Sök

Så här enkelt kan du tjäna tusenlappar på din flygförsening

Tips på hur du kan få tillbaka pengar om du råkat ut för en flygförsening. Enligt EU regler kan du ha rätt till ersättning!
Annons

Kände du till att du har rätt till ersättning om du råkar ut för en flygförsening? Enligt en EU-förordning (EU261/2004) har du rätt att bli kompenserad som förseningen uppfyller vissa krav. Att du har rätt till kompensation är någon som flygbolagen inte gärna skyltar om. Ersättningen utgår inte heller automatiskt utan du behöver aktivt kontakta flygbolaget med en begäran om ersättning. Hur man går tillväga kan skilja sig beroende på flygbolag.

flygförsening - mardrömmen på drömresan
Ingen rolig syn när man kommer till flygplatsen.

Nyligen blev jag kraftigt försenad på min resa till Vilnius, så då tänkte jag att den resan kan bli ett passande exempel på hur du ska göra för att bli kompenserad och få lite plåster på såren. Min avsikt är även att informera hur mycket möda det krävs från din sida hur lång tid det tog innan jag fick pengarna utbetalda om jag får några. Jag har tidigare fått maximal ersättning från British Airways i ett tidigare fall. Tilläggas kan att jag även fått avslag på ett annat fall med British Airways där Heathrow var fullt och vi fick cirkla runt innan landning (mer än vanligt) så jag missade min anslutning.  Denna gång tänkte jag se vad jag får för besked från SAS. Brasklappen som flygbolagen tar till är att ersättning inte behöver betalas ut vid ”extraordinära omständigheter, till exempel dåligt väder och strejk”.

Tänk på att spara alla kvitton i samband med förseningen, gäller även flygbiljetter och dylikt.

Detta kan du förvänta dig i ersättning vid en flygförsening

 • 250 euro under 1500 km samt minst 2 timmars försening.
 • 400 euro mellan 1500 km och 3500 km samt minst 3 timmars försening.
 • 600 euro över 3500 km utanför EU samt minst 4 timmars försening.

Utöver detta har du även rätt till mat och dryck, telefonsamtal och hotellövernattning om nödvändigt.

Kompensationen kan i vissa fall halveras. Utförligare information kan du läsa på Konsumentverket Europa.

1 januari – begäran inskickad

Första dagen på den fattigaste månaden, nu hade det passat bra med en extra slant i form av kompensation. I mitt fall flög jag med SAS så jag googlar mig fram till deras customer care sida som i dagsläget finns här. I formuläret väljer jag flygstörningar/flygförsening.

Formuläret i sig är ganska självförklarande. Information som du behöver ha tillgänglig:

 • Namn på resande
 • Adress
 • Mobilnummer
 • Avgångsdatum
 • Eurobonus nummer
 • Bokningsreferens – står på biljetten/bokningen.
 • Biljettnummer – står på biljetten eller i bokningsbekräftelsen, i SAS fall börjar det på 117
 • Flightnummer
 • Bankens namn
 • BIC/SWIFT
 • IBAN
 • Kvitton för extra utgifter

Det var relativt enkelt att fylla i formuläret. Det var vara uppgifterna om BIC/SWIFT och IBAN som jag inte kände till. Men dessa kunde jag enkelt få fram efter att jag loggat in på min bank.

När det gäller redogörelse av resan för varför du anser att du är berättigad till kompensation så kan du få lite inspiration från denna samt den här tråden på forumet Business Class.

15 januari – svar från SAS

Svar från SAS med positiva nyheter!

Förseningen som du råkade ut för orsakades i detta fall av en händelse inom SAS kontroll. Vi kommer därför att ersätta dig enligt EU261/2004 med (motsvarande EUR 250 samt 224 SEK för matkostnader. Pengarna kommer att finnas tillgängliga på ditt bankkonto senast inom en vecka.

Annons

En dag senare fanns pengarna på kontot.

Väldigt snyggt hanterat från SAS sida får jag lov att säga. Att få pengarna på två veckor var över förväntan. I slutändan kostade flygresan till Vilnius t/r bara några få hundralappar tack vare denna ersättning. Att jag blev runt fyra timmar försenad gjorde inte jättemycket i detta fallet då jag inte hade något speciellt inbokat när jag kom fram.

Som jag nämnde tidigare är det inte alla gånger man får sin ansökan om kompensation godkänd. Då kan man istället försöka få pengar via det kort som man betalade resan med. Men då gäller det att se upp och lusläsa försäkringsvillkoren ordentligt för här finns det många kryphål. Om du har möjlighet skall du därför alltid försöka betala dina resor med det kort som har den bästa försäkringen. Nu skiljer det inte jättemycket på försäkringen mellan de vanligaste korten, det som kan skilja är någon timme hit eller dit när det gäller t.ex. bagageförsening. I det aktuella fallet så hade jag inte fått någon ersättning via mitt kort då det endast täcker ”väntan på nästa tillgängliga avgång till destinationsorten på mer än 4 timmar efter ursprunglig avgångstid enligt bokning/biljett”.

Koll på resan med app

Jag vill även tipsa om fördelen med att lägga in flyginformation i appar så som Tripit, Kayak, App in the air med flera. Alla dessa tre appar påminde mig om att jag möjligen hade ersättning att inkassera.

Så nästa gång du råkar ut för en flygförsening – glöm inte att skicka in en ansökan om kompensation. Det är inte så krångligt som man kan tro och det finns betydande belopp att hämta, speciellt om det är en kontinentalflygning.

Uppdatering

Konsument Europa har precis lanserat en ny tjänst – Flygkalkylatorn som kan vara värd att prova.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons