Rabatt på hotell låter väl inte så dumt? De senaste månaderna har ett antal nya bonusprogram från onlineresebyråerna ploppat upp. Är de någonting att ha? Hur många poäng kan jag tjäna på en natt? I detta inlägg ska jag försöka bena ut hur det det ligger till och om något av dessa program är värt att satsa på.
Hotels.com Rewards – få den 11:e natten gratis
Om du gillar att bo på olika typer av hotell och inte vill vara trogen en speciell hotellkedja är detta definitivt ett program värt att titta närmare på och samla nätter. Ett enkelt system att förstå sig på. Precis som hos din lokala kaffebar där du samlar stämplar och får en gratis kaffe efter att du köpt 10 stycken så fungerar detta program på samma sätt. Boka 10 hotellnätter och du får den 11:e natten gratis. Värdet på gratisnatten blir snittpriset för dina 10 bokade nätter.
Tips – prenumerera på nyhetsbrevet
Vanligtvis brukar prenumerationer på nyhetsbrev inte ge så mycket mer än att ens inbox bli full av skräpmail. Men nyhetsbrev från hotels.com är ett undantag. Ja, de kommer spamma dig flera gånger i veckan, men relativt ofta dimper det ner ett bra erbjudande. Antingen i form av rabatter som gör din nästa bokning billigare, nackdelen med dessa är att de inte genererar rewards-nätter. Den andra typen av erbjudande man brukar få är dubbla rewards-nätter. Det betyder att du kommer få din bonusnatt ännu snabbare. Ibland får man även erbjudande på upp till 50% rabatt på vissa utvalda hotell när de har ”exklusiv rea”. Bland dessa har jag aldrig hittat något av intresse, kanske kan vara något för dig som inte är så noga med vilket hotell du hamnar på.
Jag har heller inte verifierat att det faktiskt är halva priset. Ett annat sätt som du kan tjäna dubbla rewards-nätter på är att skriva en recension på tidigare hotell som du bokat via hotels.com. Något nytt som de börjat med är ”hemliga priser” som blir tillgängliga när man är inloggad. Efter några provsökningar på diverse städer verkar det mestadels vara erbjudanden på mer okända hotell som jag inte hade bokat iallafall. Det verkar även vara ganska svårt att hitta något av dessa erbjudande. Men när man väl hittat något lämpligt och jämför det med Booking så verkar det vara något billigare för samma rum.
Bonusnivåer
Programmet innehåller faktiskt tre olika nivåer. Detta kände jag knappt ens till, då har jag ändå varit medlem ett bra tag. Detta är inget man direkt skyltar med, kanske för att det inte ger så mycket extra förmåner.
Silver – 10-29 nätter per år. Ger företräde vid erbjudanden och kampanjer. Reseagenter tillgängliga dygnet runt via telefon och e-post. Garanti för krångelfri resa. Om du behöver ändra din resa hjälper de dig att sätta ihop en ny reseplan.
Guld – 30 nätter per år. Utöver det som ingår i silver – Exklusiv tillgång till erbjudanden och kampanjer.
Återbäring
10-20%
Slutsats
Enklast möjliga program att förstå sig på. Samtidigt som det ger stort värde för dig som medlem. Utbudet på hotell är stort och det är enkelt att hitta det man söker. Webbplatsen är föredömligt tydlig och funktionell. Den stora nackdelen är framförallt att det inte går att tjäna poäng på flyg. En annan nackdel som du kommer märka av är att en hel radda hotell är undantagna när du försöker utnyttja rabattkuponger (typ alla hotellkedjor värda namnet). Denna typ av begränsningar hittar man även på de andra programmen. Jag bör även nämna att bonusnätterna endast är giltiga när du betalar vid bokningstillfället (ingen återbetalning). Detta är heller inget program för dig som suktar efter statusförmåner.
Men summa summarum är detta ett lättförståeligt program som gör det enkelt för dig att få rabatt på hotellnätter. Ett program som jag rekommenderar.
Expedia+
Välkommen till världens mest komplicerade bonusprogram. Jag ska försöka förklara hur det fungerar, men reserverar mig redan nu för eventuella fel. Detta är ett program för dig som gör ett större antal bokningar och kanske även bokar åt andra personer men även för dig som vill få poäng för flygbokningar. Det skadar heller inte om du inte har något emot att boka med mobilappen.
Poängsystemet
Det är nu det krångliga börjar.
Du får 2 poäng för 8 kr spenderade på hotell (0,25p/kr). För flyg får du 1 poäng per 40 kr (0,025p/kr). Om du istället bokar med mobilappen så får du fram till nyår 3 gånger så många poäng. Vi är då uppe i 0,75p/kr för hotell och 0,075p/kr för flyg.
Bonusnivåer
Silver 40 000kr/år eller 7 nätter. Gratis förmåner som sparabatter och gratisdrinkar på utvalda +VIP Access-hotell. 250 bonuspoäng för +VIP Access hotellbokningar. 10% extra bonuspoäng vid bokning. Conciergeservice i Hawaii och Orlando.
Guld 80 000kr/år eller 15 nätter. Utöver det som ingår i silver; 30% extra bonuspoäng vid bokning. Rumsuppgraderingar och flexibel in- och utcheckning på +VIP Access-hotell (gäller i mån av tillgång).
VIP Förmåner
Andra förmåner på VIP Access hotell som nämns på webbplatsen är välkomstgåvor, gratis parkering, tillgång till businesscenter, tvätttjänster, granaterad utsikt med mera. Allt detta är tyvärr väldigt diffust och det är närmast omöjligt att kunna utläsa vad man får i praktiken. Hela programmet är visserligen nytt men delen med VIP-hotellen behöver de verkligen tydliggöra om detta bonusprogram ska bli något.
Som du märker kretsar hela bonusprogrammet kring just dessa VIP-hotell, då börjar man ju undra, vilka är dessa hotell och hur många finns det? De finns på 200 destinationer över världen, en sammanräkning på VIP Access-sidan ger för stunden 1570 hotell totalt. Under fliken ”mer” kan du sortera ut dessa hotell om destinationen du valt har något av dessa hotell. I Sverige finns inte ett enda hotell i denna kategori. Det säger väl en del om värdet på dessa förmåner i dagsläget.
Inlösen
Även vid inlösen så har de krånglat till det ordentligt. För det första kan du endast använda poängen för hotellbokningar, men där skiljer det inte från de andra programmen. Vad som däremot skiljer är ekvationen för hur du omvandlar poängen till användbara värdecheckar. 3000 poäng ger din en check värd 250 kr. Då borde 6000 poäng ge en check värd 500 kr. Men se, så fungerar det inte. För att få en check värd 500 kr så behöver du samla ihop 6500 poäng. Alternativt kan du lösa in poängen för att boka ett VIP Access-hotell. Då får du en check för dubbla summan för samma antal poäng. Dvs. för 3000 poäng får du en check värd 500 kr.
Dina poäng är giltiga tills vidare, så länge du köper något inom 18 månader. Om du endast köper flygbiljetter så kanske du lyckas skrapa ihop tillräckligt med poäng för att kunna lösa in dom till en check lagom till pensionen. För att få ut en 250 kr check på flygbiljetter bokade via webben så behöver du spendera hela 120 000 kr.
Återbäring
Inte lätt att räkna ut. Men det sträcker sig mellan 0,18% för det absolut sämsta värdet som gäller för flygbiljetter till 17,72% om du är guldmedlem och bokar VIP Access hotell. I normalfallet för en standardanvändare som bokar ett vanligt hotell på webben hamnar återbäringen på blygsamma 2%.
Slutsats
Ett bonusprogram som de gjort helt galet komplicerat till ingen nytta. Det i sig gör att jag inte vill börja samla poäng i det. För att man ska kunna få ut något av detta program krävs främst två saker, du ska vilja boka i appen, och när du löser ut dina poäng så du helst boka ett VIP Access hotell. Som programmet ser ut idag är det inget program som jag kan rekommendera för den normala resenären. Möjligen om du har möjlighet att boka åt flera personer.
MrJet Rewards
Ser inte så tokigt ut på pappret, du kan tjäna poäng både på hotell och flygbiljetter. Systemet är inte heller lika krångligt att förstå sig på som Expedia+. På minuskontot finns att utbudet av hotell är väldigt litet jämfört med de två andra. Informationen om hotellen är också den lite knapphändig. Krävs nästan att man dubbelkollar med en annan resetjänst för att kolla vilket rum man verkligen bokat. Även priserna på hotellen kan skilja en hel del om man jämför med konkurrenterna. Det kan vara ett bra pris man får men det kan också vara ett oförmånligt pris. Jämför detta med tex, Booking, Hotels.com och Expedia där priser för ett och samma rum oftast brukar vara mer eller mindre identiskt.
En positiv sak är att man verkar vara frikostig med rabattkoder, just ju hittar jag GOODNIGHT15 för 15% rabatt, och SPARA12 för 12% rabatt. Som vanligt är ett helt gäng hotell undantagna från dessa erbjudande. Men det kan vara värt att utforska.
Poängsystemet
Åter till programmet. Du tjänar 3% på hotell, 2% på paketresor samt 1% för flyg. Bokar du med appen får du 5% på hotell och 2% på flyg. Noterbart är att det finns en begränsning i appen att den inte klarar multi-city/open jawbokningar. Om du är som mig som ofta vill flyga hem från annan ort så kommer du gå miste om en procent eftersom du är hänvisad till webben. Dock ska de ha eloge för att deras webb är en av få som kan hantera denna typen av bokningar riktigt bra. Ett tips där är att börja sökningen från Momondo. Jag kommer förmodligen skriva en separat artikel om tips vid bokningar senare. Ett plus är även att man snabbt och enkelt kan se hur många cash rewards man tjänar för varje bokning.
Bonusnivåer
5 nätter och du kommer upp i guld-nivå. För detta får du gratis rumsuppgradering på rewards-hotell vilka är få till antalet. I Sverige finns endast några hotell i Stockholm samt ett i Göteborg vad jag kunnat se.
14 hotellnätter ger dig den högsta nivån platinum. Kvalitetslöfte med gratis uppgradering om hotellet inte lever upp till dina förväntningar. Känns spontant som att här kan det finnas rum för tolkningar. Du får även gratis incheckat bagage två gånger per år, samt ersättning för wifi två gånger per år. Men hallå, vilket hotell erbjuder inte gratis wifi år 2015? Så det sätter jag värde 0 kr på. Vissa hotell tar betalt för snabbare bandbredd, så om man kan få ersättning i de fallen så skulle det möjligen kunna finnas lite värde i det ändå.
Inlösen
Reglerna för hur du kan utnyttja de poäng som du samlat ihop är föredömligt enkla att förstå sig på.
1 cash reward = 1 SEK. Dessa kan användas för hotellbokningar. Hade man kunnat använda dem för flygbiljetter så hade programmet varit betydligt intressantare för egen del. Det säger kanske en del om vilka små marginaler det finns i denna bransch när intjäningen för flyg är så låg. Giltighetstiden för dina cash är 12 månader.
Vet inte om det är en tillfällighet, men vid testbokningar så har jag haft svårigheter att applicera cash rewards på bokningen. Webbplatsen har en del brister och det är inte lika enkelt att få en överblick och hitta hotell som på tex. hotels.com.
Återbäring
1-5%
Slutsats
Helt klart ett bättre program än Expedia+, med båda programmen kan du tjäna poäng för både hotell och flyg. 1-2% för flyg låter inte mycket men är ändå bättre än vad Expedia klarar att ge dig. Bästa programmet av de tre för dig som vill tjäna poäng på flyg. På hotellsidan däremot har det en hel del brister. I det fallet är jag inte kompis med webbplatsen som har bristfällig information om hotellen och det är svårare att hitta det man söker än hos de två andra. Det finns inte heller lika många recensioner om hotellen som man kan hitta hos tex. Hotels.com.
Ska jag gå med eller somna om?
Efter denna genomgång så kan man konstatera att det går att tjäna poäng i sömnen. Men att tjäna poäng på flygbiljetter är ungefär lika enkelt som att försöka sova i ekonomiklass. Då är det betydligt skönare att se poänghögen växa i en hotellsäng. Expedias program har de krånglat till helt i onödan till ingen nytta och det man får tillbaka är endast småsmulor såvida du inte bokar åt ett helt fotbollslag. Då är MrJet rewards både enklare och bättre, framförallt vid flygbokningar. Det som ligger MrJet i fatet är dess begränsade utbud på hotell. Vad programmet har för sig däremot att du kan kombinera en rabattkod med cash rewards och på så sätt finns möjligheterna att du kan komma över en bra deal. På grund av brister i gränssnittet så krävs det lite jobb för att hitta en bra deal.
Status ger få fördelar
Att jaga status inom något av programmen ser jag inte som någon mening med i dagsläget då fördelarna är relativt få. Gratis rumsuppgradering som man kan få hos hos både Expedia och MrJet gäller endast vissa specifika hotell. Men om de skulle kunna få med sig några intressanta hotell så skulle det kunna vara mer intressant i framtiden. Gratis wifi erbjuder de flesta hotellen och incheckat bagage ger inget värde för dig som åker i premium ekonomi eller bättre då detta ändå ingår i biljettpriset.
När det gäller hotell kan jag konstatera att det fortfarande inte finns något program som kan slå Hotels.com Rewards som är i en helt egen liga när det kommer till värde för dig som medlem. Vilket i allra bästa fall innebär 20% återbäring, men normala 10% är inte fy skam i sammanhanget heller.
Alternativ till hotellkedjornas egna bonusprogram
Det kommer även fortsättningsvis vara mitt primära bonusprogram för hotell vid sidan av Radisson Rewards. Radisson är absolut inget dåligt program, men man tröttnar ganska snabbt på Radisson Blu. Då har Hotels.com den stora fördelen att man kan använda det på samtliga hotell över hela världen. Som alternativ till Radissonser annars SPG väldigt intressant ut, de har flera intressanta kedjor under sitt paraply b.la W Hotels och St Regis. Än har det dock inte blivit någon bokning i deras program. Som det ser ut nu så kommer jag bo i ett hotell som hör till Starwoods inom kort, då blir det kanske ändring på den fronten. Förhoppningsvis har jag anledning om att återkomma om det på bloggen framöver. Starwaoods har efter jag skrivit denna artikel gått ihop med Mariott så numera heter det programmet Mariott Bonvoy och är den största hotellkedjan i världen med över 1,4 miljoner rum i 131 länder.
Mitt tips till dig som surfar runt och letar efter hotell är att du anmäler dig till Hotels.com rewards och invänta ett vettigt erbjudande bland nyhetsbreven. Helst dubbla bonusnätter som i mitt tycke ger mest värde och minst begränsningar.