Vad betyder pace? Vilken hastighet på löpbandet behöver jag ha för att klara att springa en mil på 60 minuter? Låt oss försöka reda ut begreppen och räta ut alla siffror.
Som nybörjare finns det ett träningsredskap som du garanterat kommer stöta på, speciellt under vinterhalvåret, och det är löpbandet. Den kan verka som en ganska okomplicerad träningsmaskin till en början, men faktum är att den har fler inställningsmöjligheter än kanske någon annan träningsmaskin du kan hitta på ett gym. Man kan välja mellan olika träningsprogram, man kan justera hastigheten, lutningen samt styra tiden.
Ser man på den typiske löparen så är det ingen slump att de gärna vill ha stenkoll på sin prestation. Löpare verkar vara som galna i siffror och statistik, det finns hur mycket som helst att mäta. Man kan ha pulsmätare, mäta kalorier, altitud, sträcka, snittider, VDOT-värden med mera. Som nybörjare är det inte lätt att veta i vilken ände man ska börja. Så jag kommer endast att ta upp de tre viktigaste begreppen att hålla reda på.
Pace
Är det tempo som du håller när du springer, vanligtvis anges den som antal minuter per kilometer. Så om du har en pace på 6:00 så tar det 6 minuter för dig att springa 1 km. Ju lägre pace – desto snabbare springer du. Pace ett ett väldigt bra riktmärke för dig som har som mål att klara en sträcka under en viss tid.
Speed (löpband hastighet)
Speed (KPH), eller kort och gott hastigheten på löpbandet. Med dessa knappar ställer du in hur snabbt du vill springa. Vanligtvis definierad som km/h. Promenadtempo är mellan 3-6 KPH beroende på ens kondition, jogging 8-10, och kommer vi över 12 så får man börja springa riktigt fort.
Incline
Lutningen på bandet. Helt enkelt om man vill springa i uppförsbacke. Att låta den vara på 0 räcker förmodligen långt, det blir jobbigt som det är ändå. Tips! Ställ in en negativ incline och njut av att springa i nedförsbacke.
Om du vill vara ännu mer avancerad så kan jag rekommendera Strava running pace calculator och Runworks running calculator som kan räkna ut hastigheten och tiden för just dina mål.
Så nästa gång du står på löpbandet, experimentera med inställningarna. Jag lovar att du kommer få ett mer varierat och roligare träningspass. Om inte annat så lär dig hur man ställer in TV-kanalerna. Ett bra TV-program kan få en att gå några extra kilometer.
20 minuter intervallträning
Intervallträning är ett utmärkt sätt att bränna kalorier och gör träningen roligare. Ett 20 minuter program kan se ut som följande:
- 5 minuters promenad som uppvärming (5 km/h).
- 3 minuter jogg (6 km/h).
- 1 minut promenad (5 km/h).
- 3 minuter jogg (8 km/h).
- 1 minut promenad (5 km/h)
- 2 minuter snabb jogg (9-10 km/h)
- 5 minuter cooldown. Bra jobbat!
Vill du göra det svårare kan du även ändra lutningen mellan varven.
Sprintträning på löpband
När du är bekväm med löpbandet och inte längre känner dig som en nybörjare kan du höja svårighetsgraden ytterligare genom att göra några sprintar på bandet.
- Spring i 15 sekunder
- Vila i 45 sekunder
Vila gör du genom att du hoppar av bandet och ställer dig med fötterna på vardera sida av bandet.. T hjälp med händerna på handtagen när du hoppar av.
Löpband hemma
I dessa pandemitider kan det kanske vara lockande att komplettera sin hemmaträning med ett löpband, speciellt vintertid. Det du behöver tänka på är att det kan bli en ganska saftig investering. Ett löpband för hemmabruk kostar ett antal tusenlappar. Hos Jula kan du köpa ett löpband för runt 6000 kr och som fått bra betyg. Det får man anse som prisvärt i sammanhanget. Ett löpband kan annars kosta långt över 10 000 kronor.
Tänk på att ett löpband tar en hel del plats, rekommenderat är att köpa ett som kan fällas ihop. Beroende på hur du bor och var du tänkt att placera det kan du även behöva ha takhöjden i åtanke.
Peloton återkallar sina löpband
Företaget Peloton som är mest kända för sina spinningcyklar blev ordentligt hypat under pandemin, främst i USA. Utöver sina cyklar har man även haft löpband. Till följd av olyckor och ett dödsfall så har företaget nu tvingats att återkalla samtliga löpband.
Det är inte något man direkt tänker på men ett löpband kan vara en farlig maskin. Ett litet barn kan sugas in under maskinen eftersom löpbandet löper på undersidan och det inte finns något skydd mellan bandet och golvet.
Andra tillverkare har liknande konstruktion men en artikel i Business Insider tar upp vad som gör Peotons konstruktion extra farlig. Framförallt är det fötterna som gör mellanrummet större än på andra löpband. Lite märkligt att man inte tagit detta på större allvar när man utvecklade produkten. Det satt även långt inne innan företaget medgav att det ett allvarligt problem.
På grund av att det är ett börsnoterat företag i USA så hamnar man naturligtvis i skottgluggen för advokater.
Akten har rasat på senare tid, från toppen i december är den ner närmare 40%. Från börsintroduktion 2019 till toppen hade den annars gått som en raket, upp över 500%.
Att löpband kan vara farliga är ingen nyhet, en artikel från 2011 hos CBS News rapporterar att under 2009 fick 19 000 personer i USA uppsöka akuten efter olyckor relaterade till löpband.
Assault AirRunner
Airrunner är en lite udda fågel. Udda men innovativ får man säga. Det unika med denna maskin är att löpbandet inte är platt som på en vanlig maskin utan att det kurverar. Maskinen har inte heller någon motor utan du styr hastigheter för egen maskin. Detta gör det till en utmärkt maskin för intervallträning. Priset gör den dessvärre inte lämplig som hemmamaskin, den går på uppåt 50 000 kr.