Sök

SIA glass goes premium

Det har dykt upp en ny spelare i frysdisken - Berte Glass. I själva verket så är det SIA glass som står bakom namnet. Med nya Berte glass ger man sig in i segmentet "superpremium" och får fightas mot giganterna Ben&Jerry och Häagen-Dazs. Har en liten spelare från Slöinge någonting att hämta i glassarnas Champions Leauge?

Till min stora glädje upptäckte jag att det hade dykt upp en ny spelare i frysdisken – Berte Glass. Vid en noggrannare titt så ser man att det i själva verket är SIA glass som ligger bakom. Med nya Berte glass ger man sig in i segmentet ”superpremium” och får fightas mot giganterna Ben&Jerry och Häagen-Dazs. Har en liten spelare från Slöinge någonting att hämta i glassarnas Champions Leauge?

SIA glass har länge legat mig varmt om hjärtat när det kommer till glass. Främst för att de kommer från Slöinge, som ligger nära vårt sommarställe. Landskapsbilden i headern är förresten tagen bara nån kilometer från just Slöinge. Så när jag får får upp ögonen på att de försöker ge sin in i kampen om Ben&Jerry-köparna så blir man naturligtvis nyfiken. Något förvånande så väljer man inte med att skylta sitt egna namn utan lanserar det under ett helt nytt namn Berte glass. Där Berte gård står i centrum. Ett märkligt val av namn kan man tycka. Inte ens jag som varit i trakterna en hel del under min ungdom känner till Berte speciellt väl, Berte kvarn är väl det som jag hört talas om. Frågan är hur ett helt nytt namn tas emot i övriga Sverige. Helt klart så vill man slå vakt om familjetraditioner, småskalighet och lokala råvaror. Med mjölk från den egna gården, ägg från granngården Lilla Stensjö, hallänsk grädde och svenskt socker så har man kommit en bra bit på den vägen.

Produktutvecklingen av dessa fem glassar inbillar jag mig har gått till genom att Helena Stenström (SIA glass produktutvecklare) suttit på ett café och jobbat en dag och det är utifrån den miljön som smakinspirationerna kommit och mynnat ut i smaker som äppelpaj och kladdkaka. Samtidigt som förpackningslayoten uppkom genom att dottern suttit vid bordet bredvid och klistrat fast bilder på en B&J-bytta som hon klippt ut från familjealbumet. Just den runda förpackningen i papp verkar vara ett inträdeskrav för att få kvala in i den här glass-serien. Alla tillverkare i segmentet har den. Värst i klassen är nog ändå italienska La via Lattea som gör sin i plåt. Om layouten hos La via Lattea andas sober lyx så ser förpackningarna för Berte glass barnsliga och amatörmässiga ut. Men jag tycker nog ändå att det fungerar. Budskapet familjärt och lokalt tycker jag man lyckats föra fram.

 

Blåbärs Cheesecake

Fyllig cheesecakegräddglass med blåbärssylt, mjuka cheesecakebitar och grovt krossade digestivekex.

Detta är den mjäkigaste smaken i Berte-familjen. Den smakar knappt blåbär och inte mycket till cheesecake är det heller. Digestivekex är inte heller någon favorit så där har den inga pluspoäng att hämta. Denna glassen hade mått bra av att man öst på och tagit i med smakerna lite mer. Nu är den lite feg och intetsägande. Synd för jag hade stora förhoppningar på denna glass. Blåbärsglass kan bli riktigt bra. Vill minnas att Diplom IS hade en riktigt fin blåbärsglass i sitt Dream-sortiment för något år sedan.

Betyg:

 

Knäck Bräck

Fyllig kolagräddglass med hackade och rostade hasselnötter. Ljus kolasås och bitar av chokladdoppad knäck.

Inget nytt under solen direkt. Liknade smak har man stött på förr. Faktum är att smakmässigt så är den väldigt lik GB’s Texas Pecan. Knäck-smaken var en trevlig bonus, men hade inte en så stor påverkan att jag faller för glassen. Med GB’s 750ml så är den förmodligen även billigare. Då kan man lika gärna ta en sån istället. Är det knäck-smaken man vill åt så har SIA Glass själva sedan länge haft en egen knäck-glass.

Betyg:

 

Äppelpaj

Annons

Fyllig vanilj- och äppelgräddglass med äppelkanelsylt, mjuka äppelbitar och gräddade pajsmulor.

Nu börjar vi snacka premium-glass! Att kombinera äppelpaj med glass. Så enkelt men genialt. Ofta är det ju så att det enkla är det som fungerar bäst. Inga krusiduller. Jag måste säga att jag inte hade några större förväntningar på den här glassen på förhand. Visst jag tycker mycket om äppelpaj, men att det skulle fungera så här bra i en glass hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Äppelbitar som är härligt stora och crunch-iga. Precis som en glass ska vara i den här klassen.

Detta är en perfekt glass att ställa fram när du har bjudit hem några vänner på middag. Den kommer du inte behöva skämmas över. Ett säkert kort som garanterat kommer gå hem hos gästerna.

Betyg:

 

Kladdkaka

Fyllig chokladgräddglass med sega kladdkakebitar, mörk kolasås och kanderade pecannötter.

Här har vi lite av en dark horse. Kladdkaka i en glass, vilket nyskapande koncept! Tänker jag. Å andra sidan är kopplingen till brownies inte speciellt långt och glass med brownies i olika varianter finns det gått om. Men att dra den paralellen vore ett misstag. Detta är så långt ifrån den brödiga och torra brownien man kan komma. Tänk istället att man tryckt ner en snickers i glassen. Mycket chokladsmak och en masssa härlig kolasås toppat med pecannötter. Detta är en utmanare som med lätthet skulle kunna matcha Ben & Jerry’s glass. Denna glass är en av favoriterna i detta glasstest. Perfekt glass när man vill krypa upp i soffan och tröstäta efter att ens förhållande gått i stöpet.

Betyg:

 

Skidtur

Fyllig chokladgräddglass med rostad mandel, gyllengula russin och bitar av mjölkchoklad.

”Skidtur” mycket märkligt namn på en glass. Det kanske är en säsongsmak tänkte jag först. Men det finns ingenting som tyder på det. Vem äter glass på vintern? Vi som är hard core glassätare och som äter glass i mängder året runt är nog lätträknade, och hur kul är det att plocka fram en glass som heter skidtur på midsommarafton? Finns ingen logik någonstans. Kan det vara så att de är lite konstiga där nere i Slöinge trots allt, har de snöat in i sin egen glasstillverkning helt och hållet och missat hur världen utanför konsumerar glass?

Det första man konstaterar är att detta är ännu en chokladglass. Det förvånar mig lite, själv är jag visserligen ett start fan av just chokladglass, men jag har för mig att jag läst i en undersökning en gång att chokladglassen inte var så populär som man skulle kunna tro. Det andra jag ser är att den innehåller russin. Russin är jag inte så mycket för alls faktiskt. Färgen är väldigt ljus för att vara choklad. Det är snarare ljus mjölkchoklad. Bitarna av mjölkchoklad för tankarna till Stracciatella-glass. En sort som SIA glass för övrigt också också har i sitt sortiment.

Smakmässigt så är detta ännu en glass som inte sticker ut speciellt mycket, om man bortser från russin. Det får man säga att det sticket ut, fast för min del på ett riktigt dåligt sätt. Det första russinet jag stötte på fick mig att sluta äta mer av den här glassen. Denna glass hamnar längst ner på min lista. Det är ingen glass som jag kommer köpa igen.

Betyg:

 

Nästa gång får jag se till att smaka en annan nyhet från SIA glass istället, hallon saltlakrits. Den tror jag mycket på.

Två andra bloggar som provat på dessa glassar är ”Gott och kort” och Tre tjejer i köket.

Annons

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer