Sök

Recension: Hotel Diplomat vs. Bank Hotel Stockholm

En jämförelse mellan två 5-stjärniga Stockholmshotell i åtta ronder. Hotel Diplomat mot nya Bank Hotel Stockholm. Vilket lyxhotell kommer ut som vinnare i denna recension?
Annons

En jämförande recension mellan två exklusiva 5-stjärniga Stockholmshotell i åtta ronder. Hotel Diplomat mot nya Bank Hotel Stockholm. Vilket lyxhotell kommer ut som vinnare?

Hotel Diplomat - lyxhotell stockholm
Fasad, Hotel Diplomat. Ett lyxhotell i Stockholm.

Under många år har jag haft en fascination av hotell. Det som lockar allra mest är 5-stjärniga lyxhotell. Men hotell i den här klassen finns det inte många av i det här landet – förutom i Stockholm. Bortsett från kanske Sveriges mest kända hotell, Grand Hôtel så kan staden även stoltsera med ett antal andra 5-stjärniga hotell.

Ett hotell som jag länge fastnat för och tänkt att där ska jag bo en dag heter Hotel Diplomat. Hotellet ligger på Strandvägen som förmodligen är den mest prominenta gatuadressen i hela Stockholm. Huset är att palats i jugendstil uppfört under tidigt 1900-tal. I mitt tycke har hotellet den vackraste hotellfasaden i hela Stockholm. Det var denna fasad som fick upp mitt intresse av hotellet för ett antal år sedan.

Med en Stockholmsresa inplanerad och en bonusnatt att ta ut från hotels.com så tänkte jag att detta blir ett utmärkt tillfälle att boka detta hotell och se om det lever upp till mina högt ställda förväntningar. För att göra det hela extra intressant tänkte jag – varför inte boka andra natten på ett av de nyaste hotellen Bank Hotel som öppnade för knappt ett år sedan. Göra en kul jämförelse av dessa två hotell.

Första intryck & incheckning

Första ronden i denna fight mellan två av Stockholms lyxhotell.

Hotel Diplomat

Hotel Diplomat lyxhotell faktaHotel Diplomat blir först ut. Som jag nämnde tidigare hade jag redan en positiv bild av hotellet. Lite förvirrad blir man först när man stegar in, är jag på väg in i restaurangen eller receptionen? Receptionen delar mer eller mindre rum med restaurangen. Men väl vid receptionsdisken rubbas inte uppfattningen av hotellet. Man måste ha känt på sig att man har tuff konkurrens emot sig och drar fram jokerkortet – rumsuppgradering! Detta hade jag verkligen inte räknat med då jag hade bokat rummet via en tredje part.

Jag hade bokat standard queen och blev uppgraderad till superior. Ett värde av ca 400 kr/natt. Hela incheckningen gick supersnabbt och var klar på några få minuter. Snabb incheckning är alltid uppskattat när man inte behöver fylla i zillioner uppgifter. Kanske lite väl snabbt möjligen då de förmodligen inte hade korrekta uppgifter om mig (mer om detta senare). Jag blev tilltalad vid namn och fick information om öppettiden för frukosten.

Andra detaljer som jag uppskattade var att man endast reserverade 1 kr på American Express kortet. Om man som jag gillar att byta mellan hotell och bor på flera hotell efter varandra kan man snart vara uppe i kortreservationer på över 10 000 kr och de kan ligga kvar långt efter att man checkat ut.

Någon fråga om jag  behövde hjälp med bagage fick jag inte, och det var inte heller någon som erbjöd sig att hjälpa med det.

 

Bank Hotel

Bank Hotel lyxhotell faktaFörsta intrycket av Bank hotell är inte lika imponerade. Det första man möts av är att hela Arsenalsgatan utanför hotellet är mer eller mindre uppgrävd och består mest av en stor grushög. Hotellfasaden i sig är inget speciellt utan väldigt anonym. Inget att skriva hem åt. Däremot är entrén väldigt snygg och det finns ingen risk att tro man stapplar in i något annat än en reception. Incheckningen gick smidigt. Här har Bank en liten fördel då jag är medlem och bokade via Small Luxury Hotels så man hade redan tillgång till alla mina uppgifter. Om du gillar mindre boutiqueshotell med mycket karaktär så kan jag absolut rekommendera dig att bli medlem. Genom att bara bli medlem får du flera fördelar som gratis frukost t.ex. Fördelar som du på andra hotellkedjor behöver stanna på åtskilliga nätter per år för att uppnå.

Entré till Bank Hotel, andas lyx.

Åter till incheckningen. Jag fick skriva på ett papper, det behövde jag inte på Diplomat. Utöver kostnaden för rummet reserverades inget extra belopp på kortet. Hotellet är för övrigt helt kontantfritt, lite ironiskt kan tyckas då det huserades en bank i byggnaden tidigare och det är det man har byggt hela storyn kring hotellet på.

Annons

Jag fick förklarat vilka restauranger och barer man har samt vilka tider som gällde för frukosten. Så mycket mer än så var det inte. Jo – även här fick jag rumsuppgradering! Från standard till double (värde ca 170 kr/natt). Men det var nästan något jag hade räknat med via min ”inspired” status på SLH.

Till skillnad från Diplomat från fick jag frågan om jag jag behövde hjälp med mitt bagage. Vid ett senare tillfälle överhörde jag när en familj checkade in, då presenterade receptionisten sig med namn, det var en trevlig touch.

Lätt poäng till Diplomat

2013 bokade jag Shangri-La i Singapore. Detta var min första hotellbokning av internationellt lyxhotell i den kalibern vill jag minnas. Jag minns att jag blev så förvånad att hotellet kontaktade mig via e-post redan före ankomst där de gav lite information om hotellet och frågade vilken tid jag tänkte ankomma. Wow! Detta hade aldrig hänt mig tidigare, vilket utmärkt sätt ge ett intryck och skapa en positiv bild av hotellet tänkte jag då.

Nu sex år senare kan jag tänka mig att hotellen har tillgång till betydligt bättre tekniskt stöd. Detta är något som Bank verkar ha anammat, då jag fick inte mindre än 5 mail före ankomst, detta utöver själva bokningsbekräftelsen. Två av dom kom visserligen från SLH, men ändå – då har det nästan gått överstyr. Av Hotel Diplomat fick jag 0 mail. Det kan å andra sidan ha berott på att de troligen inte hade tillgång till min e-postadress.

Incheckningen som sådan är intressant när man kommer till ett hotell, det finns många varianter. På vissa hotell följer receptionisten med upp och visar rummet. Även om det är trevligt att man slipper att leta efter sitt rum så kan det kännas lite väl overkill. En bra kompromiss tycker jag är att man följer med till hissen och trycker ner den.

När det kommer till incheckning så är det två historier som fastnat i minnet. Dels ett hotell i Milano där jag först fick en liten rundvandring och sedan upp till rummet med genomgång av dess funktioner. En annan incheckning som etsat fast sig i minnet – och som slagit alla övriga med hästlängder var i Hong Kong då jag möttes upp vid entrén när jag anlände (hade bokat upphämtning med bil från flygplatsen), sedan togs jag direkt upp på rummet där hela incheckningen skedde! Naturligtvis behövde jag inte röra en enda resväska mellan bilen och hotellrummet.

Som jag antydde tidigare tycker jag det är trevligt när man får en genomgång över vilka faciliteter som finns på hotellet. Som exempel så var det först nu efteråt när jag gör mer research som jag får veta att på Diplomat så har man något man kallar retreat, vilket är ett rum med bastu som man kan boka. Detta kände jag alltså inte till under min vistelse.

Men för att summera denna första rond. Det hade förmodligen inte funnits något som Bank hade kunnat göra för att slå Diplomat i denna rond. Med sitt utmärkta läge och sin imponerade byggnad går denna rond lätt till Hotel Diplomat.

En notering är att båda hotellen har något så ovanligt i Sverige som portier för att ta hand om bagaget. Nu hade jag inte så mycket bagage med mig och jag gav dem nog inte chansen att ta mitt bagage. En portier kan annars vara ett utmärkt sätt för ett hotell att skapa ett positivt intryck vid ankomst. Att bagaget tas om hand medans man får en välkomstdrink i handen. I denna jämförelse är portiern lite mer vital för Bank eftersom det är några trappsteg upp till receptionen. Det saknas även parkering utanför hotellet.

Allmänna utrymmen

Vacker trappa hos Hotel Diplomat.
Den vackra trappan hos Hotel Diplomat.

Nu har vi lämnat receptionen och går vidare upp mot rummet via hotellets allmänna utrymmen. Hos Hotel Diplomat märks den 53 år långa hotelltraditionen i väggarna och att den drivits av samma familj i fyra generationer. Man möts av en charmig gammal hiss, öppen eldstad och stora målningar på väggarna. Allt är gediget helt enkelt.

Hos Bank är allt väldigt snyggt och man märker att det är nytt. Nyast av allt är nog hissen som är så komplicerad att man knappt fattar hur den fungerar. Det var jag inte ensam om att tycka. Framförallt verkar displayen inne i hissen släpa efter så den kunde visa våning 5 när man var på våning 6 så man trodde man var på fel våning. Lägg där till att det både finns east och west samt en knapprad enbart för personal och förvirringen är total.

Diplomathissen känns visserligen sketchy även den, liten och man undrar om den kommer stanna vilken sekund som helst så gammal som den är. Men om man inte vill ta hissen så har man även en stor vacker trappa, vilket jag alltid brukar föredra om det inte är allt för många våningar. Hos Bank är du i praktiken tvungen att åka hiss.

Banks trumfkort när det kommer till allmänna utrymmen heter Bonnie´s – restaurangen i mitten av hotellet som är riktigt vackert inredd där även frukosten serveras. Namnet kommer för övrigt från det kända bankrånarparet Bonnie & Clyde – fyndigt.

Även denna rond vinner Diplomat tämligen enkelt.

Annons

Rummet

Det första som slår mig när jag kommer in i hotellrummet på Diplomat är att jag blev positivt överraskad över storleken. Det var större än jag hade förväntat mig med stora garderober, som jag förvisso aldrig använde då jag bara stannade en natt.

Efter att jag fick nyckeln i handen på Bank kände jag att fodralet hade en gummerad yta. Här tänker man på detaljerna tänkte jag, och det kom att visa sig stämma genom hela min upplevelse av hotellet.

Rummet på Bank imponerade - lyxig känsla!
Hotellrummet på Bank Hotell. Notera hur man har lyft rummet ett snäpp med hjälp av belysning, vilket ger en lyxig känsla.

När jag stiger in i rummet på Bank möts jag av ett rum i ungefär samma storlek, möjligen något mindre. Men det som framförallt slår mig är hur mycket som saknades på Diplomat nu när man jämför rummen back-to-back. Naturligtvis har Bank ett försprång då detta hotell är nytt och man har möjlighet att utnyttja ny teknik vilket även märktes ganska tydligt. Jag talar om bättre TV med stöd för Chromecast och USB-uttag i rummet. Rumsbelysningen är mer sofistikerad, och naturligtvis kan man släcka alla lampor med en enda knapp. Men även många andra mindre detaljer känns betydligt mer genomtänkta hos Bank. Nespressomaskin fanns på rummet, tavlorna på väggen hade intressantare motiv.

Lyxig matta i rummet på Diplomat.
Mattan i rummet på Diplomat var det som andades mest lyx.

Ta bara en sådan liten detalj som att det finns två böcker i rummet, en om David Bowie och en 766 sidor tjock bok om träslag. Kul!

Jag kan tillägga att Diplomat erbjuder gratis magasin digitalt via PressReader. Förvisso trevligt men då behöver man nästan en platta vilket jag inte hade. Jag föredrar även att bläddra i en riktig tidning.

När jag tänker efter så var det inte mycket som stack ut beträffande rummet på Diplomat och lämnade intryck. Det skulle lika gärna kunna ha varit ett standardrum på Scandic. Det som andades mest lyx i rummet var mattan på golvet som var väldigt tjock och skön att gå på.

På Bank fick jag ett handskrivet välkomstmeddelande samt kolor. En liten gest som uppskattas. Något sådant syntes inte till hos Diplomat.

När jag kom tillbaka på kvällen så möttes jag av ”turn down service”. Jag hade fått en flaska mineralvatten vid sängen, igendragna gardiner och en ishink. Jag kan tycka att turn down service kan vara lite onödigt speciellt de gångerna man bara känner för att hänga upp ”do not disturb” och bara vill bli lämnad ifred.

Välkomsthälsning på Bank.

Men det är ändå något som adderar till hela upplevelsen.

Något motsvarande såg man alltså inte spåret av hos Hotel Diplomat, då står det ändå att man erbjuder turn down service på sin hemsida.

Sängarna är snarlika i bekvämlighet, möjligen var sängen och kuddarna hos Diplomat lite skönare med det var marginellt. Ingen av rummen har perfekta mörkläggningsgardiner. Hos Diplomat var det ljusstrimma som släpptes igenom. Även på Bank kom det in ljus på morgonen då gardinen är monterad en bit ut från fönstret.

Denna rond går alltså till Bank Hotel.

Badrum

Badrummet hos Diplomat har badkar! Älskar när hotellrummen har badkar. 9 av 10 gånger använder jag aldrig det, men det är trevligt att ha möjligheten. I övrigt så har man även en separat dusch och en blomma på tvättstället som uppskattad detalj. En stor miss däremot är att det saknades toalettpapper i hållaren! Det fanns visserligen en extra rulle, men ändå.

Badrum på Diplomat.
Det finns badkar hos Diplomat! Notera att det saknas toalettrulle.
Tandborste, inte alla lyxhotell som har.
Låda med tandborste med mera på Bank Hotel.

Badrummet på Bank är något mindre, det saknas badkar och det finns endast en handdusch, ingen riktig takdusch. Detta kan dock ha varit specifikt för mitt badrum då det hade lutande tak. Däremot kunde man ställa in munstycket med flera olika strålar.

Något som överraskade var att det fanns en låda med tandborste, tandkräm, rakhyvel med mera! T.o.m. riktiga lyxhotell utomlands kan sakna detta. Vidare håller toalettartiklarna i Bank en lite bättre standard (Diptyque). Man har även minitvål som jag är svag för och något som andas lyxhotell i mitt tycke.

Båda hotellen har morgonrock, den hos Diplomat har tjockare frotté.

Denna rond blir svår, beroende på vad du uppskattar kan det gå åt båda hållen, oavgjort säger jag!

Annons

Fitness Center

Diplomat, gym
Diplomat, gym

Gymmen på hotell brukar ofta bli förpassade till någon undanskuffad vrå om det ens finns något överhuvudtaget. Förmodligen beror det på att så få gäster använder det.

Gymmet på Diplomat är inget undantag då det är lokaliserat nere i källaren med väldigt låg takhöjd som följd. Dock så finns här all utrustning som man kan tänkas vilja ha.

Jag är själv ganska dålig på att utnyttja denna resurs, oftast är det många andra saker man ska hinna med att utforska när man är ute och reser.

Gym, Bank Hotel
Gym, Bank Hotel

Hos Bank däremot har gymmet en mer prominent placering. Det är större, har två löpband mot ett, i övrigt är utrustningen i stort sett likvärdig. Båda bjöd på frukt vilket var trevligt att se.

Båda gymmen hade naturligtvis vikter som låg i oordning, min OCD går bananas när jag ser sådant.

Det är ingen jättemarginal men ändock, ronden går till Bank.

Frukost

Det är förmodligen ingen slump att det finns ett ord som hotellfrukost, frukostarnas nirvana i de bästa av världar. Hur skiljer de sig då mellan hotellen? Mer än man kan tro visar det sig.

Vid en direkt jämförelse så ter de sig ganska likvärdiga, det finns yoghurt, cornflakes, pålägg med mera. Det som slog mig var att det fanns ett stort antal juicer att välja mellan hos Diplomat, men när jag kom till Bank så var de inte sämre, 6 olika kunde jag räkna till hos Bank, det inkluderade även smoothie. Diplomat hade en av mina favoriter – våffeljärn!

En jämn rond på pappret alltså, men så visade det sin inte vara i praktiken. Låt mig berätta.

 

För att vara ett lyxhotell så höll frukosten på Diplomat inte riktigt måttet.
Frukost, Diplomat

Frukosten på Diplomat är öppen fram till 10. Sjusovare som man är kom man ner på sluttampen. Som vanligt fick man uppge rumsnummer och därefter på eget bevåg försöka hitta ett bord som var uppdukat och inte något där man ännu inte dukat av. Det märks att man är mitt i rusningen. Ingen kommer fram och frågar om man vill ha kaffe, man känner sig osynlig. Men notan på 325 kronor lyckas man fixa fram snabbt.

Klockan 10:03 började man duka av och jag hann aldrig riktigt få en helhetsbild över utbudet. Min italienske bordsgranne som kom ännu senare fick ta cornflakes på en platt tallrik stackar’n. Vad denna stress över att få bort frukostutbudet berodde på kan jag inte svara på, om man ville rensa inför lunchen. Men något som står klart är att det var långt ifrån någon 5-stjärning upplevelse.

Över till Bank Hotel.

Frukost värdigt ett riktigt lyxhotell
Frukost, Bank

Bränd av tidigare morgon börjar jag oroa mig om jag kommer vakna före frukosten stänger. Under incheckningen fick jag information om att det var frukost fram till 11. Men på det fina lilla nyckelfodralet står det att det bara är frukost fram till 10 på vardagar. Vad ska man tro?

Frukostar på hotell som är med i Small Luxury Hotels kan vara av det enklare slaget, förmodligen beror det på att man så lätt kan få det ”på köpet” när man bokar. Jag hade därför inte allt för höga förhoppningar.

När jag kommer ner till Bonnie´s är det inte rumsnumret som man frågar efter utan efternamnet, bara en sådan liten detalj säger allt om inställningen till service! Därefter leds jag till ett bord och får en meny där man kan välja mellan äggröra, omelett m.m. Detta liknar mer lyxhotell! Naturligtvis frågar man om jag vill ha kaffe (väljer te). Stundtals känns det nästan som det är mer personal än gäster. Tallrikar dukas av efterhand, enda plumpen skulle väl vara att bestick dukas undan utan att man får nya.

Lätt poäng för Bank Hotel!

Annons

Hotellbar

Drink i baren på Bank Hotel.
Inredningen i baren Papillion ska föra tankarna till bankdirektörens rum.

Ett hotell värd namnet bör ha en restaurang och en ordentlig bar. Diplomat har en bra restaurang med uteservering, perfekt för en lunch. På andra sidan har man ”Butiken” där man serverar sallader m.m i lite enklare former. Även bra kaffe finns att tillgå. Men någon ordentlig bar har man inte.  Efter jag såg en skylt med cocktailbar så har jag läst mig till att en sådan finns, men den är tydligen stängd nu under sommaren.

Bank Hotel ägs kanske lite oväntat för många av Stureplansgruppen, vilka är en jätte när det kommer till Stockholms uteliv. Föga förvånande levererar man både när det gäller restaurang och bar. Restaurang Bonnie´s där frukosten serverades vann titelns årets affärskrog 2018 av Dagens Industri.

Vidare har man hela tre olika barer, Papillion, Sophie´s och nyöppnade takbaren Le Hibou.

Ännu en lätt poäng till Bank Hotel.

Personal, service, concierge

Slutligen kommer vi till ett hotells kanske största tillgång, personalen.

I dagens uppkopplade samhälle är det lätt att ta till Google, Tripadvisor eller Yelp när det gäller tips gällande staden man besöker. Ofta utnyttjar man inte den stora tillgången som heter concierge. Jag gjorde ett litet minitest och frågade efter restaurangtips. Diplomat tipsade om East och Berns Asiatiska (var sugen på sushi). På Bank fick jag tipset om Österlånggatan 17 (restaurang i Gamla stan). Båda kändes som bra och relevanta tips. Hotellpersonalen sitter på local know-how och kan sin stad betydligt bättre än vad du kan lyckas söka dig fram till. Jag ska ta till vana att utnyttja denna funktion oftare framöver.

På Hotel Diplomat fick jag som sagt ett väldigt bra intryck av personalen i receptionen (samt i Butiken). Tyvärr så raserades det hela i restaurangen under frukosten. Jag kände även att jag inte fick samma personliga bemötande som jag fick hos Bank Hotel. Bank levererar exceptionellt bra service i toppklass. Det hade man inte förväntat sig här på hemmaplan, då vi generellt inte är så bra på service jämfört med andra länder.

Slutsats – lyxhotellet som passar dig

Kvitto från Hotel Diplomat
Nej, jag bor inte i Bellevue (nära Seattle, USA).

Knockout seger till Bank Hotel? Med en sådan här jämförelse av de två back-to-back står det ganska klart att Bank spelar i en helt annan liga när det kommer till service och bemötande. Man har tänkt på många detaljer som tillsammans skapar en väldigt positiv helhetsupplevelse.

I början nuddade jag vid att man på Diplomat förmodligen inte hade mina uppgifter. Detta bekräftades vid utcheckning när jag fick kvittot i handen där det står att min adress är Expedias huvudkontor (företaget som äger hotels.com). Nej, där bor jag inte kan jag meddela. Är man inte säker på att man har rätt adress kanske man inte ska skriva ut gästens adress överhuvudtaget.

Det lyxiga kortfodralet hod Bank Hotel
Bank och uggla, hur hänger det ihop? Den har sitt ursprung från gamla Bankaktiebolaget Södra Sverige som ursprungligen huserade i huset.

Låt mig nämna ett litet exempel där Bank glänser i jämförelse när det kommer till detaljer. När jag checkar ut brukar jag alltid lämna väskan så jag kan utforska staden några timmar extra. Istället för att ge dig kvittot i handen och du ska behöva gå runt med ett kuvert hela dan så erbjuder man sig att förvara kuvertet tillsammans med väskan. Så enkelt, så genialt.

Samtidigt vill jag inte dissa Hotel Diplomat helt och hållet. De har ett stort trumfkort på hand och det är det absolut perfekta läget vid Nybroviken. För att få den fulla upplevelsen med detta hotell skulle jag rekommendera att du bokar ett rum med utsikt över vattnet. Det kommer kosta dig runt 3500 kr natten, men har du något att fira kan det absolut vara värt det. Det är även en av de gånger det kan vara bättre att boka direkt via hotellet istället för en tredje part. Det kommer förmodligen ge dig mer än vad poängsamlandet via andra bokningssidor kan ge dig.

5-stjärnig personlig service i absolut toppklass.

Jag får också känslan att detta är två hotell som vänder sig till olika målgrupper. Om du är turist och vill göra alla klassiska turistgrejer så är Hotel Diplomat svårt att slå med skärgårdsbåtarna precis utanför entrén. Även om Bank Hotel bara ligger några hundra meter bort så ger det en helt annan vibe. Detta hotell passar dig som är affärsresenär men också för dig som uppskattar mindre boutiquehotell med 5-stjärnig personlig service i absolut toppklass.

Nämnde jag att receptionisten på Bank kom ihåg mitt namn fyra timmar senare när jag kom tillbaka för att hämta väskan?

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons