Sök

Speqta rusar 64% – 136% direktavkastning!

Speqta meddelar att man avser att göra en utdelning på 4,80 kr/aktie. Detta samtidigt som kursen står i 3,53 kr. Kursen tokrusar 64%. Men även efter denna galna uppgång är aktien fortfarande undervärderad. Vad är det marknaden inte förstår med Speqta?
Annons

När jag tidigare skrivit ett inlägg om att Speqta är aktien som aldrig lyfter känner jag mig tvingad att skriva en uppföljning nu när aktien gick upp som en raket i veckan med en uppgång på hela 64% under torsdagen. Låt oss försöka bena ut läget.

Strategisk översyn klar – 4,80 kr i utdelning

Främsta orsaken till uppgången stavas utdelning. I november 2021 sålde man Rahalaitos till Sambla Group för 40,4 MEUR och gav Speqta ett netto kassatillskott på 384 MSEK. Sedan dess har man gjort en strategisk översyn som nu är klar och som landade i att man kommer dela ut pengarna till aktieägarna. Före detta annonserades så stod aktien i 3,53 kr. Marknaden har alltså värderat bolaget under kassan vilket leder till den helt galna direktavkastningen på 136%.

Vinklubben säljs för 120 miljoner

Samtidigt meddelar man också att Vinklubben säljs för 120 MSEK. Vinklubben är den största delen i affärsområde Content & Comparision. En intressant detalj är att receptsajten myTaste även ingår i affären. En gång i tiden var det en så stor del av företagets verksamhet att hela bolaget hette Mytaste på den tiden. Nu vid försäljningen nämns det knappt en med namn vilket man får tolka som dess värde numera är minimal. Något att ta med sig när man investerar i internetbolag, det som ena dagen är superhett kan nästa dag vara helt utan värde.

Det gäller att satsa på på rätt häst, Speqta satsar nu allt på en häst, mer om detta senare.

Affilijet kommer säljas av

Utöver försäljningen av Vinklubben avser man även att sälja av Affilijet. I Affilijet ingår samarbeten med mediehus såsom Expressen, Låneakuten, Outletsverige, Kampanjjakt med flera.

Här flaggar man för att värdet för denna försäljning inte kommer vara i samma nivå som Vinklubben. Under 120 MSEK alltså.

En intressant detalj är att sajten Kampanjjakt köpte man för 15 miljoner 2017. Samma år köpte man även Outletsverige för 4,7 MSEK. 2019 köpte man Låneakuten för 16 MSEK.

Det ska bli intressant att följa vad man kan få ut av denna del.

Spetqa satsar alla kort på Bidbrain

Det som återstår efter all försäljning är Bidbrain och Shopello. Man har alltså sålt av det som genererar pengar och satsar nu 100% så en SaaS tjänst som man först lanserade i januari 2020 och nu mer än 2 år senare fortfarande är i beta och något som man inte släppt publikt fullt ut. Det är förmodligen här all skepsis från marknaden kommer in. Kommer denna tjänst att någonsin att lyfta eller kommer det bli ännu en Mytaste?

Personligen tycker jag det är bra att man fokuserar på en tjänst, bolaget har tidigare varit väldigt spretigt något man även tog upp vid en presentation hos Redeye nyligen.

Men frågan återstår om man kan få över marknaden på sin sida. Även efter den senaste informationen så verkar marknaden tveksam, låt oss räkna på dagens siffror (20 mars 2022);

Börskurs: 5,71 kr (376 MSEK)

Annons

Utdelning: 4,80 kr (316 MSEK)

Kvar är alltså 0,91 kr, dvs ett börsvärde på runda slängar 60 MSEK. Vilka värden finns då kvar i dessa 60 miljoner? Vi vet att man kommer behålla 100 miljoner i bolaget för satsningen på Bidbrain. Redan här värderas bolaget under kassan.

Vidare finns det en potentiell earn-out från Rahalaitosförsäljningen på ytterligare max ca 83 MSEK.

Vi har även Affilijet som borde ge minst 20 MSEK vid försäljning, Redeye är inte lika optimistiska utan tror mer det är värt 7-10 miljoner. VD Fredrik Lindros lät inte jätteexhalterad över potentialen av en försäljning så det kan hända att Redeye har rätt.

Uppdatering 28 juni 2022
Speqta meddelar idag att man avyttrar Affilijet till Rocket Revenue för 10 miljoner. Det är klart mindre än vad jag hade förväntat mig men helt i linje med Redeyes förväntningar.

Summa summarum har vi ett bokfört värde mellan 110-203 miljoner dvs. eget kapital/aktie mellan 1,67-3,07 kr (6,47-7,88 kr med utdelningen). Redeye som är de enda som analyserar bolaget vad jag vet har satt sitt bear case på 6,40 kr.

Från kursen 3,53 kr till 5,90 kr efter nyheten om utdelningen blev känd ökade bolagets börsvärde bara med 156 MSEK, detta efter man samtidigt meddelade om försäljningen av Vinklubben på 120 MSEK.

Aktien är fortfarande extremt undervärderad hur man än räknar med andra ord. Det ska bli intressant att följa kursen fram till utdelningen, tidigare har aktien varit en död fisk men efter denna enorma kursutveckling har förmodligen fler hittat till aktien. För tillfället har Speqta 3784 ägare hos Avanza.

I andra vågskålen har vi att Adtech delen blöder pengar och omsättningen har minskat med 54% sedan 2020. Under 2021 var omsättningen endast 26,9 MSEK. Jämfört med kassan är förlusten förvisso inte så stor, men när man nu stor inför den stora lanseringen kommer det även kosta pengar i marknadsföring för att få in nya kunder.

Tjänsten Bidbrain är intressant, kan man bara visa värdet för kunderna så finns här en gigantisk internationell potential. Hur ofta har du inte kollat ”Shopping” fliken hos Google när du sökt efter en vara? Det är på denna spelplan som alla e-handlare slåss och kan man få ett litet övertag där så är det mycket värt. Lägg där till att AI är superhett just nu så borde man ha framtiden för sig.

Jag har själv ägt Speqta under många år och är positiv till nya strategin. Det som är lite tråkigt är att man inte kan se fram emot ett nytt förvärv i Rahalaitos klassen. Nu vill det till att man lyckas med Binbrain.

Sålde hela innehavet före utdelning

X dag för den massiva utdelningen var den 27 maj. Några dagar tidigare sålde jag hela mitt innehav. Varför? Efter utdelningen hade Speqta varit ett av mina minsta innehav, så litet att det knappt skulle vara värt att ha kvar. Jag ville i så fall hellre avvakta lite och köpa tillbaka vid senare tillfälle.

Efter utdelningen har bolaget även gjort en sammanslagning av antalet aktier, 10 befintliga aktier blev en ny aktie. Priset per aktie blev därför runt 23 kr istället för 2,30 kr.

Efter utdelningen har aktien verkligen inte utvecklat sig väl, den senaste månaden har den gått ner med -46,26% Det är förvånansvärt svagt måste jag säga. Börsvärdet är nu nere på runt 80 miljoner.

Vis av tidigare erfarenheter så bör man hålla sig borta från så här små bolag, omsättningen för denna typen av bolag kan i många fall vara minimal, även om just Speqta nog får anses vara ett undantag. Superutdelningen har gjort aktien till en småspararfavorit. För närvarande har den nästan 10 000 ägare hos Avanza.

Även om den nu skulle handlas under eget kapital så har jag ingen större brådska att hoppa in i aktien igen. Av tidigare erfarenhet vet jag att den kan harva på sidledes under lång tid. För mig så behöver de visa på att Bidbrain är något som kommer flyga och inte bli en pannkaka som mycket annat genom åren. Om de lyckas kan det bli ett rejält lyft uppåt men för mig har de mycket att bevisa. De har redan haft lång tid på sig utan att kunnat visa på något vidare resultat än så länge. Börsklimatet för förhoppningsaktier är dessutom det sämsta på mycket länge.

Annons

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons