsida härifrån.

Frågan man ställer sig är vad man avser ”ett väl avvägt risktagande” innebär när resultatet blir ras på 10% månad efter månad. För att vara en fond skulle snarare vilja säga att man tar extremt hög risk med innehav i väldigt volatila bolag.

Själv är jag glad att jag tackade för kaffet, och kommer definitivt att återkomma i slutet av året för att stämma av hur fonden har utvecklat sig, kanske även tidigare om det blir några större rörelser.

Dela inlägget:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på reddit
Dela på pocket
Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse.