Search

Nu är undergången för Internet nära!

Annons

Redan på 90-talet när jag pluggade och läste om nätverk och TCP/IP så snackades det om att Internets dagar så som vi känner det är räknade. Jag talar naturligtvis om att adresserna för IPv4 håller på att ta slut och vi måste gå över till den nya standarden IPv6. Men efter det har har det mer eller mindre – inte hänt någonting.

The Final Countdown

IPv4 lever och frodas som om det inte fanns någon morgondag. Men nu är det inte bara snack längre, nu är det på allvar. Enligt flera källor som är insatta i ämnet så är det nu bara några få dagar innan samtliga adresser är allokerade. Enligt Hurricane Electric så kommer de sista IPv4 adresserna att tilldelas en regional Internet registry (RIR) redan under nästa vecka.

Såvida man inte börjar trolla med knäna så kommer detta ställa till med en rad problem. Att starta upp en helt ny Internetoperatör (ISP) kommer blir allt annat än enkelt när man inte har några adresser att ge till sina kunder.

IPv6 bygger på 128 bitars adresslängd, det kan jämföras mot 32 bitar för IPv4. Även om den nya standarden IPv6 stöds av de flesta operativsystem nuförtiden så är det fortfarande en hel del pusselbitar som ska på plats innan det fungerar i hela kedjan. Bland de svenska operatörerna så är det bara ett fåtal som har stöd för det. Däribland IP-Only, SUNET, Phonera, Loopia och Bahnhof.

Det ska bli intresant att följa utvecklingen av IPv6 under året. Jag tror att detta år kommer bli året då vi kommer få se en explosionsartad utvecklig för IPv6.  Än så länge så har det inte hänt mycket på IPv6-fronten. Under 2008 så gjorde Google en undersökning som kom fram till att penetrationen var mindre än 1%. Något överraskande kanske så var det Ryssland som låg i framkant med 0,76%. När man tittade på operativsystem så ledde Mac OS med en penetrering av 2,44%. I USA har nu Obamas organisation satt ett ambitiöst mål där samtliga myndigheter ska ha gått över till IPv6 senast 2012 för publika servrar och tjänster.

Tyst i media

I trad-media har man inte hört så mycket om detta, det är mest bland nördarna detta diskuteras. Internationellt så har det dykt upp en och annan artikel men här hemma så är det nästan bara IDG som har skrivit om det. Det kanske kommer nästa vecka när adresserna verkligen tagit slut.

När vi ser tillbaka på detta så tror jag vi kan konstatera att under 2011 så hände det lika mycket för IPv6 som det gjort under de senaste 15 åren tillsammans.
Nu har operatörerna inget val längre och det är nog detta som har krävts för att implementeringen ska ta fart på ordenligt. Det är som när man gick i skolan, man väntar tills sista dagen innan man tog tag i skolarbetet som skulle lämnas in dagen efter.

World IPv6 Day

Den 8:e juni 2011 kommer bli en intressant dag. Då har nämligen Google, Faceboook, Yahoo!, Akami samt Limelight Networks anslutit sig tillsammans med Internet Society för att testköra IPv6 för sina tjänster under en dag. Vill du själv kontrollera hur väl din internetanslutning står sig inför IPv6 kan köra detta testet.

Håll hårt i era IPv4 adresser, snart kommer de få samlarvärde. Limited edition som de är.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons