Sök

Om att ens mailbox drunknar i spam

Annons

Under många år har legat på webhotellet FS Data. Det är mycket av gammal vana som gjort att man aldrig flyttat, men fram tills nyligen så har jag även haft ett annat tungt skäl för att stanna kvar.
Man har nämligen åtkomst via SSH. Det har möjliggjort att jag har kunnat köra med Spamassassin för att filtrera bort alla spam-mail. Spamassassin är ett verktyg som sätter poäng på varje mail.
Ju mer spammigt mailet är ju högre poäng får det. Kommer det över en viss gräns så blir det marketat som spam. Får det en jättehög siffra så raderas mailet direkt.
Spamassassin är långt ifrån felfritt och varje gång som ett spam-mail slinker igenom så känns det som att spammarna har vunnit ännu en liten vinst i kriget mot spammarna. Vilket gör att man går in och skrivar och finjusterar sina reglar ännu lite mer.

Spam, spam, spam.

Den tiden är nu förbi, för nyligen blev jag bortfösad till deras Exchange-miljö istället. I början lät det ganska positivt då jag tänkte att jag skulle kunna få bättre sync med iphonen. Men icke, det visar sig att man bara fick POP3-access, ville man ha full MAPI så kostar det extra.
Vad jag inte hade funderat så mycket på var att jag blev av med min spam-filtrering på köpet. Spamassassin är ett open source projekt som snurrar i en Unix-miljö, och fungerar därför inte ihop med Exchange.
Visserligen finns det någon annan typ av spam-filter, men jämfört med mitt gamla Spamassassin så är det nästan värdelöst. Det klarar inte av att filtrera bort alla ryska-spam t.ex. Med ett snitt på 450 spam per dag så är jag verkligen i behov av ett bra spam-filter.

Min spamstatistik för 2010. Fram tills bytet av mailsystem.

Gå över till Gmail tänker kanske du då. Saken är bara den att jag är inte riktigt kompis med Gmail, kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Förmodligen är det webbgränssnittet som jag tycker är riktigt fult. Som med de flesta av Googles tjänster så ser de inte så sexiga ut. Men webmail behöver man ju inte använda och Gmail har ju en hel del andra fördelar – som närmast obegränsat utrymme t.ex.

Att köra med Google Apps är inte så farligt dyrt heller. Men frågan är hur bra det egentligen klarar av att filtrera spam. Ett annat alternativ som jag funderar över är att gå över till Binero, de gör mycket rätt och är även väldigt aktiva i den sociala mediesfären vilket jag tycker är positivt.
Dock så hade de nyligen ett rejält driftavbrott som sänkte hela deras system, inklusive DNS. Sånt inger inget vidare förtroende. Att ett enda fel kan sänka hela DNS-funktionen känns lite amatörmässigt. Det borde vara det mest robusta i hela verksamheten.

Precis som för företag så är det alltid bra att köra lite nya upphandlingsrundor även privat då och då. Om det så gäller webbhotell, elleverantör eller träningsanläggning.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons