Sök

Se över ditt korthus – och spara pengar!

De bästa kreditkortet för dig som vill få valuta för pengarna! Vi går igenom allt från American Express till bensinkort som finns på den svenska markanden.
Annons

Nytt år nya möjligheter. Som brukligt när det är ett nytt år så  börjar man summera året som gått och kanske funderar man över vart årslönen tog vägen. Vill du som jag få mer pengar över till annat så ska du fortsätta läsa då jag ska ge tips på hur du kan spara hundratals kronor per år genom att skaffa det bästa kreditkortet.

Med nya regler som trätt i kraft så har villkoren för ett flertal kreditkort försämrats väsentligt. Om du inte sett över dina kort så är det alltså hög tid att göra detta. Även om jag var medveten om förändringarna så är det först nu som jag tagit tag i detta. Efter att ha räknat på mina utgifter för förra året så kom jag fram till att jag skulle kunnat spara mint 800 kr om jag bara hade använt ett kort med bättre villkor istället.

Gratis årsavgift eller många poäng?

Hur mycket du får betala för dina kort per år år kan skilja drastiskt. Från 0 till tusentals kronor per år. Ju dyrare kort, desto mer får du räkna på om det verkligen är värt kostnaden. I grunden kan man dela upp korten i tre olika läger; gratis, mellan och dyra. De flesta korten hamnar förmodligen i kategorin mellan, och kostar dig några hundralappar per år. Om du har ett sådant kort försök i så fall att byta ut det eller förhandla bort den kostnaden. Många banker kommer förmodligen låta dig förhandla bort kostnaden, men det kommer komma till ett pris. Du kanske behöver förbinda dig till ett högre engagemang i banken. Om du inte vill det så finns det andra alternativ på marknaden. Jag tipsar om ett av de bättre gratisalternativen just ni i slutet av detta inlägg.

Har du däremot ett kort som kostar mer än några hundra per år så kommer de nästan undantagslöst med någon form av förmån i form av bonus eller liknande. Hur mycket är förmånen värd för dig? Gå igenom dina utgiftsposter för 2016 och fundera över om du har fått valuta för pengarna. Vad krävs för att årsavgiften ska ha betalt av sig?

Exempel på dyra kort:

American Express Green Card 595 kr/år

Bästa kreditkorten
Photo: Andres Rueda (https://www.flickr.com/photos/andresrueda/)

American Express Gold Card 1500 kr/år

American Express Platinum Card 6000 kr/år

American Express SAS Premium Credit Card 1000kr/år

American Express SAS Elite Card 4000 kr/år

Danske Guld  468-828 kr/år

Danske Platinum 1548-1908 kr/år

Annons

SAS EuroBonus Diners Club 525 kr/år

Handelsbanken Platinum 2400 kr/år

Nordea Premium 1200 kr/år

Automatuttag ska vara gratis

Även om Sverige leder utvecklingen mot det kontantfria samhället så tycker jag absolut att ett av dina kort ska ha gratis uttag. Speciellt om du brukar åka på utlandssemester, mer om detta nedan.

Sedan tycker jag även att man bör ha mer än ett kort. Att ha ett Mastercard och ett Visakort är ingen dum idé. Då slipper du problem om ett kort skulle bli spärrat eller om en bank skulle få problem med kortbetalningarna.

American Express och Diners är två andra alternativ. Men dessa kort är inget jag som rekommenderar gemene man i dagsläget. Dels brukar de vara dyra och så är det väldigt många ställen som inte tar emot dessa kort. Jag blev själv förvånad över hur många ställen som inte tar emot Amex. Med ett Amex i handen så känns det som att när man försökte betala sin kaffe med kort på espressobaren för några år sedan.

Valutaväxlingspåslag – den stora boven

Kan inte banken lura dig på pengar genom årsavgiften eller uttagsavgiften så har de ytterligare ett vapen att ta till. Nämligen valutapåslaget som kan vara så mycket som 2%. Denna avgift brukar vara väl gömd, ibland krävs det att man letar djupt ner bland villkoren för att hitta den. En annan avgift som man bör se upp med är fakturaavgift/aviavgift. Om den avgiften inte är noll så byt till ett annat kort.

Bästa korten på marknaden

Jag har gjort en liten jämförelse av några populära kort som finns på marknaden. Jag har endast tagit med kort som är gratis eller hamnar i mellankategorin.

 

Den första frågan du ska ställa dig är om du kommer använda kortet utomlands eller ej.

Behöver du ett kort utomlands så går samtliga kort från bensinbolagen bort eftersom de både tar avgift för uttag samt har valutapåslag. Behöver du ett kort för utlandssemestern så rekommenderar jag antingen Santander eller Norwegian. Båda har har gratis bankomatuttag. Kontanter klarar du dig inte utan i utlandet. Det absolut bästa kortet för utlandsresenären är Santander. Det är gratis och tar varken avgift för uttag eller har valutapåslag. Nackdelen är att du inte får någon bonus på det du handlar.

Kommer du däremot endast att använda kortet i Sverige så är både Preem och Shell två bra alternativ. Med dessa kort får du 1% cashback. Du får t.om. sparränta på dina pengar som sitter på kontot.

För samtliga kreditkort så gäller det att du kan betala av hela skulden varje månad så det inte börjar ticka ränta. Om du inte klarar av det så ska du inte ha något kreditkort. Det är även viktigt att läsa igenom villkoren ordentligt så det inte uppkommer några oväntade kostnader. Framförallt bör du kolla upp vad som gäller vid kontantuttag. För vissa kort kan det börja ticka ränta från dag ett om du inte har några pengar på kontot.

I de flesta korten ingår även en reseförsäkring, läs igenom försäkringsvillkoren så du vet vad som gäller. Du vill inte läsa villkoren den dag du verkligen behöver försäkringen.

Så sätt upp kortöversyn som en punkt på att-göra listan över 2017 –  här finns det pengar att spara!

Uppdatering

Jag har gjort ett uppdaterat inlägg om de bästa kreditkorten inför 2018.

Annons

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons