Sök

SPAC på ren svenska – allt du behöver veta

Annons

Sverige har fått sin första SPAC (Special Purpose Acquisition Company) i form av ACQ Bure som noterades idag den 25 mars 2021. En SPAC är ett xx som inte bedriver någon verksamhet. Det kan tyckas märkligt att det finns ett bolag värderat till miljarder som inte bedriver någon verksamhet alls. Detta måste väl ändå vara ett ultimata tecknet på att vi befinner os på toppen av börsbubblan? Nja, riktigt så illa om det låter är det faktiskt inte. Faktum är att för en aktieägare så kan det vara en relativt riskfri investering. Något Gamestop är det då inte. Låt oss gå igenom vad SPAC innebär.

Vad är ACQ Bure?

Det är Sveriges första specialförvärvsbolag. Fenomenet har funnits under lång tid i USA men nu har det alltså kommit till Sverige för första gången. Målet för bolaget förvärva ett privat onoterat bolag som på så sätt kan ta sig till börsen. Men introduktionspriset på 100 kr och närmare 35 miljoner aktier innebär att det finns 3,5 miljarder i kassan för detta skalbolag att investera i. Utöver 35 000 Avanzianer som fick tilldelning så backas bolaget även av ett flertal tunga finansiella investerare utöver Bure som äger 20%.

  • AMF Pension 10,9%
  • Fjärde AP-fonden 10%
  • AMF Fonder 8,6%
  • SEB Fonder 5,7%
  • SEB stiftelsen 4,9%

Som med alla börsnoteringar nuförtiden så blev erbjudandet kraftigt övertecknat. Bolaget noterades på Nasdaq Stockholm OMX Mid Cap.

Från prospektet.

Vanliga Frågor

Jag ska försöka ge svar på några av de vanligaste frågorna runt SPAC som jag sett dyka upp nu runt noteringen.

Köper man inte grisen i säcken?

Ja, på sätt och vis stämmer det att du köper grisen i säcken. Äger du aktier så äger du endast en påse pengar samlade i ett skal med syfte göra förvärv inom privat equity (olistade bolag). Det du satsar på är personerna bakom – att du tror att de kan lyckas hitta något bra att förvärva och skapa värde.

I det här fallet satsar du dina slantar på Bure – ett investmentbolag med över 20 års erfarenhet av att förvärva bolag.

ACQ uppger att man letar efter hållbara kvalitetsbolag med ett bolagsvärde uppgående till cirka 3–7 miljarder kronor. Framförallt kommer man leta i Norden. Detta innebär att man förmodligen kommer behöva ta in ytterligare kapital den dagen man hittar ett förvärv.

Hur länge kan de leta efter en kandidat?

SPAC-bolaget har 36 månader (3 år) på sig att hitta ett lämpligt företag att förvärva. Skulle man inte hitta något efter denna tid så kommer SPAC-bolaget upplösas och 90% går tillbaka till aktieägarna.

Finns det något fundamentalt värde i SPACen?

Ja, 90% av pengarna sätts in i ett spärrat konto som då alltså kommer betalas ut till ägarna vid en eventuell likvidation vilket gör nedsidan begränsad vid en investering i denna aktie.

Vad skulle ett målbolag vinna på att komma till börsen via SPAC istället för göra en vanlig IPO?

Man får en stabil ägare i form av Bure i ryggen. Man får en enklare och mer transparent väg in på börsen jämfört med an vanlig börsnotering, dessutom så har ägarna större möjlighet att avyttra sitt ägande än vid en normal börsnotering.

Vad är fördelen som aktieägare?

Trött på att inte få någon tilldelning vid IPOer? Som t.ex. i IDUN som också noterades idag och rusade hela 96%! Genom att äga en SPAC så blir du plötsligt en insider och får ta del av (förhoppningsvis) en liknande kursrusning. Men det gäller att ha tålamod, det kommer inte ske över en natt. Man får se till alternativkostnaden, det kan bli en lång och segdragen väg fram tills att kursraketen drar igång.

Vad finns det för risker?

Eftersom det bara är ett tomt skal fram till man förvärvar ett bolag – en process som alltså kan ta upp till 3 år så kommer förmodligen aktiekursen inte röra sig nämnvärt under denna tid. Man kommer heller inte att göra någon utdelning under tiden. Fram tills det sker ett förvärv bör man snarare se det som en premieobligation. Det kanske är därför det har lockat investerare som AP-fonden, ett sätt för dom att parkera pengar.

Annons

Aktien öppnade inledningsvis upp 7% men stannade för dagen på 2,12%. Så här långt har det alltså varit lite bättre än ett sparkonto. Å andra sidan så kommer man få vänta minst ett år förrän det kommer blir aktuellt med ett förvärv. Det är frågan om man orkar hålla ut så länge med en avkastning som med största sannolikhet inte kommer hänga med index under samma period.

En annan nackdel är att när man väl har hittat en uppköpskandidat så har du inte så mycket att säga till om ifall du tycker det är en dålig affär. Det kommer beslutas i en bolagsstämma, men din röst väger inte tungt. 50% behöver rösta ja för att det ska gå igenom.

Now What?

Själv fick jag som alla andra tilldelning 75 aktier på vardera två konton. Ena kontot kommer jag sälja av, hur jag gör med det andra har jag inte riktigt funderat på ännu. Ett innehav på ~7500 kr är lite för fjuttigt för att att det ska bli något vettigt av det. Så antingen blir det att sälja av allt eller öka successivt under en lång period. Jag kan tycka att det skulle vara lite roligt att vara med på resan, förhoppningsvis blir det något bra av det.

Är du en av de 35 000 som fick tilldelning? Sålde du av direkt eller hur tänker du agera framöver? Kommentera gärna nedan.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons