Sök

Överger FS Data efter över 20 år som kund

Hög tid att modernisera hemsidan! Läs om varför jag övergav FS Data efter att ha varit kund i över 20 år.
Annons

Efter över 20 år som kund var det hög tid att överge skeppet FS Data och se sig om efter modernare alternativ. Läs om vad som fick bägaren att rinna över och vilket alternativ jag bytte till. Jag ger även tips om vilka steg du behöver göra om du fungerar på att byta webbhotell.

Någon gång runt 1998 blev jag kund hos FS Data. Under många år så var jag en väldigt nöjd kund. Man var inte billigast med man levererade en stabil tjänst och jag hade aldrig något att klaga på.

På senare tid började jag märka att det gick utför och det började strula mer och mer. Helt plötsligt började man fakturera  ett helt år i förväg från att tidigare ha fakturerat kvartalsvis. Redan då borde jag anat oråd och dragit öronen åt mig, mer om varför detta har betydelse senare.

Men att byta webbhotell är ingenting man gör på en kafferast, det är en hel del att rodda i och det är till stor del därför som jag har dragit mig för att flytta och bara låtit det rulla på.

Någon gång i slutet av förra året hade man en rejäl driftstörning som jag vill minnas berodde på klassikern att någon glömt att förnya ett SSL certifikat. Eftersom jag tvingade över all trafik till SSL så blev det tvärstopp. Det var då jag verkligen bestämde mig för att flytta.

Blev nästan övertalad att binda upp mig under lång tid

Eftersom jag hade varit kund såpass länge så betydde det även att jag låg kvar på en gammal gammal server som de förmodligen gärna ville bli av med. Nu erbjöd man sin att flytta mig till en ny server men med förbehållet att jag band upp mig under lång tid. Som tur var så kom jag på bättre tankar och avstyrde den planen.

I samband med allt strul så fick jag reda på att man hade köpts upp av Miss Hosting (artikel hos Breakit). Detta var en nyhet som jag hade missat men som förklarade en hel del. Även varför de var angelägna om nya långa avtal. I artikeln står det att Fredrik Sköld drog igång det för 22 år sedan. Jag måste med andra ord ha varit en av deras tidigaste kunder.

Avtalet blev iallafall uppsagt och jag väntade bara ut att avtalsperioden skulle löpa ut. Behöver jag säga att de skickade en felaktig faktura på ny avtalsperiod även fast avtalet var uppsagt sedan länge? De har noll koll på sina system. Nu är jag iallafall kvitt FS Data och vi båda är nog glada över att denna kundrelation nått vägs ände så de kan köra shutdown på den där gamla servern för gått.

Såg mig om efter alternativ

Normalpriset är dubbelt så dyrt hos Siteground.

Efter att det började skaka på däck började jag se mig om på nätet efter bättre alternativ. Jag ville ha något snabbt, pålitligt och billigt. Iallafall inte betala mer än vad jag redan gjorde. Loopia kunde ha varit ett naturligt val men det är inte jättebilligt, speciellt inte om man vill ha SSL som var ett krav för mig. Siteground var ett populärt alternativ när man började läsa lite om webhosting på Reddit. Siteground hade många pluspoäng, man kör med snabba SSD-diskar och hamnar ofta högt upp i prestandajämförelser. Nackdelen med Siteground är att man lockar med ett billigt pris första året för att sedan dubbla priset när första perioden löpt ut.

Jag gillar inte att man ska behöva lusläsa avtal för att inte känna sig lurad.

Ett annat alternativ som då seglade upp var Krystal Hosting. Det är ett brittiskt hostingföretag som verkar schysst med en helt okej prismodell, bra prestanda tillsammans med bra betyg från många. Nackdelen var att det ligger i UK och jag var osäker på hur bra prestanda det skulle bli hem till Sverige samt att man funderade på om Brexit skulle påverka något. Andra alternativ som jag kikade på var Kinsta och WP Engine men då börjar priset springa iväg.

Jag var ute efter något som var snabbt och modernt. Därför började jag snegla på VPS (virtuell server) vilket ger stor flexibilitet att öka eller minska prestanda efter behov vilket var lockande. Tror det var via någon video på youtube som jag stötte på DigitalOcean. Det har många fördelar men även en del nackdelar. Den stora fördelen är att man kan komma igång så billigt som $5 i månaden och du binder inte upp dig för en specifik period. En nackdel är att man fortfarande behöver bege sig utomlands, närmsta datacenter finns i Amsterdam och Frankfurt.

Man använder Digital Realtys datacenter vilket är ett stort plus i min bok eftersom jag äger aktier i deras REIT. Läs gärna mitt inlägg där jag jämför ett antal olika REITS.

Annons

Åter till ämnet, det är billigt, det är snabbt, det är flexibelt. Allt man kan önska sig! Vad är då nackdelen? Jo nackdelen är att allt du får är bare bone serverkapacitet. Du måste installera, konfigurera, drifta och monitorera alltihop själv. Om något pajar så är det förmodligen ditt fel och något som du behöver lösa på egen hand. Detta är alltså inget alternativ för den som inte vill mecka på egen hand.

Men eftersom jag lekte en hel del med Linux för ett antal år sedan så kändes detta som en kul utmaning. För att göra det lite lättare att komma igång så har man satt ihop ett antal 1-click apps som gör att man kan komma igång med en server snabbt. De mest populära alternativen är WordPress eller LAMP som innehåller, Apache, MySQL, PHP med mera så du kan komma igång. Men även om du har en server uppe så är du fortfarande inte på banan. Det kommer krävas en hel del konfigurering. En stor bit är även säkerheten. Du kommer behöva lägga en hel del tid på att säkra upp installationen och göra den säker mot intrång. Sedan kan du även behöva fundera på att sätta upp monitorering så att du blir notifierad som servern skulle krascha. En sak som jag märkte ganska fort var att 1GB minne som ingår i $5 valet är lite väl snålt. Jag rekommenderar därför $10 valet där det ingår 2GB minne.

En annan nackdel värt att notera är att det inte heller ingår backup som standard. Det du kan göra som ingår i priset är att skapa snapshots. Om du använder WordPress rekommenderar jag att du installerar ett plugin som kan göra backup åt dig.

Prova på – Få $100 i DigitalOcean kredit

Har du inte blivit avskräckt av DigitalOcean utan istället känner dig taggad att prova på så har jag ett erbjudande till dig där du kan få prova på Gratis!

Med min referral länk så får du $100 i kredit som du kan använda hos DigitalOcean. Krediten gäller i 60 dagar så du har god tid på dig att komma igång med en egen server.

Rock Solid

Efter att jag fått allt konfigurerat och ökat upp minnet till 2GB så är jag väldigt nöjd att jag flyttade till Digital Ocean. Till skillnad från FS Data där jag ständigt upplevde problem med driftstabiliteten så har jag inte haft några som helst problem. Jag använder datacentret i Amsterdam och har inte upplevt någon försämring i prestanda mot att ha en server hemma i Sverige.

Stabil drift hos Digital Ocean under juni. Nertiden berodde på att jag själv stängde ner server för underhåll.

Detta blev ett långt inlägg. Tänkte skriva vad jag gjort för att lyfta in bloggen i framtiden beträffande prestanda och design men känner att de får bli ett helt separat inlägg.

 

Tips till dig som vill byta webbhotell

Några punkter att tänka på för dig som vill byta webhosting.

1. Se över dina domäner och byt registrar

Kolla upp vem som är registrar för din domän. Det är mycket möjligt att det är samma leverantör där du har ditt webbhotell. Det är bra att inte ha alla ägg i samma korg och kan därför vara en fördel att ha detta hos en tredje part. Registraren är återförsäljaren som skickar fakturan för domänen. Denna kan vara helt separat från ditt webhotell.

Att byta registrar är ett steg du kan göra redan idag! Då detta inte kommer påverka driften av webbplatsen. Här rekommenderar jag Loopia, framförallt om du har en se-domän. Fördelen med Loopia är att du kan dels betala med kort men även att du kan sätta in en pott i förväg för domänkostnader vilket passar mig bra.

Ett byte är oftast gratis även om själva bytet kan vara väldigt old school, Du får maila och begära auktoriseringskod. Loopia har en sida som förklarar vad du behöver göra.

2. Byt DNS servrar

Steg två är att peka om dina befintliga DNS servrar till en ny leverantör. Även detta steg kan du göra utan att byta till nytt webbhotell. Du behöver bara veta vilka IP-adresser och övriga inställningar du behöver använda. DNS ingår förmodligen hos din kommande leverantör. Alternativt kan du även här använda Loopia för detta. Det som är bra med Loopia är att man har ett webbgränssnitt där du kan sköta dina domäner och inställningar för DNS. Detta kostar runt 100 kr per år om du vill att Loopia ska hantera detta.

3. Se över mailen

När du byter webbleverantör kommer du även att behöva flytta din mail till en ny server. Beroende på hur många mailkonton du har finns här flera olika alternativ. Det är mycket möjligt att e-post ingår hos din nya leverantör men3

omd et som i mitt fall inte gör det så får man se sig om efter andra alternativ.

Det som jag till slut fastnade för var är Mailgun som kan agera proxy och är även gratis under vissa förutsättningar. Med Mailgun kan du vidarebefodra all din e-post till ett Gmail konto t.ex.

Även detta steg skulle du kunna göra medans du fortfarande ligger kvar hos din gamla leverantör.

Annons

4. Mailbackup

Ta backup på all din e-post hos din nuvarande leverantör och importera all mail till din nya leverantör. De flesta program för e-post har funktioner för export och import. Glöm inte att även ta med alla dina skickade mail.

5. Backup av filer och databas

Nu är det dags att ta backup av alla filer hos ditt nuvarande webbhotell samt alla databaser.

Några leverantörer kan erbjuda migrering av befintlig webb vilket gör det hela lättare, annars blir det att kavla upp armarna. Har du WordPress så finns det flera bra plugin som kan exportera hela din site inklusive databasen. Det finns många att välja mellan men jag har för mig att jag använde mig av Duplicator.

6. Testimport på nya webbhotellet

Nu börjar vi närma oss sluttampen. Det du behöver göra är att läsa tillbaka hela din export hos din nya leverantör och verifiera att den fungerar.

Det var här som jag stötte på patrull. Min blogg har hängt med i många år och då  byggde på ett kraftigt modifierat tema med ett otal antal plugin. Av någon anledning kunde jag inte få den att fungera hos nya leverantören. Jag provade att skala bort så mycket jag bara kunde och inaktivera alla mina plugin. Ändå ville WordPress inte ladda.

Det visade sig vara fel i filen .htaccess. Så om du har liknande problem, se till att du rensar upp skräp som kan ha hamnat i den filen.

7. Peka om DNS

När du verifikat att det snurrar på nya webbhosten så är det dags att peka om IP i DNS servern till nya leverantören. Märker du att det börjar strula så är det bara att peka tillbaka igen och du är tillbaka i drift igen. Därför är det bra att påbörja hela denna process nån månad innan ditt nuvarande avtal går ut.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons