Sök

16 REITs som ger dig stabil utdelning under hela 2019

Hur har din utdelningstillväxt sett ut under året? Om du sugen på att boosta den under 2019 så ger jag här förslag på 16 olika så kallade REITs. Några av dem ger dig utdelning varje månad!
Annons

Har dina aktier gett dig någon utdelning under året? De flesta bolag brukar dela ut under vårkanten, har det varit lite skralt med utdelningar nu under hösten? Då kan REIT vara ett intressant alternativ som kommer ge dig en stabil utdelning – flera varje månad!

En populär metod som många utdelningsinvesterare använder är att investera i REITs (Real Estate Investment Trust). Det är en speciell form med andra skatteregler än ett vanligt företag. REITs finns i diverse länder men är vanligt och populärt i främst USA och Kanada. Reglerna i USA säger att man måste dela ut minst 90% av intäkterna. 75% av tillgångarna skall investeras i fastigheter, 75% av inkomsterna ska komma från hyra, bostadsförsäljning, boränta etc. Låt oss gå igenom några bolag av typen REIT som ger utdelning – de flesta amerikanska.

Pebblebrook Hotel Trust

Då jag älskar att resa är hotell något som jag länge varit svag för. Tyvärr är det inte så lukrativt att vara hotelldirektör som man kan tro. Det kan inte minst vi aktieägare i Radisson skriva under på. Efter att ha ägt aktien under ett antal år är jag mer eller mindre break even.

Men det är en annan historia.

Ett alternativ till att äga/driva en hotellkedja som Scandic, eller Accor är att istället äga hotellfastigheten. För mig är Pebblebrook lockande då man äger ett flertal exklusiva hotell som tillhör kedjor som jag uppskattar. Vad sägs om W Los Angeles, Sofitel Philadelphia och InterContinental i Atlanta. Nyligen har man meddelat att man ska gå ihop med LaSalle Hotel Properties. LaSalle är inte riktigt lika upscale, men man har några guldkorn såsom The Liberty Boston, Park Central New York och Sofitel Washington.

5 års utveckling.

Utdelningen som har ökat de senaste 5 åren ligger idag på på 4.28% och betalas ut kvartalsvis. Även om man har väldigt imponerande innehav så har kursutvecklingen varit väldigt svajig under året. De senaste 12 månaderna är kurser ner runt 5%, men då har den också återhämtat sig över 12% den senaste månaden. Även om jag skulle vilja äga lite lyxhotell så är det nog säkrast att stanna vid sidlinjen och se hur den utvecklar sig efter sammangåendet.

http://www.pebblebrookhotels.com

Apple Hospitality REIT

Denna REIT liknar Pebblebrook men verkar istället inom mellansegmentet av hotellmarknaden. Totalt har man 241 hotell inom Hilton och Marriott. Kedjor som man verkar inom är Courtyard by Marriott, Fairfield Inn, Renaissance, Embassy Suites by Hilton Hampton by Hilton med flera.

Utdelningen på höga 7.68% betalas ut månadsvis. Men till skillnad från Pebblebrook kan man inte skryta med att utdelningen ökat de senaste åren. Jämfört med Pebblebrook är Apple Hospitality ett större bolag med ett marknadsvärde på 3,57 miljarder mot 2,44 för Pebblebrook. Tar man en titt på aktiekursen kan man konstatera att den är ner över 19% de senaste 12 månaderna.

https://applehospitalityreit.com

Realty Income Corp

Realty är förmodligen en av de mest kända och populära REITs på marknaden. Hos Avanza har de 4459 ägare. Det är inte utan anledning att den är så populär.

Annons

Deras tag line är ”the monthly dividend company” och man har höjt utdelningen 84 kvartal på raken. När man höjt utdelning under så många år måste den vara gigantisk tänker du. Men i sammanhanget är den inte högre än 4,13%. Innehaven består av fastigheter inom främst retail och bland kunderna kan nämnas Walgreens, 7-Eleven, FedEx, Dollar General, LA Fitness och AMC Theatres.

Utdelningsökning
Realty Income utdelningsökning.

Även om man verkar inom retail är är det inga stora shoppingcenter man äger utan man är relativt diversifierad. Historiken talar för att man kommer stå emot en eventuell nedgång väl. Men likt många andra REITs så blir du helt exponerad mot USA även om man har en marginell del i Puerto Rico. Kursmässigt har det gått riktigt bra för aktien, de senaste 12 månaderna är den upp 12.61%. Om du vill doppa tån i REITs så är detta förmodligen ett av de bättre valen. Även om utdelningen inte är skyhög så kommer du sova tryggt om natten i dessa orostider på börsen.

https://www.realtyincome.com

Omega Healthcare Investors Inc

Om man vill hålla sig borta från fastigheter som verkar inom retail så är Omega är ett fastighetsbolag som verkar inom ett stabilt område närmare bestämt inom hälso och äldrevården. När befolkningen blir äldre så bör det alltid finnas behov av de fastigheter som detta bolag verkar inom. Man har över 917 anläggningar som drivs av 67 operatörer. Utöver USA är man även verksam i UK.

Utdelningen har man höjt de senaste 15 åren och ligger idag på hela 7.24% vilken betalas ut kvartalsvis. Med en totalavkastning de senaste 10 åren på 241.6% har man utklassat S&P500 (126%). Även om man kan tro att vårdindustrin är en tråksektor som bara tuffar på så råkade sektorkollegan HCP ut för att en av deras operatörer gick i konkurs 2016. På några dagar föll den kursen 19% har och inte återhämtat sig än idag. Så det är inte en helt riskfri verksamhet som man först kan tro. Kursmässigt har det varit en riktig jackpot för Omegas aktieägare – på 12 månader är den upp 33%.

http://www.omegahealthcare.com

Ventas

Ventas verkar inom hälsosektorn och liknar Omega Healthcare Investors. Portföljen består av runt 1200 tillgångar. Merparten är äldreboenden och medicinska byggnader. Men man hittar även tre sjukhus i England.  Ser man till börsvärdet är Ventas tre gånger så stora som Omega med ett värde på 22 miljarder mot Omegas 7,6.

Utdelningen har man höjt varje år sedan 2011 och ligger idag på 5.14% vilken betalas ut kvartalsvis. Aktien har de senaste 12 månaderna backat med 4.4%.

https://www.ventasreit.com

Welltower Inc.

Welltower är en annan aktör inom hälsosektorn. Med ett börsvärde på 26 miljarder dollar är man närmare Ventas storleksmässigt. De senaste 12 månaderna är aktien upp 2,36% och har trendat uppåt sedan i våras. Du får en kvartalsvis utdelning på 4,99%.

Utdelningsandelen har ökat med de senaste två åren har den legat still och du kan inte räkna med någon större tillväxt.

http://welltower.com

Northwest Healthcare Properties

Detta är ett Kanadensiskt bolag som verkar inom hälsosektorn. I Kanada är man den största privata aktören på medicinska byggnader. Utöver Kanada så har man fastigheter även i Brasilien, Tyskland, Australien och Nya Zeeland. Man har ett börsvärde på 1,3 miljarder dollar så det är inget jättestort bolag i jämförelse.

Utdelningen ligger på höga 7,51%. Å andra sidan har den inte ökat de senaste åren. Men du får den månadsvis. De senaste 12 månaderna har aktien backat med 8,58% Hos Avanza är det många som har fått upp ögonen på den med hela 1642 ägare. Det är nog bara Realty Income som kan slå den siffran, de har å andra sidan över 4400 ägare på Avanza.

Annons

https://www.nwhreit.com

American Towers

Detta är något så tråkigt som telemaster. Namnet till trots så är företaget verksamt i stora delar över världen. Totalt har man 170 000 kommunikationssiter. Bolaget har funnits sedan 1995 och har ett börsvärde på hela 70 miljarder dollar vilket gör det till en av de största REITs i världen. Utdelningen som är uppdelad kvartalsvis är däremot inte lika imponerande utan ligger på låga 1,97%. Den har iallafall höjts de senaste 6 åren. Aktien är upp 10,41% de senaste 12 månaderna vilken blir en bra tröst för ägarna.

Det kan låta som att det är lika intressant som att se färg torka men faktum är att man slagit stora index flera år i rad i avkastning. På tre år har Dow Jones gått upp med 25,32% medans American Tower har ökat med hela 60,53%.

Man sitter på långa kontrakt vilket gör att intjäningen blir förutsägbar. Man har även framtiden för sig med 5G och att allt mer data används i telefonerna. Telebolagen kommer knappast att vilja plocka ner masterna.

Detta är verkligen något att lägga i byrålådan. Vill du läsa mer om American Tower så har Intelligent Income gjort en bra genomgång av bolaget.

http://www.americantower.com

Crown Castle International

Ett alternativ till American Tower är Crown Castle som verkar inom samma område. Till skillnad från American Tower är man inte internationell utan verkar endast i USA. Det är ändå ett stort bolag på 44 miljarder dollar. Man har 40 000 master och 400 mil fiber.

Utdelningen ligger på 4,17% och betalas ut kvartalsvis. Den har även höjts de senaste 3 åren. Men till skillnad från American Tower har den inte en lika imponerande aktieutveckling. De senaste 12 månaderna har den backat med 3,49%. Värt att notera är att Bill Gates tycker uppenbarligen det är något som är värt att investera i då han har en stek i bolaget. Eftersom man endast är verksamma i USA är det inte helt utan risk då man bara har de få stora operatörerna som finns som kunder. Även om detta bolag ger högre utdelning så känns ändå American Tower mer lockande.

http://www.crowncastle.com

Brookfield Renewable Partners

Kanadensisk elproducent med verksamhet i Nordamerika, Sydamerika, Europa och Asien. Merparten, 76% består av vattenkraft men man har även sol och vindkraft. Man har ett börsvärde på 11 miljarder.

Utdelningen ligger på 6,89% och betalas ut kvartalsvis. Utdelningen har man höjt de senaste fyra åren. Man driver en verksamhet som är relativt konjukturokänslig. Däremot finns risker i att vattennivåer minskar då man är så beroende av vattenkraft. Detta är en av de mer populära REITs med 1223 ägare hos Avanza. Aktien är ner 11,83% de senaste 12 månaderna. Den har även följt med ner tillsammans med resten av marknaden sedan börsen började skaka i slutet av september.

https://bep.brookfield.com

Public Storage

Public Storage är världen största operatör av lösningar för magasinering. Man har funnits sedan 1972. Idag finns man på över 2200 platser i USA, Kanada och Europa. Utdelningen har ökat de senaste 8 åren och ligger nu på 3.85%. Utdelning får man en gång per kvartal. Med ett marknadsvärde på 36 miljarder dollar är man en av de största REITs på marknaden, man är även medlem i S&P500. 2006 köpte man upp Shurguard som är mer känt för oss svenskar. Man har minst sagt ett bra grepp om marknaden.

Tittar man på aktiekursen de senaste 12 månaderna är den ner med marginella -1%. Men det har inte varit så odramatiskt som man kan tro, sedan toppen i juli har aktien backat med 30%.

Magasinering är väl ingen jättesexig business men jämfört med andra får man anse att den är relativt okänslig för konjunkturen. Om det inte vore för den volatila aktiekursen så kan det vara ett bra val att stoppa i byrålådan.

https://www.publicstorage.com

Digital Realty Trust

På tal om tryggare investeringar så kan Digital Realty Trust vara ett intressant alternativ. Om du tycker magasinering är lite väl tråkigt så sysslar detta bolag istället med datacenters. Idag har man över 200 datacenter främst i USA men man har även några i Europa (Dublin, London, Amsterdam och Frankfurt) och Asien.

Annons

Utdelningen som betalas ut kvartalsvis ligger på 3,69% och den har man höjt de senaste 13 åren. På 12 månader har aktien backat med 6.71%.

https://www.digitalrealty.com

STAG Industrial

Det finns flera faktorer som gör STAG till ett intressant case. Som namnet antyder jobbar man med industrifastigheter, närmare bestämt lagerlokaler, distributionscentraler, lättare fabriker och kontor.

En positiv punkt är att man är inte beroende av några få stora kunder då lokalerna är ”single-tenant”. För närvarande har man 381 byggnader utspridda över hela USA. Man verkar på den sekundära marknaden utanför storstäderna. Att man jobbar mer B2B än andra REITs och är väl diversifierad borde tala för att man kan stå emot en eventuell lågkonjunktur väl. Å andra sidan kan områden utanför de stora stadskärnorna påverkas mer om konjunkturen vänder nedåt.

Utdelningen som har höjts de senaste 7 åren ligger idag på 5.32% och betalas ut månadsvis. Aktiekursen har varit relativt stabil, på 12 månader är den minus 6.45%.

Men utdelning varje månad och en avkastning på över 5% så känns STAG som ett intressant komplement i en utdelningsportfölj.

https://www.stagindustrial.com

Prologis

Gillar man industrifastigheter och vill exponera sig mot fler länder än USA så kan Prologis vara ett alternativ. Prologis är ett betydligt större bolag än STAG Industrial med ett marknadsvärde på 44 miljarder dollar. Man äger fastigheter över hela världen. Även i Sverige finns man representerade fastigheter runt Stockholm och Arlanda. Nedsidan är att man bara får 2.87% i utdelning vilken betalas ut kvartalsvis. Har man varit investerad de senaste 12 månaderna hoppar man inte jämfota av glädje över aktiekursen, men det är inte heller någon katastrof. Man är plus minus 0.

Även om det är ett mycket intressant bolag så är utdelningsandelen för låg. Lägg därtill att dollarrisken så är det knappast lönt mödan. Men som bolag är det värt att hålla ögonen på.

https://www.prologis.com

Ladder Capital

Om Prologis är snåla med utdelningen så är Ladder Capital raka motsatsen. Med en utdelningsandel på hela 7,78% är man i topp i denna jämförelse.

Vad är hållhaken undrar du?

Ladder Capital sysslar med finansiering till kommersiella fastigheter. Jämfört med andra REITs är denna svårare att sätta sig in i och bedöma riskerna.

Även om det är grundat 2008 så blev det en REIT först 2015 så det finns inte så mycket historik. Men under det senaste året har man gjort ett mycket bra jobb. På 12 månader är aktien upp över 25%. Utdelningen på 7,78% betalas ut kvartalsvis. Storleksmässigt är detta ett litet bolag med börsvärde runt 2 miljarder dollar.

https://www.laddercapital.com

EPR Properties

EPR är en intressant REIT som jag är sugen på. Istället för vanliga butikslokaler eller shoppinggallerior så har man nischat in sig i inom tre områden; nöje, rekreation och utbildning. Inom nöje är man stora inom bio med AMC som största kund. Rekreation är kanske den del som intresserar mig mest och här har man har golfanläggningar, skidanläggningar och andra nöjesattraktioner. I utbildningsdelen har man skolor i olika former.

Det som oroar mig är att man har en så stol del inom nöje och att AMC är en så stor kund. AMC står för runt 20% av intäkterna. Även om jag tror att man vill gå på bio även i framtiden så är det inte utan att det finns orosmoln. Tar vi en titt på aktiekursen så är den upp nästan 4% de senaste 12 månaderna, men hade en rejäl svacka under första halvåret.

Annons

Utdelningen har man ökat varje år de senaste sju åren och ligger nu på 6.11% vilken man får utbetald varje månad.

https://www.eprkc.com

Få pengar varje månad

Med så många REITs att välja mellan är det inte lätt att hitta en favorit. En tjusning med denna form av värdepapper är att några av dem ger utdelning varje månad. Om jag ska välja någon så är just detta faktum något som lockar lite extra. Men vet aldrig vad som händer om lågkonjunkturen kommer och räntan går upp men de som lockar mest för närvarande är American Tower, Prologis, Realty Income och Omega Healthcare Investors.

REITs ur denna genomgång med utdelning varje månad:

  • Apple Hospitality
  • Realty Income
  • Northwest Healthcare Properties
  • STAG industrial
  • EPR Properties

Läs gärna min uppföljning av detta lägg 16 REITS 10 månader senare.

Nu under pandemikrisen har jag skrivit ihop ännu en uppföljning hur dessa klarar sig krisen.

 

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons