Jag har länge varit svag för hotell. Det är något speciellt med hotell, man kan drömma sig bort till en annan värld. Både rent fysiskt då hotell per automatik innebär att har flytt bort från vardagen, men också i tanken. Man känner sig som en världsvan globetrotter när man befinner sin på hotell.
Även filmer där just hotell spelar en central roll brukar jag uppskatta, t.ex. Lost in translation, Maid in Manhattan och gamla Pretty Woman. Ett av mina tidiga hotellminnen var när min familj bodde på Sara Hotel Gothia (numera Gothia Towers) när vi besökte Göteborg när jag var liten. Att bo i ett hotell med 18 våningar var riktigt häftigt minns jag.
Historien bakom
Nästa gång jag skulle till Köpenhamn hade jag bestämt mig för att jag skulle bo på Radisson Royal Hotel. Numera hör det till deras brand Radisson Collecions och heter Radisson Collection Royal Hotel.
Vad är det som är så speciellt med detta hotell? Jo, hela hotellet är ritat av den kände kände danske arkitekten och designen Arne Jacobsen, ända ner till dörrhandtagen. Det öppnade 1960 och räknas som världens första designhotell. Det var på den tiden då flygbolaget SAS även ägde hotell. De ville ha ett riktigt prestige-hotell i Norden som kunde mäta sig mot övriga världen. Så man anlitade Arne Jacobsen. Så här med 50-årsjubiléet i perspektiv så får man säga att det var ett smart drag.
När hotellet öppnade var det Danmarks största hotell med 260 rum och med sina 20 våningar så var det Köpenhamns första skyskrapa. Arkitekturen är inspirerad ifrån Lever House i New York. Eller mer eller mindre en direkt rip-off skulle man kunna säga. Liten besviken över att kan kopierat så friskt faktiskt. I början var byggnaden allt annat än poppis, och vann priset över Köpenhamns fulaste byggnad. Men jag tycker allt att det är ganska snyggt.
Flera kända designföremål ritade av Arne Jacobsen har sitt ursprung från just detta hotell. Det är klassiker så som fåtöljerna svanen och ägget, lampan AJ, specialdesignade dörrhandtag och bestick för att nämna några. 2009 döpte Radisson SAS om sig till Radisson Blu. Enligt en källa så är detta det enda hotellet som behållit sitt ursprungliga namn. Detta har jag inte kunnat få bekräftat. SAS-skylten i toppen av hotellet sitter iallafall kvar än idag.
Inne på hotellrummet låg en broschyr om hotellets 50-åriga historia. I den så fanns det en hel del intressanta fakta som jag faktiskt inte kände till tidigare.
Som att den italienska restaurangen längst upp i hotellet inte alls har fått sitt namn – Alberto K – från ännu en kändiskock som man skulle kunna tro. Utan att det står något oväntat för Alberto Kappenberger en legend som under 25 år var hotelldirektör. Han var även med och designade hotellet tillsammans med Arne. Det är b.la. hans förtjänst till att det blev öppningsbara fönster. Något som gjorde att byggnaden fick smeknamnet ”hålkortet” på grund av de öppna fönstren under varma sommardagar. Alberto bodde även i en lägenhet på 20:e våningen. I denna lägenhet växte också hans son upp som fyndigt nog fick namnet Roy Al. Vem som är hotelldirektör idag? Jo just det, Roy Kappenberger.
Mina intryck av hotellet
Någonstans läste jag om någon som skev att det var som att stiga rakt in i tv-serien Mad Men när man stiger in i lobbyn.
Nu har jag knappt kollat på Mad Men än, men den liknelsen kan jag absolut skriva under på. Jag har faktiskt varit inne och tittat i lobbyn redan under mitt förra Köpenhamnsbesök så det var ingen direkt överraskning. Men är du i Köpenhamn någon gång så tycker jag absolut att du ska titta in.
I centrum står ett antal exemplar av Ägget och i hotellbaren är det fullt av Svanen-fåtöljer. Inne i caféet så sitter man på sjuan-stolar. Kolla även in trappan som var state of the art med sin konstruktion på sin tid. Istället för en lång receptionsdisk som de flesta hotell har så har man istället valt en lösning med flera runda bord som ska ge en intimare känsla. Men tittar man på gamla bilder så ser man att man hade en hederlig desk på den tiden.
Tyvärr så måste jag säga att jag blev lite besviken, kanske hade jag haft lite väl höga förhoppningar. Men i mitt rum på 16:de våningen fanns det inte många spår av Arne Jacobsen kvar.
Under tiden då det inte är bokat så kan man som besökare få se rummet. Så här i efterhand var det lite synd att jag inte undersökte den möjligheten. Ytterligare en chans att se originalinredningen kan man få på flygplatsen Kastrup där SAS har byggt upp en kopia av hotellrummet för att fira hotellets 50-årsjubileum.
Det mest uppenbara är Svanen-fåtöljen som finns i alla rum. Kritiker har kallar Royal Hotel för Jacobsens ”lost gesamtkunstwerk” just för att mycket av det som var original nu är utbytt mot ”mainstream” hotell-inredning. På 80-talet spårade ägarna ut fullständigt och gjorde sig av med en hel del av originalföremålen. Den som vill uppleva en tidsresa och få den äkta känslan av 60-talet har bara ett rum att välja på – 606. Detta rum ser exakt ut som det gjorde vid öppningen och det kan man boka.
Till viss del så kan jag ha förståelse för att man släppt efter på originaliteten. Om alla rum såg ut som rum 606 så skulle man nog inte vara speciellt uppbokade. Men att därifrån ta ett så stort steg och hamna där man befinner sig idag är lite sorgligt.
Mycket av hotellets själ har försvunnit. Inte ens en Bang & Olufsen TV finns på rummen numera. Det tror jag t.om. fanns på hotellrummet i London, i ett hotell som ingår i samma kedja. Royal har även några av de minsta hissarna jag sett i ett hotell. För mig så innebar det inga problem, men jag kan se att de skulle kunna skapa irritation.
Magnifik utsikt
Men det som hotellet tappar från den flagnande originaliteten tar den igen med hjälp av utsikten, som från den 16:e våningen där jag bodde var magnifik. Man kan se både Öresundsbron och Turning Torso i horisonten. För att vara ett femstjärnigt hotell så levererar det inget utöver det vanliga. Dock så kan den observante hotellgästen hitta några riktiga designklassiker från en av Skandinaviens störste designers.
Det råder sannerligen ingen brist på hotell i Köpenhamn. Jag kunde se tre, fyra stycken bara genom mitt hotellfönster. Vid nästa besök så får det nog bli att testa på Hotel Fox, ”The world’s most exciting and creative lifestyle hotel”. Uppdatering: Hotel Fox har stängt.
F-n tro’t.