Search

10 kaffebarer att besöka under din nästa Göteborgsvistelse

Göteborg är känd för sin cafékultur. Den mest kända cafégatan är förmodligen Vasagatan. Men det är inte på denna gata du hittar de bästa kaffebarerna. Här är mina 11 bästa kaffehak - utan inbördes ordning.
Annons

Göteborg är känd för sin cafékultur. Den mest kända cafégatan är förmodligen Vasagatan. Men det är inte på denna gata du hittar de bästa haken. Här är mina 11 bästa kaffebarer – utan inbördes ordning. Besök gärna något av dem nästa gång du är i stan.

1. da Matteo Passagen

(Södra Larmgatan 14)
da Matteo i Passagen är lite av en institution när det kommer till kaffe i Göteborg. Matts och gänget brinner verkligen för sitt kaffe och flera av dem är aktiva inom SCAE (en branschförening för specialkaffe). Under årens lopp har de haft flera framskjutande placeringar i Barista Cup. En kaffebar i ordets rätta bemärkelse!

Primetime: Under helgerna är här alltid mycket folk.
Kaffe: da Matteo rostar sitt eget kaffe bara några hundra meter bort. På sin andra enhet da Matteo Torrefazione på Magasinsgatan där man utöver rosteriet även har ett surdegsbageri.
Missa inte: Uteserveringen som är öppen året runt!

da Matteo - klassisk kaffebar i Göteborg
Den nya maskinen med paddlar, da Matteo Passagen.
da Matteos egenrostade kaffe.
da Matteo Passagen.

2. Doppio

(Linnégatan 7)
Doppio är ett av få ställen där du kan beställa en ’flat white’ utan att få ett stort frågetecken tillbaka. Baren drivs nämligen av två snubbar från down under. En rolig detalj är ’banksystemet’, där man kan sätta in pengar. Saldot finns noterat på en vägg. Baren har nyligen genomgått en ombyggnation. Jag är inte helt säker på att det blev till det bättre.

Primetime: Under helgen är detta ett soft ställe att hänga på.
Kaffe: Italiensk espressoblandning, inget för den som håller sig borta från robusta. Upptäckte att man gått över till en egen blandning rostad av Kahls. Helt klart ett steg framåt!
Missa inte: deras finfina toastade sandwitch.

Money in the bank, Doppio (före ombyggnaden).

3. Bar Centro

(Kyrkogatan 31)
Till Bar Centro går man främst för den genuina stämningen, här infinner sig en skön italiensk känsla. Ett perfekt stopp för pojkvännen som inte orkar följa med sin flickvän inne på NK. Men det är inget ställe för tjejgänget som vill sitta och fika i timmar. För det rekommenderar jag Espresso House inne i NK.
Primetime: Under lunchrusningen.
Kaffe: Passalacqua Mehari, känd italiensk espressoblandning.
Missa inte: ta med koppen och något av deras fina italienska bakverk ut på gatan.

en ståbar i italiensk stil.

4. Bar Piccolino

(Kungsgatan 10B / Lasarettsgatan)
Ännu en ståbar. Många hävdar att Piccolino t.o.m. är bättre än Bar Centro när det kommer till genuinitet . De två som är bakom baren är i alla fall väldigt trevliga.
Primetime: När Italien spelar under fotbolls-vm så blommar Piccolino verkligen ut. Då skulle man lika gärna kunna befinna sig i Italien.
Kaffe: Tidigare körde man Mokambo, en italiensk blandning. Men nu verkar man ha gått över till nån egen blandning. Påsar med Bar Piccolino logga kunde jag skymta. Men det är fortfarande en italiensk blandning där robustan regerar.

Autograf-väggen hos Bar Piccolino.

5. Bar Italia

(Prinsgatan 7)
Denna kaffebar på Prinsgatan i Linnéstan är kanske den bar som tagit det italienska konceptet allra längst. Mer eller mindre allt som man serverar kommer från Italien. Här kan man även köpa deras egenimporterade olivolja och andra italienska produkter. Utöver stans längsta kaffemeny kan man även stoltsera med stiliga baristor i slips!
Primetime: Hög stamfaktor. Kanske allra högst under helgen då här är knôkfullt.
Kaffe: italiensk blandning.
Missa inte: Den turkosa vespan man smällt upp på väggen.

ingen tvekan varifrån influenserna kommer. Bar Italia.

6. Café con Amor

(Skanstorget 1) Obs! ej längre ett café
På denna adress har verksamheterna avlöst varandra genom åren. Först tror jag det var ett café, sen blev det en chokladaffär, och nu är det ett café igen. Men med en skillnad – nu verkar det gå som tåget. Hur kan det komma sig kan man då fråga sig, läget är långtifrån det bästa och de konkurrerar med Blue Mountain bara nån meter ifrån (och sedan en vecka tillbaka även med Proviant, se längre ner). Svaret – som jag påtalat tidigare – beror på vem som driver verksamheten (bloggaren Syn City skriver klokt om just detta). I det här fallet heter ägarna Jill och Johanna. Två supertrevliga tjejer som får en att känna sig välkommen och vilja besöka dem igen.

Ska man anmärka på något så är lokalen lite trist, det är lite källarlokals-vibbar över loftet. Är det en mysig lokal du är ute efter så rekommenderar jag i så fall Le Petit Café eller möjligtvis Biscuit. Men då får du inte lika bra kaffe.
Primetime: under filmfestivalen går verksamheten på högvarv. Granne ligger den klassiska biografen Capitol, en av de sista singelbiograferna som finns kvar i stan.
Kaffe: espressoblandning från da Matteo.
Missa inte: Salladen är storsäljaren här. Men missa inte äppelpajen. Har stans färggladaste uteservering.

Helgbrunch på Con Amor. Kaffet serveras ur söta små koppar.

7. Kafé Marmelad

(Mariagatan 15)
Har du virrat bort dig ända bort till Majorna så förtjänar du en god kopp kaffe. Då är Kafé Marmelad ett säkert kort. Ja, det är det enda vettiga stället som finns i området faktiskt. Ett av få caféer som omfamnar specialkaffet. Ägaren Poyan är även aktiv inom SCAE och har varit domare i Barista Cup. Trevlig lokal i tre våningar.
Primetime: under sommaren, utmärkt stopp på hemvägen från en utflykt i södra skärgården. Absolut bäst drag är det när de bjuder på live-spelningar. Under tidigare år har storheter som Hellsongs och Maia Hirasawa spelat på deras uteservering som är riktigt stor för att vara ett café.
Kaffe: egen blandning som är rostad av Johan & Nyström.

Under livespelningen med Maia Hirasawa! Ägaren Poyan himself i mitten av bild.

8. Mahogny Korsvägen

(Skånegatan 35) Obs! heter numera Tonys Coffeebar
Mahogny var en gång i tiden ett av mina favoritställen. Numera är det inte så ofta som jag går hit. Men det är fortfarande en kaffebar som absolut är värd att besöka. Framförallt om du ska till Svenska Mässan, Mahogny ligger precis över gatan vid Korsvägen.

Annons

Primetime: förmodligen när någon av de stora mässorna på Svenska Mässan pågår, som bokmässan eller hundmässan.
Missa inte: väggen med porträtt över alla stammisar.
Kaffe: italiensk blandning. Mahogny bedriver även importverksamhet av italienskt kaffe.

9. Castellet

(Kastellgatan 14) Obs! inte längre ett café
Castellet är förmodligen det enda caféet i stan som tagit sin inspiration från England. Vilket betyder att här kan man få afternoon tea och käka goda scones. Med en skön inredning och en helrätt branding kommer man en lång väg. ”Fancy a cup?” – hur skön är inte den?

Primetime: under helgen när alla linnébor vill käka brunch.
Missa inte: Kolla in AGA-spisen, vilken pjäs! Man har även foto-konst på väggarna där man bjuder in konstnärer att hänga upp sina verk.
Kaffe: blandning från det lokala rosteriet da Matteo.

10. Magasin 11

(Magasinsgatan 11)
En inredningsbutik, en espressobar, en kaffemaskinsaffär, en glassbar, webbshop. Karin som driver Magasin 11 har allt och lite till. Ett utmärkt stopp för dig som är designintresserad med nostalgiska amerikadrömmar. Italien möter USA. Kaffet får du från Jenny, baristan med stans skönaste stil.

Primetime: Under sommaren på den lilla uteserveringen, eller sitta och mysa en förmiddag på loftet en regnig höstdag.
Kaffe: månadens böna, främst italienska espressoblandningar. Men du kan även välja ekologiska FTO från Johan & Nyström.
Missa inte: Milkshaken och den italienska glassen.

Barista Coffee Bar – favoriten som ramlade ur listan

Kungsgatan 47 Obs! heter numera Mezzo och har bra kaffe igen (och poké bowls)!

Barista Coffe Bar skulle haft en självklar plats på min lista. Här brukade jag stanna till minst en gång i veckan. Baristan bakom en bar kan verkligen bära eller brista en verksamhet. Är det en riktigt bra och trevlig barista så behöver man inte ens ha det perfekta kaffet. Själv så är jag inte så förtjust i kaffe med mycket robusta, men det finns ställen som jag går till ändå för man får ett trevligt bemötande. I detta fallet hade man båda. Trevlig barista, bra kaffe (Johan& Nyström) och mycket kärlek.

Vad har då hänt med Barista Coffe Bar? Jo, det är med stor sorg jag nyligen konstaterade att man har bytt både namn och ägare. Utsikten för att man ska få bra kaffe där framöver är högst osäker. På grund av detta så kan denna bar inte längre få min rekommendation.

Proviant – nykomling att hålla ögonen på

Obs! har numera blivit da Matteo Sprängkullsgatan

Lokalen på Sprängkullsgatan 10A har länge stått tom och öde. Men nu har här minsann hänt grejer. Till adressen har en brokig samling företag flyttat in (Mockup advertising, P.A.P Accessories, Fernström photography och Ikachan digitalstudio). Medan övervåningen går i hippt reklambyrå-vitt andas nedervåningen betong och industrikänsla med en doft av läder. Även om materialvalen känns påkostade är det samtidigt såpass avskalat att det gränsar till det trista och opersonliga. I denna lokal har nu ett nytt kaffehak öppnat upp, Proviant. De verkar kalla sig för café men jag tycker det mest liknar en förvuxen kaffebar. I framtiden verkar även tanken vara att man ska kunna få sig ett glas vin.

Ambitionerna är det i alla fall inget fel på. Kaffet man serverar kommer från Love Coffe. Mig veterligen den enda kaffebaren i stan som släppt in skåningar i sin kvarn. En kaffebar som har alla förutsättningar att kunna locka till sig stadens hippa och trendiga kids. Potential att locka till sig laptop-nomaderna och bli Göteborgs motsvarighet till Stockholms Il Café. Det som talar emot är barborden som inte gör det till en optimal arbetsmiljö samt avsaknaden av elkontakter några stycken finns faktiskt. Hursomhelst är det kul med någon som vågar sig på ett nytt koncept.

Primetime: Precis nyöppnat och bara en vecka gammal så framtiden får utvisa vart det bär hän.
Kaffe: Love Coffee Espresso.
Märkligaste: Den röda kon utanför.

Annons
baren hos proviant med rejäla barstolar, notera även den läderklädda bardisken.
öööhh… Why?

Stresstest på Göteborgs caféutveckling

Caféutvecklingen i Göteborg har under den senaste tiden varit en tragisk historia. När det i både Malmö och i Stockholm växer fram mikrorosterier som svampar ur jorden så står utvecklingen i Göteborg still eller t.o.m. backar. Tre aktörer har knäckt nöten för att lyckas i den här stan. De tre är Espresso House, Condeco samt Le Pain Francais. För Le Pain Francais så verkar både gamla Kafé Vallgatan som de tagit över samt senaste tillskottet på Vasagatan gå på högvarv. Det är alltid fullt med folk när man tittar in. Även Condeco expanderar och ska öppna nytt på Östra Hamngatan bredvid Lagerhaus. Göteborg är helt klart en robusta-stad där de brända smakerna dominerar a la italienskt kaffe.
Ingen av dessa kedjor speciellt roliga för oss specialkaffeanhängare. För oss så är det da Matteo som håller den fanan högst, faktum är att de mer eller mindre är ensamma om att bära den. Vilket i sig är lite trist då de nästan skaffat sig en monopol-position. Förutom sina egna enheter så har Café Con Amor, Castellet, En Deli Haga och säkert någon mer kaffe från da Matteo.

Uppdatering

Kompletterat med adresser.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons