Sök

10 veckor mot en hälsosam livsstil

Hur långt kan man nå på 10 veckor? Jag tänkte ta reda på svaret på den frågan.
Annons

Kan man få en hälsosam livsstil på 10 veckor? Av tv-serier som Biggest Loser får man uppfattningen att man kan komma ganska långt på en en relativt kort tid. För att ta reda på svaret på frågan så drar jag nu igång ett 10 veckor långt projekt med målet att göra förändringar så jag når målet med en hälsosam livsstil.

Tro det eller ej men min träning har nu nått en nivå där man utan att ljuga skulle kunna beteckna den som regelbunden!

Vad som fick mig att gå ifrån att mer eller mindre vara en soffpotatis där gymkortet var en donation snarare än något som man faktiskt utnyttjade kommer jag skriva om i ett framtida inlägg.
Nåväl, nu när man tränar regelbundet så börjar jag fundera på vad nästa steg ska bli. Via bloggen Dåligt samvete hittade jag till en annan träningsblogg – Träningsglädje där Sara drog igång projektet toppform om 10 veckor. När jag funderade på det så tänkte jag att det skulle kunna vara någonting för mig. Att sätta upp ett antal mål. Även IQ-testet i Metro där Petra deltar har varit en inspirationskälla i detta.

Efter en del funderade jag har satt upp mina mål och är beredd att dra igång det här projektet. Ordet ”toppform” är populärt att dra fram i sådana här sammanhang, men jag väljer att inte använda det utan mina mål är lite vidare än kilon, centimeter och sekunder. Även om det är värden som jag kommer följa upp så är det inte huvudsyftet. Mitt syfte är istället att ändra mitt «mindset» om min träning, kost, motion och själ. Når jag toppform så ser jag bara det som en bonus.

Jag är en sucker för statistik och att sätta upp mätbara mål tror jag kommer göra susen! Det kräver förvisso att man kan se att man gör framsteg också annars kan effekten bli den motsatta. Men jag är optimistisk, jag har nu ”tjuvtränat” lite i några veckor och känner att jag gjort framsteg på framför allt konditionen. Det är extra kul eftersom det har känts som man stått och stampat på samma ställe tidigare.

Mina mål

Jag har funderat en hel del på om man ska ha några enstaka mål eller sätta upp flera stycken. Argumentet mot flera eller kanske för stora mål är att man tar sig vatten över huvudet och tröttnar halvvägs in. Men jag har ändå bestämt mig för att ha flera olika mål. Jag tänker att det är roligare att ha lyckats med hälften av mina mindre mål än misslyckats med ett enda stort mål. Mina mål är av varierande karaktär och storlek. Några går att mäta andra är mer diffusa. Men sammantaget hoppas jag när jag ser tillbaka på dessa 10 veckor att jag kan känna att jag gjort stora framsteg.

1. Förbättra konditionen

Min  kondition har länge varit ett sorgligt kapitel. Tidigare har jag känt att det spelar ingen roll hur mycket jag springer, konditionen blir inte bättre för det. Men nu under de senaste veckorna har jag börjat se ljuset i tunneln. Det ska bli kul att se hur jag ser på det när projektet är i mål. Som utgångspunkt kör jag samma löptest som Mackan , Petra och Titti gjorde i Metros IQ-test. Vilket var coopertestet dvs. löpning 12 minuter. Med mina 2150 meter hamnar jag ”under medel” 🙁 Det var iof. för knappt en månad sedan och jag kanske inte sprang som om livet hängde på det, men det är ändå ett vettigt utgångsvärde. Jag har även ett annat pulsvärde från ett annat test att utgå ifrån. Inget vetenskapligt men duger för detta ändamål.

2. Plattare mage

Ölmage funkar inte nu inför beach 2012. Nu ska 6-packen fram! Ingen kommer bli mer överraskad än jag om jag nåt dit. Men någon form av förändring som syns hoppas jag på.

3. Åtta timmars sömn

Får dra igång min Sleep cycle app igen, den vill inte vara med längre. För tillfället visar den ett snitt på 5.32 vilket är under all kritik. Här krävs en ordentlig uppryckning! Antingen gå och lägga sig tidigare eller gå upp senare. Inget av alternativen låter speciellt realistiskt. Kommer bli ett av de svårare målen att nå.

4. Gå till jobbet en gång i veckan

För tillfället cyklar jag till jobbet så att börja gå skulle bli lite omväxling. Kommer även bidra lite till min Nike+ statistik. Många bäckar små. Nackdelen blir dessvärre att man blir lite låst till kontoret. Man har ingen möjlighet att komma ifrån under lunchen vilket är något som jag känner behov av att kunna göra. Ett mål som jag redan nu ser att det finns en risk att jag inte kommer hålla. Men jag låter punkten stå kvar.

5. Prova på 10 nya saker

Behöver inte vara några stora saker. Kan vara smågrejer men som ändå vidgar ens vyer. Som t.ex. under påsken då jag provade på långpromenad och fann det vara trevligare än jag trodde.

Annons

6. Koppla ner – läs mer böcker

Att vara uppkopplad/sitta framför datorn 90% av ens vakna tid låter inte speciellt vettigt. Kommer bli en utmaning att koppla ner och koppla av.

7. Spendera tiden smartare

Jag har några tankar hur jag ska kunna spendera min tid smartare eller på mer väsentliga saker. Lite av detta hoppas jag kunna mäta också, med RescueTime tex. Under de senaste veckorna har jag haft ett snitt på 47% vilket långtifrån är bra. Genomsnittet ligger närmare 60%. Men det beror lite på hur och vad man mäter också. Andra tidstjuvar som jag hoppas kunna ta tag i är Google Reader och den privata mailboxen. Jobbet håller jag utanför detta projekt.

8. Förbättra mitt pull-ups rekord

Inspirerad av Lofsan som tränade chin-ups inför Gladiatorerna-testet ville inte jag vara sämre utan dokumenterade hur många jag orkar i dagsläget.

Som ni ser så är min teknik långt i från perfekt. Sedan dess har jag läst på lite och förstått att det verkar råda förvirring om vad som är chin-ups och vad som är pull-ups. Sedan finns även kipping pull-ups vilka är enklare men kräver ännu mer teknik. Hursomhelst, det jag kommer gå på är vanliga hederliga pull-ups.

9. Nå nästa nivå (blå) i Nike+

Just nu har jag 58 mil till nästa nivå. Det innebär att jag behöver göra nästan 6 mil varje vecka. Det kommer bli riktigt tufft, ett mål som är helt orealistiskt. Men jag ska ge det en chans iallafall. Hade egentligen även tänkt att ha ett ytterligare mål kopplat till Nike+ men då de kommer göra om sitt system i sommar så hoppar jag det.

10. Bättre kost

Höll på att glömma den kanske viktigaste punkten! Förmodligen även den svåraste. Jag har nu börjat inse att just kosten är en avgörande del för att jag ska kunna ro detta i land. Förmodligen gör jag alla fel i boken som går att göra. Första steget i att få ordning på detta blir att börja käka frukost, bara det kommer bli en utmaning. Nästa steg blir att tänka om och tänka sunt i det man stoppar i sig. Inte gå på kebaben eller pizzan även om det är enkelt och bekvämt. Nu är inte matlådor direkt min grej men det kan vara värt att ge det ett försök också. Tänkte även ta en närmare titt på diverse appar med vilka man kan föra dagbok över hur mycket man äter och antalet kalorier.

Där har vi dem, 10 mål under 10 veckor. Jag har även ett annat mål lite längre fram i sommar – nämligen att springa midnattsloppet. Om jag inte gjort framsteg efter dessa tio veckor så blir det att ta till experthjälp. Det kommer fortfarande att finnas tid kvar innan det går av stapeln.

10 veckor fr.om. måndag.

Jag säger som Petter,

FUCK OFF – NU KÖR VI!

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons