Search

Sommarens bästa Pennyloafers – 10 olika märken!

Nu när våren har börjar komma på allvar så har jag blivit sugen att införskaffa ett par pennyloafers. Med en budget på 3000 kronor skannade jag av nätet efter de perfekta paret.
Annons

Nu när våren har börjar komma på allvar så har jag blivit sugen att införskaffa ett par pennyloafers. Jag har därför skannat av nätet efter min jakt efter de perfekta paren till en budget av max 3000 kronor. Min kravspec är rundad tå vilket ger en mer avslappnad casual känsla perfekt framåt vår och sommar. Dessutom vill jag ha ljusare mocka (polo suede) och lädersula. Hela 10 olika märken har jag gått igenom. Vilket märke kan ro detta i hamn?

Myrqvist

Ett Svenskt märke som otippat startade som en Kickstarter kampanj. Ännu mer otippat är kanske att det var Herrstil som lång bakom kampanjen. Den svenska delen av industrin randsydda skor är minsann liten. Nu har man växt till sig ordentligt och man erbjuder ett förvånansvärt stor utbud av modeller. Ett plus i kanten är att man även har en butik i Stockholm. Den tänker jag absolut besöka vid nästa besök.

Myrqvist har två olika modeller av pennyloafers, Stenhammar och Smögen. Som västkustbo borde ett par Smögen sitta som en smäck. De har olika läser samt att Stenhammar är halv gummisula medans Smögen är en ren lädersula. En typisk sommarsko som loafern ändå är tycker jag man klarar sig fint med en lädersula.

Gratis frakt och retur, föredömligt. Tillverkade i Portugal.

Jag vill så gärna skaffa mig ett par Myrqvist, men tyvärr så checkar de inte alla mina boxar. Jag är främst ute efter ett par i mocka i ljusare nyans (polo suede), lädersula och rundare tå. Något sådan modell har de tyvärr inte att erbjuda i dagsläget.

Smögen

Myrqvist Smögen

Modellen Smögen har både för och nackdelar enligt mig. Den kommer som lädersula vilken är plus i min bok, men minuset är att den har läst #6 vilken har en mjukt mejslad tå, inte riktigt vad är ute efter när det kommer till pennyloafer. Färgmässigt finns den i fyra färger, som på bilden i dark brown suede, men även i black calf, dark brown calf och navy suede.

Pris: 2199 kr

Stenhammar

Myrqvist Stenhammar

Kommer med läst #9 vilken har rundare tå vilket jag gillar. Sulan är däremot en halv gummisula vilket inte är mitt förstaval. För den som är ute efter ett par i mörkare mocka så är detta något att ta en titt på.

Finns i fem färger; black calf, black country calf, brown country calf, dark brown suede och black suede.

Pris: 2299 kr

Morjas

Vilken är burgundy och vilken är brown?

Ännu ett svenska varumärke, grundat av Henrik Borg. Kul att Sverige visar framfötterna bland randsydda skor. För att endast ha fyra år på nacken har märket redan kommit en lång bit på vägen. 2019 hade man en omsättning på över 6 miljoner. De har förvisso inte kommit lika långt som TLB Mallorca, ett annat skomärke som startades ungefär samtidigt. Mer om TLB Mallorna senare.

Morjas nämner att deras loafers är stora i storlekarna och rekommenderar att man väljer en halv storlek mindre. Men varför kunde kan inte bara gjort riktiga storlekar från början? Frustrerade, det får mig nästan att bojkotta dessa skor enbart av princip.

Annons

En annan nackdel är att bilderna har en del att önska, framförallt hade jag önskat att man visade fler bilder från fler vinklar. Även de olika färgerna är svåra att särskilja. Burgundy och brown är i stort sett omöjligt att se skillnad på.

The Penny Loafer

Morjas Penny Loafer här i medium brown suede

Keep it simple. En vägledning som Morjas verkar följa. När det kommer till loafers har man endast en enda modell – The Penny Loafer. Är det bara en bra sko så behöver detta inte vara till nackdel, det blir enklare att välja. Varför krångla till det?

Totalt kommer skon i åtta olika varianter, den finns både som lädersula om gummisula.

  • Brown suede
  • Medium brown suede
  • Sand suede
  • Burgundy calf
  • Black calf
  • Brown calf

Brown suede och black calf kan du även få i praktisk gummisula. Skon är tillverkad i Spanien. Bland recensionerna påpekas att medium brown är mörkare än på bilderna. För min del är det nog bara positivt.

Pris: 2295 kr, gratis frakt över 1500 kr.

Meermin

Meermins skor har ett väldigt humant pris i sammanhanget, 1776 kr. Frakten kostar €10, men med ett så lågt pris är det inte mycket att orda om. Skorna är tillverkade i Shanghai vilken förklarar det låga priset. Jag är nog villig att betala de där hundralapparna extra för att få ett par som är tillverkade i Europa. Att de tillverkas i Kina blir ett minus i min bok. Å andra sidan har de fått bra kritik när man tittar runt, man får mycket sko för pengarna.

När det kommer till modellnamnen har man inte mycket till fantasi, de består enbart av siffror. Men man har en hel del att välja mellan, i kategorin pennyloafers finns det minst fyra olika modeller att välja mellan med olika läster. Du kan även få den ofodrad om du vill det.

Är du ute efter en sko med mer udda läder så rekommenderar jag att du håller utkik på deras made to order sida. När jag skriver detta har man MTO pennyloafers med läder från antilop.

101484

Meermin 101484 Polo

Denna modell finns i hela åtta olika färger. Black, brown, burgundy, copper, expresso, museum, oak, polo. Lästen heter RON och har en rundad tå med lågt insteg. Lädersula.

Pris: 1775 kr

114414

Meermin 114414

Detta är deras ofodrade modell med lädersula som finns i sju olika färger; black, brown, cognac, copper, navy, tan och taupe. Även denna sko har läst RON.

Pris 1775 kr

Löf & Tung

Med ett pris på 3300 så spräcker Löf & Tung budgeten något. Men eftersom det är ett mycket trevligt svenskt märke med egen butik i Stockholm (Skoaktiebolaget) så får de vara med ändå.

Alla deras modeller som jag listar här kostar 3300 kr. Frakten är gratis över €250.

Xavier

Löf & Tung Xavier

Klassisk penny som kommer i två olika utföranden, antingen black Utah calf eller polo suede. Tillverkade i Spanien på deras R läst som är en rundad läst. Inspirerade av Ivy League. Men den enkla lädersulan är man redo för sommarens äventyr.

Garcia

Löf & Tung Garcia choko suede

Ett namn men två olika läster – blir något förvirrande. Önskar att man hade gett modellen två olika namn istället. Nåväl, räknar man ihop alla varianter så kommer Garcia i tre olika färger, black calf, espresso calf och choko suede. Black calf finns i både C läst och S läst, övriga är i S läst. Båda lästerna är rundade, C är lite rundare än S. Jämför man med R lästen så är C och R mer lika varandra. S är den mest spetsiga av de tre.

Annons
Löf & Tung Garcia espresso calf

Både Choko suede och espresso calf är riktigt trevliga. Jag var från början ute efter polo suede, men undrar om inte choko suede är snäppet snyggare, en lite mörkare nyans utan att bli så mörk som brown suede som jag tycker blir lite för mörk för somriga skor.

Antibes

Löf & Tung Loden suede

Antibes är en riktigt intressant modell. Det som kännetecknar denna sko är att den saknar foder. Gjord för sommaren med andra ord. Naturligtvis har den även lädersula och sportar S lästen. Den finns i loden suede och choko suede.

Av dessa två skulle jag faktiskt välja Loden suede, riktigt trevlig!

Carmina

Carminas billigaste modell Xim.

Carmina är förmodligen den mest kända skotillverkaren från Mallorca. Går man in på deras hemsida och söker på pennyloafers så får man över 50 träffar. Jag borde inte ha några problem att hitta en modell som passar mig alltså? Men jag hade förvånansvärt svårt att hitta en modell som är i linje med vad jag är ute efter.

För det första så ligger deras prismodell något högre och blir mer eller mindre utesluter enbart av den faktorn. De har en modell Xim som ligger lägre i pris på 2821 kr. Övriga modeller ligger på 4052 kr eller mer. Xim faller bort eftersom den påminner mer om en driving shoe. Att de har så många modeller beror på att de har hela 11 olika läster att välja mellan som pennyloafer. Dessa är Uetam, Uetam EE, Xim, Simpson, Arta, Balitx, Sineu, Forest, Tims, Genova och Rain. Tyvärr för min del är de flesta åt det mer mejslade hållet, jag vill ha en mer rundad tå.

Totalt har man hela 32 olika läster. Med så många valmöjligheter gäller det att man har en bra filtreringsfunktion för att hitta det man söker, tyvärr så finns det en del att önska i det hänseendet. Det borde inte vara så här svårt att hitta det man är ute efter. Även beskrivningarna av skorna är knapphändig.

Fri frakt över €180.

Berwick 1707

Berwick 1707 dark brown suede.

Tillverkade i Spanien är Berwick ett välkänt märke när det kommer till randsydda skor även om de inte hör till de mest hypade.

Ett par Berwick kan du köpa från Lester som har egen butik i Göteborg. Men du kan även beställa på nätet med gratis frakt. Jag har själv ett par oxfords från Berwick som jag haft i många år och på det hela taget är nöjd med. Speciellt med tanke på priset som ligger runt 2000 kronor.

Denna pennyloafer uppfyller nästan alla mina krav förutom att den inte finns i polo suede som är det jag främst är ute efter.

Loake

Loake Imperial brown suede.

Brittiska Loake tror jag de flesta känner till. Deras modell Imperial är helt klart intressant som finns i brown suede. Den bygger på lästen College som är mjukt mandelformad.

Pris 2799 kr med gratis frakt från Loake Nordics hemsida.

De landar inom budget och skulle vara ett intressant alternativ om det inte vore för att jag redan äger ett par Loake. De är jag förvisso nöjd med men jag är sugen på att prova på ett nytt märke. Skon på bilden ingår inte i deras premiumlinje. Jag tror jag kan hitta bättre bang får the buck på annat håll.

När man talar om Loake är det viktigt att känna till att de har tre olika linjer, Loake, Loake 1880 samt Loake 1880 export grade. Deras premium export grade ligger på ett pris runt 4500 kronor. Ska du köpa Loake, gå på 1880 linjen som är av högre kvalité än instegslinjen.

Skolyx

Vi har nog alla köpt oss ett par prisvärda skoblock från Skolyx. På senare tid har man även lanserat sin egen skokollektion. Marknadsföringsbudgeten får man anta är minimal, hemsidan har en del att önska, man hade önskat lite fler och mer högupplösta bilder på skorna. Namnet Skolyx känns lite sådär och fungerar säkert ännu sämre utomlands. Inte ens namnet på modellerna har man lagt någon energi på. Deras loafer heter helt enkelt ”Skolyx svart penny loafer”. Man kan tro man är inne på Amazon och shoppar.

Skolyx pennyloader i polo suede.

Men om bara skorna är bra så har namnet mindre betydelse. Faktum är att när man kollar runt lite så har de överlag fått väldigt positiv kritik.

Det framgår inte så tydligt, men deras skor tillverkas av Yanko på Mallorca. De lyfter även fram att deras hälkappa är gjord av ”leather board” inte plast som billigare märken. Det man har sparat in på är sulan. Samtliga av deras skor har en tunn gummisula sk. city sole istället för lädersula.

Priset ligger på 2195 kr, färger du kan välja mellan är svart läder, burgundy läder, mörkbrun läder, mörkbrun mocka, polo suede och ljus mocka.

Annons

De finns i polo suede, modellen har rund tå, inom budget. De checkar helt enkelt väldigt många av mina boxar. Jag kanske kan leva med gummisula om mina övriga kriterier uppfylls?

Fri frakt över 249 kr.

Appropå skoblock så kan jag faktiskt rekommendera deras Skoblock för 259 kr, ännu billigare om du köper fler. De är av samma no brand modell som man kan hitta hos flertalet affärer. Nej de har inte samma känsla av kvalité som mina skoblock från Crockett & Jones, men de fyller sin funktion helt klart till en fjärdedel av priset. Vill du snofsa till det något kan du köpa graverade skoblock med ditt namn hos Herrstil för 359 kr.

Skoblock kan annars göra att totalsumman drar iväg en hel del.

Yanko

Yanko
Yanko i ljus mocka.

Hos Skolyx kan man även köpa skor från Yanko. De har endast en enda modell av pennyloafer att erbjuda, men å andra sidan uppfyller den samtliga av mina krav. Den har allt som Skolyxmodellen hade men med lädersula. Priset är 2795 kr. 600 kr dyrare än Skolyx egna pennyloafer alltså.

Yanko var en av de största tillverkarna av skor i världen under 80-talet men gick i konkurs. Från 2007 började man på tillverkning igen i mellansegmentet.

Man ställer sig frågan om inte Yanko är på dekis ännu en gång. När jag går in på deras egna hemsida så får jag varning om certifikatet och rent allmänt får man känslan av att den inte hålls uppdaterad. Senaste inlägget på instagram är från 2019. Varningsflagg som inte inger förtroende.

Bortsett från detta så är skon ett mycket intressant alternativ. Den seglar oväntat upp som en favorit. Tyvärr har inte Skolyx gjort mycket för att sälja in den, endast tre bilder i litet format visas på hemsidan.

TLB Mallorca

Vi håller oss fortfarande hos Skolyx och är nu inne på det tredje märket TLB Mallorca. Detta är ett märke som helt klart blomstrar mer än Yanko. Man har även en lyxigare linje Artista som höjer ribban ytterligare. Fun fact är att Jesper Ingevalssson varit med och utvecklat den linjen. Jesper är förmodligen mer känd för att ligga bakom den populära bloggen Shoegazing som finns både på svenska och engelska. För oss nybörjare rekommenderar jag att du börjar med hans svenska variant innan du ramlar ner allt för djupt i det randsydda skoträsket.

TLB Mallorca Artista pennyloafer i polo suede.

Nåväl, det var TLB Mallorca vi skulle diskutera. För det första så faller Arista linjen bort då de skorna prismässigt ligger över budget med ett pris på 4395 kronor. Tyvärr så säljer inte Skolyx loafers från deras huvudlinje. Men faktum är att även deras huvudlinje ligger prismässigt över min budget med pris på 3795 kronor.

Skulle jag köpa ett par TLB Mallorca så skulle jag helt klart utnyttja TLB Mallorcas egna customize tjänst, då får du ett par skor made to order utan att behöva en jättestor tilläggskostnad. Ett par pennyloafers som jag konfigurerade ihop skulle gå på €425 (Artista €495). Du kan t.om. få ditt namn inskrivet på insidan av skon.

Sammanfattning

Genom denna sammanställning tror jag mig ha betat av de flesta märken som erbjuder randsydda skor till humant pris. Hojta gärna till om jag missat något.

Gräver man runt lite så hittar man en hel del trevliga pennyloafers under 3000 kr. Det jag tycker är lite synd är att flertalet butiker har bristfälliga bilder eller dålig information om skorna. Lite tråkigt när man ska beställa något för tusentals kronor. Här borde man lägga ner lite mer energi.

Ett annat dilemma när man beställer skor på nätet är att man aldrig riktigt vet hur de är i storlekarna. Det borde ligga i varje skotillverkares intresse att göra alla sina skor ”true to size” för att minimera returer som både kostar tid och energi för alla parter.

Det tredje är en artikel som jag snubblade över är jag gjorde research på detta inlägg som jag vill rekommendera och det är What are the best cheaper shoe brands? från Permanent Style. Ett utmärkt inlägg där man går igenom ett flertal märken. Läs även igenom kommentarerna, där finns många insiktsfulla synpunkter. Permanent Style har jag tidigare sett på instagram, men bloggen var ny för mig och en mycket trevlig upptäckt.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons