Sök

Summering av finansåret 2008

Annons
Money, av poolie Flickr
Positivt

Flyttade i början av året över alla mina fonder till Avanza från att haft dem utspridda på flera olika banker. Nu har jag allt överskådligt på ett och samma ställe, vilket gör det lättare att vikta om bland fonderna om så skulle behövas. Avanzas system fungerar också betydligt bättre – och är mer driftsäkra – än hos de banker jag hade tidigare.

I samband med flytten bytte jag även ut en hel del fonder. Detta kommer medföra att jag åker på en fet skattesmäll detta året. Men samtidigt bytte jag till säkrare räntefonder som under rådande marknadsklimat har utvecklat sig riktigt bra. Så i slutändan har jag tjänat på det.

När det började storma ordentligt på börserna världen över så minskade jag mitt innehav i min Rysslandsfond. En del säger ju att man ska sitta stilla i båten, men efter att jag sålde av har den fonden backat ytterligare ca 30%. En nedåtgående trend som jag alltså har kunnat undvika. Då är det bättre att sätta tillbaka kapitalet igen när kursen börjar vända stabilt uppåt istället. Jag gjorde även motsvarande i min Indienfond, fast i ett betydligt senare skede. Så här långt var det ett misstag. Då fonden har gått upp runt 8%. Möjligtvis kan det vara läge att gå in i den igen nu.

Uppgången i dollar tajmade jag i det närmaste perfekt. Dock med ett ganska blygsamt kapital. Min investering i Guld har också utvecklat sig väldigt fint.

Jag har även helt och hållet slutat med att köpa fonder hej vilt med mer hjärta än tanke bakom. Vilket bara slutade i att jag gödde fondförvaltarna i form av avgifter.

En annan fond som  jag gjorde mig av med var Skandia Global Hedge. En fullständigt värdelös fond som endast gick upp 1.39% under hela 2008. Någon hedge är det inte att tala om heller. Istället bytte jag till en räntefond som så här långt gått upp med 12%.

Under den senaste månaden jag jag även doppat tån så smått i råvaror. Så här långt har det inte gett så mycket. Möjligtvis är jag lite väl tidigt ute.

På det stora hela blir bokslutet för 2008 en nedgång på runt 10%. Detta kan jämföras med att om jag varit helt passiv förmodligen legat back mellan 30-35%. Stockholmsbörsen slutade ner 42%. Alltså kunde det ha varit värre. Så under rådande klimat får man vara nöjd med utfallet.

Negativt

Mina första staplande steg i att försöka leka daytrader slutade i katastrof. Just när finanskrisen slog till som hårdast handlade jag som mest. I en så extremt volatil marknad när index kan backa 8% på en dag blir nybörjarmisstagen snabbt kostsamma.

Så här i efterhand så var det absolut den sämsta tidpunkten att börja på med sånt.  Istället borde jag skickat mig själv till utvisningsbåset och avvakta trenden. Istället väntade jag på en rekyl upp som aldrig kom. Samtidigt har det varit väldigt lärorikt och jag har lärt mig mycket under en kort period som skulle tagit mycket längre tid att lära sig under mer normala omständigheter. Samtidigt var det spännande att vara med under dessa historiska börsdagar. Dagar som jag förmodligen aldrig kommer att få se igen under min livstid.

Aktiemarknaden

Annons

Under året har jag helt och hållet hållit mig borta från aktier med undantaget Astra Zeneca, där jag gjorde ett litet inhopp som frustrerande nog slutade i en förlust. Detta trots att det var en av få vinnarbranscher under året som gick. Jag har helt enkelt inte det tålamod och den långsiktighet som krävs som akiteägare. Möjligtvis att jag under Q3 2009 börjar utvärdera möjlighterna i att börja intressera sig för akiter igen.

Mina Lärdomar

  • Handla inte vid börsöppningen. Under denna period är kurserna väldigt oförutsägbara.
  • Jag måste bli bättre på att lägga in stoploss vid vettigare nivåer. Samt bli stenhård på att hålla dessa. Genom att utlösa en tightare stoploss utsätter man sig heller inte för att ligga allt för mycket back i en affär. Gör man inte detta så är det lätt att hamna i en lång position i hopp om att marknaden vänder. Vilket gör att man bryter nästa regel:
  • Gå aldrig mot trenden. Har man rätt timing så kan man göra stora klipp. Men det är mer tur än skicklighet och i de flesta fallen resulterar det i en förlustaffär.
  • Aldrig lägga in automatiska köpordrar. Det som en gång såg ut att vara en intressant ingångsnivå kan snabbt utvecka sig till en dålig affär.
  • Ha bättre tålamod.  Har väldigt svårt för att ha is i magen när kurserna vänder neråt. Har några gånger tagit onödiga förluster när jag borde ha avvaktat en vändning. När marknaden nu lugnat ner sig blir denna regel lite lättare att följa.
  • Snitta aldrig ner. Gå aldrig in med mer kapital i ett försök att täcka ett negativt gap.  Det brukar alltid sluta med en ond spiral. Gå hellre in med mindre kapital i början och öka sedan successivt om trenden går åt ditt håll.

Förväntningar inför 2009

  • Nå breakeven på mina fonder innan halvårsskiftet. Det borde inte vara omöjligt att nå, såvida inte marknaden kollapsar fullständigt under våren.
  • När det gäller tradingen så är första målet att slå index. I nuläget är det närmast omöjligt att förutspå hur svårt det kommer bli. Men så här långt har ju börsen utvecklats väldigt bra de första dagarna in på det nya året med ett rally på 4,8%.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons