Sök

Jabra Elite Sport – funktionerna som gör de till drömmen på gymmet & löprundan

På jakt efter trådlösa hörlurar? Spana in Jabra Elite Sport med oväntade funktioner som gör de till rena drömmen att ha med på gymmet eller ut på löprundan!
Annons

På jakt efter trådlösa hörlurar? Spana in Jabra Elite Sport som har oväntade funktioner vilket gör de till rena drömmen att ha med sig på gymmet eller ute på löprundan!

Jabra Elite Sport under träningJabra Elite Sport är trådlösa bluetooth hörlurar med IP67 klassning vilket betyder att de är vattentäta till en meter och klarar tuffa tag. Känns skönt att man inte behöver oroa sig att de kommer gå sönder ifall det skulle börja regna under träningspasset.

Under en tid har jag funderat över att skaffa trådlösa hörlurar, visserligen har jag sedan tidigare ett par Bose QuietComfort 35 II. Fantastiskt ljud och med underbar brusreducering, men de är jättestora och inte alls lämpade för träning.

När det kommer till trådlösa in-ear modeller så finns det ett antal modeller på marknaden att välja mellan. Dels finns det generella modeller och några som är speciellt gjorda för träning. Första modellen som jag tror många funderar på är Apple AirPods för runt 1600 kr. Vilket faktiskt inte är så saftigt dyrt i sammanhanget, Jabra Elite Sport kostar 2190 kr. Vill man ha billigare så finns modeller från b.la. Jaybird och Beats runt tusenlappen.

Främsta nackdelen med de billigare modellerna är att de inte är ”true wireless” utan har en kabel mellan snäckorna, kanske inget jätteproblem. Men om man nu ska ha trådlöst så varför inte gå hela vägen? Då slipper man även risken att kabeln fastnar i något när man är på gymmet.

Två alternativ som jag övervägde

 

Bose SoundSport Free – Genom åren har jag betat av ett antal premium in-ear lurar från b.la. Shure och Soul. Även om ljudet är fantastiskt så är de inte mycket värda om inte passformen är bra. För mig var problemet att de var så tunga att de ramlade ur. Jag vill gå så långt som att säga att passformen är viktigare än ljudet.

Då var det en befrielse när jag fick mina Bose SoundSport, passform och ljud i perfekt harmoni! Bästa lurarna jag ägt alla kategorier. Därför var det naturligt att de första trådlösa lurarna som jag sneglade på var SoundSport Free som är deras riktigt trådlösa in-ear lurar för sportaktiviteter till ungefär samma pris (2190 kr) som Jabra. Även om jag tror att jag absolut inte skulle bli besviken på ljudet så ställer jag mig frågande till storleken. Jämfört med Jabra är de riktigt stora och sticker ut en bra bit från öronen, lite fåntratt varning över dom. Då jag inte vill inte riskera att köpa ännu ett par lurar som inte är bekväma så hoppade jag därför över dessa.

Apple AirPods – Jag var faktiskt nära att köpa dessa då de är billigare. Det som till slut fick mig att avstå är dels att man ser ut som ett fån när man har de på sig. Men jag var även tveksam till ljudkvalitén, Apples standardlurar är ingen höjdare. Även passformen hade jag reservationer för. De går inte att justera och är ”platsigt hårda”. De har inte samma klassificering när det gäller hur mycket vatten de tål, de är inte gjorda för träning helt enkelt.

Jabra Elite Sport 2.0

Jabra Elite Sport limePris: ca 2190 kr

Batteritid: 4.5 h / 13.5 h med laddningsdockan

Färger: svart, limegrön/grå

Jag hade mina reservationer inför köpet av dessa lurar. Mina tidigare erfarenheter av Jabra består av deras puckar och headset för Skype. Utifrån detta var mitt intryck varit något delat över företaget. De är absolut inte i nivå med Bose i mitt tycke. Vad som ändå gjorde att jag köpte dessa var passformen/storleken, att de är gjorda för träning och pulsmätaren som ett plus i kanten.

Annons

Ett alternativ kan vara Elite Active 65t men de har inte samma klassificering, saknar pulsmätare och så skiljer det bara 200 kr.

Första intrycket

Direkt efter jag hade köpt dom så provade jag passformen. De kommer med tre olika earwings och totalt 6 olika proppar, tre i skum och tre i gel. Så jag tror alla kan hitta någon kombination som passar. Till min lättnad så kunde jag få till en skön och komfortabel passform. De väger bara 8 gram styck så får man till en bra passform så märker man knappt av dem.

Det andra jag noterade är att det finns ingen röst som talar om batterinivån likt det finns hos Bose, inget jättebekymmer. Man kan få reda på nivån inne i appen. Batteritiden är 4.5 timmar och betydligt mer därtill om man har dockan till hands. Notera att detta gäller för 2.0. Det finns även en äldre modell med sämre batteritid, men jag tror inte den säljs längre. Batteriet har aldrig varit någon problem för min del. Det skulle vara om man glömde ladda dom någon gång.

Hur bra är ljudet?

En av de första frågorna man ställer sig är hur bra är ljudet? Riktigt bra om man använder proppar som fyller hela öronkanalen, då kan man få till riktigt tung bas om om man gillar det.  Nackdelen är att man känner av att de sitter i öronen lite mer, de blir inte helt sömlösa. Det blir även lite svårare att sätta in dom i öronen och kanske lite mer obekväma om man använder dom i flera timmar.

En annan nackdel är att man stänger ute omvärlden. För att kompensera för det så har Jabra en funktion som de kallar hearthrough där de släpper igenom omgivningen med hjälp av mikrofonerna. Det är en funktion som jag inte använder då det inte låter riktigt naturligt. Jag offrar hellre lite av kvalité på ljudet genom att använda proppar som sitter skönare och släpper igenom mer ljud av omgivningen. Jag behöver inte det absolut bästa ljudet när jag tränar och definitivt inte när jag är ute och springer. vill man justera spektrumet så finns det även en equalizer i appen där man kan justera ljudbilden.

En smidig funktion är att musiken pausar när man tar ut höger snäcka. Höger är master så man kan ta ut den vänstra och bara använda den högra om man t.ex. vill använda den som handsfree.

När vi talar om handsfreefunktionen så finns det fyra olika mikrofoner som jobbar tillsammans för att få det bästa ljudet. Jag har inte använst den jättemycket för samtal, men vid en snabb test mellan dessa och ett par gamla lurar jag har så håller dessa bättre ljudkvalité vid ett voice memo test.

Ljudet synkar inte

En potentiellt stor nackdel är att ljudet inte synkar när man kollar på videoklipp på Youtube. För mig är det inte någon issue, kollar man på Youtube så tränar man förmodligen inte, vilket dessa lurar är till för. Det märkliga är att det är bara i Youtube som ljudet inte är i synk, det funkar bra i t.ex. SVT Play även reklamen på Youtube är i synk, men inte Youtube klippen i sig. Jag har även hört om andra märken som har detta problem.

Första positiva överraskningen – Appen

Jag hade inte stora tankar om appen som följer med – Jabra Sport Life. Vanligtvis brukar appar till den här typen av prylar vara väldigt simpla med få funktioner. Så jag blev förvånad  när jag öppnade denna app.

Den innehåller mängder med funktioner och inställningsmöjligheter! Det mest positiva är träningsfunktionerna som är väldigt ingående. Förutom att den kan mäta vanliga aktiviteter såsom löpning (även löpband), cykling, spinning, skidåkning, skating, hiking och promenader så finns det även inbyggda träningsövningar som man kan följa. En smart grej är att den själv kan räkna antal repetitioner med hjälp av dess sensorer. Man får även guidning via röstinstruktioner. Ett minus är att man måste trycka en extra gång i appen för att få upp visuella instruktioner hur övningen skall utföras.

Precis som övriga appar av den här typen så får du även röstinformation när du springer.

återhämtning

Appen har även en funktion där den talar om för dig hur länge du bör återhämta dig innan du ska ge dig på nästa träningspass.

Under inställningar finns ännu mer man kan göra. En ”hitta dina lurar” funktion som visar en karta ner till gatunivå, vilken röstinformation den ska ge (21 olika). Du kan även ställa in (i tid eller distans) hur ofta den ska meddela dig, bra om du tycker den tjatar för mycket. Däremot kan man inte välja mellan olika röster. Det finns mycket mer man kan göra. Du kan välja att synka din data till Strava och Endomondo för att nämna ett exempel.

En grymt bra app helt enkelt! Det enda jag skulle önska är en lite roligare design, tänk Nike Run Club.

Andra positiva överraskningen – Pulsmätaren

Om det faktum att de är trådlösa gör de till en dröm på gymmet så är pulsmätaren drömmen på löprundan! Jag har sedan tidigare redan en pulsmätare i form av en Fitbit, men där har funktionen inte riktigt gjort sig användbar. Men här gör den en stor skillnad när man använder appen. Man kan se ner till detaljnivå över löprundan vilken puls man hade, du får även röstinformation under passet om din aktuella puls samt vilken ansträngningsnivå du ligger på.

Annons

Jag har inte kollat hur noggrann den är, enligt uppgift ska den hålla ”klinisk precision”. För mig är det inte så viktigt, det intressanta är att man kan följa sin utveckling över tid.

VO2 MAX

inte mitt resultat, tyvärr.

Detta är en funktion som jag inte kände till att den hade innan jag köpte dessa lurar. Med VO2 kan du alltså hålla koll på din kondition och om din träning ger resultat.

VO2 mäter ditt kardiovaskulära system genom att bedöma kroppens förmåga att absorbera syre. Därifrån kan vi hjälpa till att avgöra din kondition. Nu vet du om du tränar i rätt VO2-zon, som t.ex. din pulszon.

Vattentätt med en baksida

Som du ser så har jag nästan bara positivt att säga om dessa trådlösa hörlurar. Men det finns en sak som jag inte gillar och det är knapparna som finns på öronsnäckorna. De är fyra till antalet och väldigt svåra att använda. Med IP67 klassningen som gör att de tål vatten förstår jag att man valt denna lösning. Men man borde ändå ha kunnat designa knapparna på ett sätt som skulle göra de lättare att använda än vad nu är fallet.

Faktum är att det är väldigt sällan sällan som jag använder knapparna, om jag gör det så är det för att justera volymen. Ringer det så kan du även svara med en knapp. Hade jag använt det som headset på daglig basis så hade jag stört mig på det mer.

Funktioner som man kan styra via knapparna; volym upp/ner, nästa/föregående låt, spela/pausa musik, svara/avsluta samtal, Jabra app knapp, hearthrough på/av.

Plus

 • Pulsmätaren.
 • Robusta och vattentäta.
 • Bra app.
 • Lång räckvidd (bluetooth 4.1).
 • Passformen.
 • Batteritiden.

Minus

 • Ljudet synkar inte när man lyssnar på Youtube.
 • Kan vara svårt att få till bra ljud, en avvägning mellan ljud och passform.
 • Dålig design för knapparna.
 • Appen kunde varit snyggare.
 • Snäckorna sitter inte fast med magnet i laddningsdockan, kan ramla ur när man öppnar.

Sammanfattning

Är du ute efter ett par trådlösa hörlurar när du tränar så är detta ett jättebra alternativ. De hör till de dyrare modellerna men då får du också ett av de bästa i sin kategori i mitt tycke. Det finns några få negativa punkter men på det stora hela är jag väldigt nöjd och kan absolut rekommendera dessa.

Om du får i tankarna att växla över till trådlösa hörlurar så rekommenderar jag det absolut! Framförallt på gymmet där det är jätteskönt att slippa sladden. Använder du en träningsapp typ Fitbit Coach eller ASICS Studio så blir det betydligt enklare att hänga med i övningarna.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons