Sök

Räntan – har vi nått toppen?

I veckan lämnade den Amerikanska centralbanken Federal Reserve beskedet att man lämnar styrräntan oförändrad. Innebär detta besked att även den Svenska Riksbanken släpper gaspedalen när det kommer till den svenska styrr
Annons

Börsen fick ett rejält skutt uppåt efter Feds besked att lämna styrräntan oförändrad. Kommer detta besked att få någon inverkan på svenska Riksbanken när de lämnar sitt nästa penningpolitiska besked den 23 november 2023?

Den svenska styrräntan

Den 5 maj 2022 lämnade Riksbanken nollräntan. Sedan dess har man gjort ytterligare sju höjningar och idag ligger styrräntan på 4,00%.

Styrräntans utveckling sedan man lämnade nollräntan 2022.

Underliggande inflation – KPIF

KPIF, konsumentprisindex med fast ränta.

Den 14 november släppte SCB KPI siffran för oktober – 6,5% vilket är samma som för september. KPIF hamnade på 4,2%, en ökning på 0,2%.

– Den oförändrade inflationstakten kan till stor del förklaras av att sjunkande elpriser inte bidrar lika mycket som tidigare, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Mer information om KPIF finns att läsa hos Riksbanken.

Bankernas prognoser

Det skiljer något när det kommer till bankernas prognoser inför Riksbankens besked i slutet av månaden.

I en prognos dateras 25 oktober trodde Nordea att det finns risk för ännu en räntehöjning i november och att det kommer dröja fram till sommaren nästa år innan räntan kommer sänkas. I augusti räknade Nordea med att räntan skulle sänkas ner till 3,00 procent i december 2024.

Efter inflationsbeskedet i oktober gjorde Maria Landeborn på Danske Bank bedömningen att sannolikheten för att Riksbanken höjer styrräntan en gång till har ökat. Tidigare var deras prognos att Riksbanken var klara med sina höjningar. Både Danske Bank och Swedbank gjorde bedömningen efter inflationsbeskedet att man i november kommer höja till 4,25 procent.

I SEBs Nordic Outlook från augusti 2023 gjorde man bedömningen att Riksbanken skulle göra en sista höjning i september till 4,00% för att sedan låta den ligga kvar till mitten av nästa år. I slutet av 2025 bedömde man att styrräntan skulle ligga på 2,5%.

Inflationen sjönk i USA

Samma dag som SCB presenterade KPI för oktober kom det in inflationssiffror från USA. Den sjönk överraskande mycket från 3,7 procent i september till 3,2 procent i oktober. Väntat var 3,3%. Kärninflationen sjönk med 0,1% till 4,0%.

Detta gjorde att S&P500 gjorde sin bästa börsdag sedan april och lyfte med 1,91%. SBB toppade den svenska vinnarlistan med en ökning på hela 24,88%.

Annons

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons