Sök

Varför inte ge Andorra en chans i vinter?

Sugen på skidsemester i vinter? Varför inte ge solsäkra Andorra en chans nästa gång suget efter puder blir allt för stort. 210 km pist och 67 liftar väntar på dig i Grandvalira. Bland boendet finns det allt från bugdet till absoluta lyxhotell att välja mellan.
Annons

Om du som jag känner att du gjort tillräckligt många skidsemestrar i Norge och Sverige och vill prova på något nytt och lite annorlunda har jag det perfekta tipset för dig – Andorra!

Visserligen är lilleputtlandet Andorra känt för att ha mer pist än bilvägar men är förmodligen inte helt känt bland gemene man. Jag vill påstå att landet är ett dolt litet guldkorn som väl värt att besöka, och på vintern visar det upp sig från sin allra bästa sida.

Resan dit

Andorra har ingen egen internationell flygplats, så för att ta sig dit flyger man enklast antingen till Toulouse i Frankrike eller Barcelona i Spanien. Från dessa två flygplatser tar man buss som tar runt 2-3 timmar. Från Toulouse är det lite närmare (165 km mot 198 km). Om tiden inte är något hinder kan kombinationen Barcelona och Andorra vara en fantastisk kombination. Även om det inte är sommar i Barcelona under februari så är 15 grader i snitt inte fy skam. Kombinerar man det då med en riktigt vintersemester några dagar senare så får man det bästa av två världar.

Själv bokade jag resan med Qtravel, om man inte vill lösa resan på egen hand är det Qtravel som gäller, de har absolut mest erfarenhet av skidresor till Andorra. Jag reste via Toulouse och allt gick väldigt smidigt. Under veckan har de även pistvisning, ordnar aprés ski på någon bar, samt cavamingel i backen.

Att ta med sig en rollerbag med snowboard gick relativt smidigt ändå, det enda var att det blev lite rörigt när man skulle hämta upp all packning efter man landat i Frankrike. Då det finns två hotell med snarlika namn (Hotel Piolets och Park Piolets) blev man även lite konfunderad när man skulle hoppa av, men det redde ut sig enkelt i slutändan.

Jag kan absolut tänka mig att åka till Andorra även nästa säsong, även om jag är lite sugen på att prova på Alperna. Men alperna är fruktansvärt dyrt, känns absolut som du kan få bättre valuta för pengarna genom att boka en skidsemester till Andorra istället. En snabb sökning ger att ett 5-dagarskort är minst 380 kr billigare i Granvalira än mot Bad Gastein i Österrike.

Soldeu, Pas de la Casa, El Tarter, Canillo eller Encamp?

Andorra har ett flertal skidbyar att välja mellan, har man aldrig varit i Andorra tidigare är det inte helt lätt att veta eller hitta bra information om vilken by som passar bäst för dig.

Encamp

Till skillnad från övriga byar så ligger Encamp väldigt off. För dig som planerar att åka mycket skidor är Encamp inte att rekommendera då det kräver en 25 minuters gondolfärd för att ta sig till skidsystemet. En av Europas längsta gondoler för övrigt. Om du däremot bara tänker åka skidor någon dag men istället gillar shopping så ligger Encamp nära huvudstaden Andorra la Vella där det finns tax free shopping, barer och restauranger.

El Tarter

Om man tycker Soldeu verkar litet så är byn El Tarter ännu mindre. Är det puls om nattliv man är ute efter så finns det bättre alternativ, men känner man mest för att hålla till på hotellet så kan det vara ett bra alternativ, skulle man bli sugen på lite större uteliv så är Soldeu bara 5 minuter bort. Ett annat plus är att om du väljer Hotel Nordic så bor du precis vid backen med bekväm ski-in ski-out.

Canillo

Jag har själv inte varit i Canillo, men jag vet att här finns en skridskobana och pool. Det är även inte långt till Andorra la Vella. En nackdel med Canillo är att du inte kan åka skidor tillbaka ner till byn utan du måste ta gondolen.

Pas de la Casa

Byn Pas de la Casa har jag inte heller besökt, men om du är ute efter riktigt ordentligt röjarliv och festande är detta rätt val. Jag upptäckte även att jag gärna drog mig till backarna runt Pas de la Casa, det finns många roliga och även en snowpark i närheten. Nackdelen för mig som bodde i Soldeu var att ta sig dit bort tog väldigt lång tid, och när jag en dag var där nära stängning blev det brottom att ta sig tillbaka och inte göra några misstag så man hamnade vilse.

Av den anledningen skulle jag kunna tänka mig att välja Pas de la Casa. Men om du kanske likt mig känner att du vuxit ifrån festandet så ska du istället ta en titt på Soldeu.

Annons

Soldeu

När jag bokade min resa valde jag Soldeu, det lät som ett säkert kort, och det var helt rätt beslut. Soldeu är lite vuxnare och här finns de absolut bästa hotellen där Sport Hotel Hermitage & Spa toppar listan. Det ligger precis vid foten till gondolen som tar dig upp i skidsystemet, hotellet är även medlem i Leading hotels of the world. För att sätta det i ett sammanhang så är Grand Hôtel i Stockholm det enda hotellet i Sverige som är medlen i Leading hotels of the world.

Som du förstår är det inte billigt, men om vill ha det extra bekvämt och lyxa till det är det här du ska bo.

Eller så kan du göra som jag och välja det näst bästa alternativet och boka in dig på Park Piolets Mountain Hotel.

Soldeu är ingen stor by men vad den saknar i storlek tar den tillbaka i charm. Här finns allt du kan tänkas behöva, shopping, sportaffärer, Slidewayz som är en riktigt trevlig snowboard affär där jag i panik fick köpa ny bindningar då spännet på mina supergamla hade vittrat sönder.

Jag kan även rekommendera Delbosc Coffee Shop, ett perfekt stopp att ta en cappuccino på väg till backen. På kvällen stannar du istället till hos Fat Alberts, ta en öl och lyssnar på livemusik. Men var beredd på att här finns det många britter.

Bild tagen från gondolen ner mot byn Soldeu.

Park Piolets Mountain Hotel & Spa

Ibland när man bokar ett 5-stjärnigt hotell så kan man känna att nej, detta är inte värt 5 stjärnor. Det gäller som tur väl inte detta hotell. Min vistelse här var helt fantastisk och jag har inget värt att klaga på. Bokar man detta hotell så ingår frukost och middag och maten vill jag framförallt lyfta fram. När det kommer till buffé så blir jag genast lite tveksam, men här kom mitt tvivel på skam, både frukosten och buffén på kvällen var super med mat från olika länder varje dag. Även personalen var supertrevlig och gjorde att man snabbt kände sig hemma. Detta hotell kan jag verkligen rekommendera om du planerar en resa till Andorra.

Rum med balkong och utsikt mot bergen
Fantastiskt dessertbord hos Park Piolets.

Tre plus

 • Riktigt bra mat.
 • Fina rum, men balkong och utsikt mot bergen.
 • Inte direkt billigt, men bra valuta för pengarna.

Tre minus

 • Förmodligen det hotell i Soldeu som ligger längst bort från liften (350 meter), med pjäxor är det lite väl långt att gå, men för mig som åker snowboard var det inga större problem. Hotellet tillhandahåller dock en shuttle (avgår från källaren vid skidskåpen). Men det är kanske inte alltid den passar eller att man orkar vänta på den.
 • Dryck till maten ingår inte, vilket kan bli rätt dyrt för en hel vecka.
 • Du behöver ett euro-mynt för att låsa in dina skidor i skåpet. Så förutseende var inte jag som lever kontantfritt.

Skidsystemet Granvalira

Numera är systemen ihopkopplade och du kommer åt 210 km pist och 67 liftar med samma liftkort. Att ta sig från ena änden till andra kan nästan bli ett heldagsprojekt så man sicksackar sig framåt längs bergen. Om jag ska nämna några favoriter så var det Gall de Bosc (blå), Isard (röd), Rossinyol (blå), snowpark El Tarter, Solanella XL (blå), Pista Llarga (röd).

Jag skulle rekommendera att du laddar ner och skriver ut pistkartan att ha i beredskap. Ta även en titt på den interaktiva 2D kartan.

Underbart väder när man vilar mellan åken.

Tre plus

 • Inte överfullt med folk vecka 7, förutom på vissa knutpunkter där det kunde stocka upp sig.
 • Solsäkert, hade kanonväder hela veckan.
 • Finns backar för alla smaker samt snow parks för dig som vill hoppa.

Tre minus

 • Stundtals långa transportsträckor mellan backarna i skidsystemet. Även lång sträcka att ta sig ner tillbaka till Soldeu om man inte väljer att ta gondolen tillbaka.
 • Dåligt med offpist och lite snö (feb 2023). Några backar är även lite väl smala, med skidskolor som blockerar hela backen.
 • Tar några dagar innan man hittar runt hela systemet (ha pistkartan med dig!). Lite dåligt skyltat med vad backarna heter.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons