Sök

Breaking news: Wirecard förlorar sin licens – Curve och P.F.C slutar fungera!

Som en effekt av skandalen i det tyska fintech bolaget Wirecard fryser nu Financial Conduct Authority Wirecards licens. Detta gör att kort från PFC och Curve nu slutat att fungera. Läs om denna häpnadsväckande historia.
Annons

I förra veckan uppdagades förmodligen den största skandalen sedan Enron i tyska bolaget Wirecard. Revisionsfirman EY upptäckte att det saknades 1,9 miljarder euro i balansräkningen, pengar som det senare skulle visa sig aldrig ha existerat.

Ytterligare information har nu framkommit där det visar sig att två tredjedelar av omsättningen är falsk enligt källor till Reuters. Hela historien är minst sagt helt häpnadsväckande. Man tror inte att något sådant här kan hända i ett västland år 2020. Men det ska tydligen till tyskar åter igen för att skapa en skandal.

Nu idag den 26:e juni kom bomben Financial Conduct Authority fryser Wirecards licens. Detta beslut påverkar direkt alla de fintech bolag som använder Wirecard för sina transaktioner. Tidigare har bedömare inte trott att detta skulle hända då  licensen ligger i ett separat brittiskt bolag.

På den svenska marknaden påverkar detta beslut P.F.C och Curve omgående. Dessa kort går inte längre att betala med.

Några pengar är lyckligtvis inte borta för oss kortinnehavare – de är säkra. Det är bara att man just nu inte kan handla med korten.

Hela skandalen är minst sagt otrolig att detta kunde hända. Är du inte helt insatt i historien så kan jag rekommendera detta klipp från Financial Times som var en av de första att rapportera om att det skedde något fuffens i bolaget. Något som de fick mycket kritik för. Kritik t.o.m. från den tyska motsvarigheten till Finansinspektionen BaFin vilket ter sig minst sagt ironiskt nu med all information som framkommit.

När det började grävas om oegentligheter på deras kontor i Singapore i februari 2019 svarade BaFin med det unika beslutet att förbjuda kortning i Wirecard. Det roliga är skälet man uppgav att förbjuda blankning. Aktien hade rasat 40% på grund av ”blankar attacker” enligt BaFin och det äventyrade stabiliteten i hela DAX ansåg man. Undra var de tycker nu när aktien är ner över 98% och förmodligen bara dagar från konkurs.

On 18 February 2019, BaFin issued a General Administrative Act prohibiting with immediate effect the establishment of net short positions in shares of Wirecard AG (DE0007472060) and increases in existing net short positions.

Curve

Curve har gått ut med en nyhet om det hela på sin hemsida. Det diskuteras även flitigt i deras community.

Meddelande från Curve.

Redan under april meddelade Curve att de hade påbörjat övergången till att flytta bort från Wirecard och sköta transaktionerna in-house. Ironiskt nog så meddelande de då att detta skulle vara klart nu på söndag den 28 juni. Det återstår att se hur snabbt Curve kan komma tillbaka på banan igen. Det känns som att de har ett försprång mot andra aktörer som sitter i samma sits.

Uppdatering söndag 28 juni

Curve har börjat verifiera inlagda kort inför övergången till deras egna system. Därför kan det visas att en verifiering syns i kontoutdragen.

Curve har uppdaterat sitt inlägg med ny information om se steg de kommer ta för att återstarta funktionerna. Där första fasen kommer vara att man ska kunna betala med kortet igen.

Annons

Uppdatering måndag 29 juni

Från måndag kommer Curve att fungera igen att betala med meddelade man via e-post. Ytterligare information finns även att läsa på deras blogg.

Övriga funktioner som att betala via Apple pay och GBIT (go back in time) beräknas att vara tillbaka senare under dagen. Återbetalningar kommer däremot dröja ytterligare eftersom de är beroende av Wirecard.

Kort som inte har autentiserats automatiskt kommer behöva läggas in i appen på nytt. Det kommer även att släppas en uppdaterad version av appen.

P.F.C.

Curve gick ut med ett mail. PFC visar ett meddelande i deras app. Jag kan inte se att de har gått ut med någon information via mail.

Ditt P.F.C.-kort och alla transaktioner kopplade till det, har tillfälligt slutat att fungera. Anledningen till problemet är att företaget som utfärdar våra kort, Wirecard Card Solutions Limited i Storbritannien, av brittiska myndigheter har beordrats att frysa all sin verksamhet. Detta har ingenting med P.F.C. att göra, men vi är för närvarande beroende av Wirecard för att våra kort ska fungera. Du kan lita på att vi jobbar hårt för att detta ska vara löst inom kort, det kan dock komma att ta några dagar. Pengarna som du har satt in på P.F.C. förvaras på ett klientmedelskonto hos Nordea, som i sin tur omfattas av insättningsgarantin. Med andra ord kan du känna dig trygg med att dina pengar är – och förblir – säkra. Du kan närsomhelst välja att föra tillbaka pengar från P.F.C. till ditt vanliga bankkonto.

Det fanns en tråd på PFCs community om Wirecards situation som startades av en användare. PFC själva har inte kommunicerat så mycket information om det hela utöver citatet ovanför. Så här långt får jag säga att kommunikationen har skötts mycket bättre av Curve.

PFC har Nordea i ryggen så det kan hända att de kan lyckas komma ut denna knipa de hamnat i. Återstår att se om ”några dagar” är en allt för optimistisk tidsram.

Uppdatering tisdag 30 juni

Under måndagskvällen hävde brittiska FCA stoppet för Wirecard och de kan därmed fortsätta med sin verksamhet igen.

Idag tisdag meddelade PFC att deras kort fungerar igen. Man har nu även publicerat mer information om vad som hänt. Häser man mellan raderna så låter det som att de ska försöka komma ifrån Wirecard och hitta en annan leverantör. Men någon tidsram för detta har man inte kommunicerat.

Wirecard aktien gick som en raket under måndagen och steg med nästan 200%. Även under tisdagen gick aktien upp stort.

Revolut påverkas ej

Du som har ett Revolutkort kan andas ut. Revolut har meddelat att de inte påverkas av detta då de inte längre använder Wirecard meddelande de via Twitter.

Annons

Dela inlägget:

Annons