Sök

Betala med kort utomlands – sommaren 2023

Bästa korten att använda i utlandet utan extra valutapåslag eller andra avgifter.
Annons

Kortvillkoren ändras ständigt (oftast till det sämre). På denna sida tänkte jag ge en snabb överklick vilka kort som gäller för resan nu i sommar 2023.

Lunar

Lunar hörde tidigare till de bästa korten på den svenska marknaden utan extra valutapåslag. Med den senaste ändringen där gratisvarianten nu heter Light så är det inte längre ett så bra kort, med undantaget att du kan använda det för gratis bankomatuttag om du inte har något annat kort med bättre villkor för uttag.

Valutapåslag Light: 1,5%
Valutapåslag Standard/Plus/Unlimited: 0%
Kontantuttag: 0 kr

Rocker

Har du ett Rockerkort så lämna det kortet hemma om du ska bege dig utomlands, inga bra villkor för detta betalkort.

Valutapåslag: 1,5%
Kontantuttag: 49 kr

SAS Eurobonus World Mastercard

Du som reser mycket har säkert ett av dessa SAS-brandade kort för att samla poäng till nästa flygresa. Men något bra värde utomlands ger de inte med både valutapåslag och avgifter för att ta ut kontanter. Faktum är att de hör de ett av de sämsta alternativen.

Valutapåslag: 2%

Kontantuttag: 3%, minimum 40 kr

SAS Eurobonus American Express

Förrutom att det många gånger kan vara krångligt att betala med Amex då flera näringsidkare inte har emot kortet så kommer det även med ett saftigt valutapåslag på 2%.

Valutapåslag: 2%
Kontantuttag: 4%, minimum 25 kr

P.F.C.

PFC har lite i skymundan smugit upp som ett av de bättre kortalternativen i kategorin gratiskort. Även om 1000 kr i gratis kontantuttag inte är jättemycket att hänga i granen så har man iallafall 0% i valutapåslag och det är det inte många som erbjuder nuförtiden.

Uttag Freemium: 1000 kr gratis uttag per månad.
Uttag Premium: 10 000 kr gratis uttag per månad.
3% i avgift för uttag över gränsen.
Valutapåslag: 0%

Annons

Revolut

Revolut kan vara ett bra alternativ på utlandsresan men med vissa förbehåll, det är inte helt bekymmersfritt utan man måste hålla bra koll på villkoren för att inte åka på extra avgifter.

Ska du ut i Europa och resa i sommar? Det positiva då är att du med Revolut kan få ett eget konto i Euro. Nackdelen är att för att växla ditt SEK konto till dit EUR konto utan att du ska åka på någon avgift så behöver du göra detta under en vardag, under helgen är det ett påslag.

Det fiffiga är att denna växling kan du med fördel påbörja redan flera månader innan resan börjar. Om du är som jag ute i sista minuten är det dock inte lika bra. Varje månad har en gräns på 10 000 kr som du kan växla gratis (med standardkortet som är gratis). Så om du som jag ska betala för ett hotell kostar mer än 10 000 kr så hamnar jag i i sitsen att jag inte kan betala det med Revolut utan att åka på en extra avgift.

Om du reser ofta kan det vara en bra idé att alltid ha några slantar på sina EUR, GBP eller USD konton så du inte behöver börja från noll som jag. Någon ränta får du inte på dessa konton så det är en nackdel, å andra sidan kan du enkelt växla tillbaka till SEK igen och använda pengarna här hemma igen.

Valutarisk

Nackdelen med att växa tidigt är att man blir exponerad mot valutarisk, under lång tid har inte detta varit något problem då kronan försvagats i över ett års tid. Men under de senaste dagarna har kronan stärkts kraftigt med över 3%.

Detta innebär att Revolut blir en sämre affär än om du hade använt ett kort med valutapåslag. För att minska risken att bli påverkad av valutarörelser så bör man istället växla så sent inpå resan som möjligt och t.om. under resans gång för en längre resa där du är borta länge.

Kronan har stärkts de senaste dagarna.

Avgiftsfria uttag Standard: 200€/månad eller 5 uttag
Avgiftsfria uttag Plus: 200€/månad
Avgiftsfria uttag Premium: 400€/månad
Avgiftsfria uttag Metal: 800€/månad
Avgiftsfria uttag Ultra: 20 000 kr/månad

Avgiftsfri valutaväxling Standard: 10 000 kr/månad
Avgiftsfri valutaväxling Plus: 10 000 kr/månad
Avgiftsfri valutaväxling Premium: Obegränsad
Avgiftsfri valutaväxling Metal: Obegränsad
Avgiftsfri valutaväxling Ultra: Obegränsad
Helgpåslag tillkommer.

Curve

Curve har liknande nivåer som Revolut när det kommer till andra valutor. Det kan vara ett bra kort att bära med sig för småköp, men när den stora hotellräkningen kommer så ta fram ett annat kort.

Vill du ta ut pengar så har du lite över 2000 kr gratis.

Curve (the O.G) fair FX rate: €1000/månad
Curve X fair FX rate: €2000/månad
Curve Black fair FX rate: Obegränsad
Curve Metal fair FX rate: Obegränsad
2% valutapåslag eller €2 över gränsen.

Uttag Curve (the O.G): £200/månad gratis
Uttag Curve Black: £400/månad gratis
Uttag Curve Metal: £600/månad gratis

Northmill

Kanske det bästa till sist, Northmill betalkort har inga avgifter eller valutapåslag!

Jag har inte använt detta kort själv s¨å jag kan inte svara på hur bra det funkar, men nu när man börjar resa mer igen och de fördelaktiga alternativen bara bli färre så kanske detta är något man ska överväga.

En annan positiv sak är att man får ränta på kontot, just nu 2% ränta. Fyller på kontot gör du antingen med Swish eller banköverföring.

Annons

Valutaväxlingspåslag: 0 kr

Avgift för kontantuttag i uttagsautomat: 0 kr

Ett sista tips – välj lokal valuta!

Ett tips på utlandsresan som man aldrig kan tipsa nog om är att alltid välja lokal valuta om du får den frågan, väldigt vanlig speciellt vid bankomatuttag. På detta kan du spara massor av pengar på.

Ett exempel, hade ett köp på 1120 EUR, webbsidan ”erbjöd” att debitera i SEK för 13 728 kr, valde EUR och betalade med PFC-kortet, debiterades 13 368 kr. Hade jag valt fel så hade jag fått betala hela 360 kr för mycket! Ett påslag på nära 3% – rena rånet, här får man verkligen passa sig.

Ta ut pengar i USD eller EUR direkt från bankomaten här hemma

Visste du att i ett flertal bankomater runt om i landet kan du ta ut USD och EUR direkt i bankomaten utan några extra avgifter. Listan på var din närmsta bankomat där du kan ta ut pengar i annan valuta hittar du här. Aktuell växelkurs som du kommer få hittar du här.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons