Sök

Full stormvarning kring Tesla – Musk vill köpa ut bolaget

Elon Musk hintar om att Tesla ska köpas ut från börsen. Full storm råder med andra ord i såpan om Tesla.
Annons

Jag kan inte låta bli att skriva ännu ett inlägg om Tesla, som jag skrev i ett tidigare inlägg så var det en upptrissad stämning inför Q2 rapporten. Nu när rapporten var över så trodde väl alla att det skulle lugna ner sig kring bolaget. Men Elon Musk hade visst andra tankar och skickade under tisdagen ut följande

Att kommunicera denna typ av information via twitter får man säga är ytterst märkligt i vanliga fall. Men inget är förvånande när det gäller Elon Musk. Detta följes sedan av ett PM från Tesla.Aktien handelsstoppades under några timmar. När börsen stängdes stannade aktien på 379,57 vilket var en uppgång på 10,99%. Det är fortfarande 11% kvar innan den når den påstådda budnivån på $420. Det faktum att den inte nådde upp till 420 tyder enligt några på att marknaden inte tror på honom. Det har varit mycket snack de senaste dagarna om short squeeze för alla blankare som gått kort aktien, det blev inte direkt bättre för dom efter denna dagen. Elon har länge uttryckt sitt missnöje över blankarna och om han lyckas med att köpa ut bolaget så blir det en fjäder i hatten.

71 Miljarder Dollar

Med 169 794 000 utestående aktier betyder det ett värde på 71 miljarder dollar (82 miljarder inklusive skulder).  ”Funding secured” säger Elon. Frågan som alla ställer sig naturligtvis är hur denna finansiering ser ut. Det har talats mycket om att Stefan Person skall köpa ut H&M från börsen men att många är skeptiska för det skulle krävas allt för mycket pengar. Då får man ha i åtanke att börsvärdet på H&M är 219 miljarder. Tesla är med andra ord närmare tre gånger så stort! Att han skulle vilja köpa ut bolaget är jag inte så förvånad över. Men jag har inte hört så mycket diskussioner om detta tidigare gällande Tesla. Högintressant hur denna finansieringslösning ser ut alltså. Några menar på att finansieringen kommer från utlandet.

Kommentar från en youtube användare på en klipp från CNBC.

Samma dag kom det även en nyhet om att en statlig saudiarabisk investeringsfond har köpt in sig i bolaget. Enligt uppgift har man köpt mellan 3-5% av aktierna. Ironiskt om det är oljepengar som köper ut bolaget. När fanboys säger att det är oljebolagen som trycker ner Tesla. Bloomberg skriver att det skulle bli det största utköpet av företag någonsin i historien och att han skulle behöva runt 66 miljarder dollar för att kunna göra det.

Mail till medarbetarna

I mailet som Elon skickade ut under dagen (det Tesla PM som jag nämnde tidigare) så nämner Elon att strukturen om man skulle ta det privat skulle vara liknande den som är i SpaceX, och att befintliga aktieägare skulle kunna ha en möjlighet att stanna kvar eller sälja på $420. Han nämner också att det är troligt att man kommer tillbaka till börsen senare. När bolaget blivit lönsamt får man förmoda. I brevet skriver han också att det kommer avgöras i en omröstning av aktieägarna. Han är den största aktieägaren och för tillfället har jag ingen information om någon skulle kunna rösta ner förslaget. Med tanke på att han verkar styra företaget lite som han vill så får han säkert igenom det utan problem.

Avnotering – ej ekonomiskt försvarbar

Men med dagens uttalanden så har han målat in sig lite i ett hörn, det blir svårt för honom att backa ur nu. I en kommentar till Bloomberg säger Ivan Feinseth att det inte är ekonomiskt försvarbar att avnotera bolaget. Att det vanligtvis är mogna företag som avnoteras, inte företag som befinner sig i expansionsfas. Att man lättare kan få in nytt kapital på den publika marknaden. Kapital som han behöver för att bygga nya fabriker bland annat.I en kommentar till Fox Business tycker Scott Galloway att det är ett märkligt uttalande av Elon Musk. Att han gör sina finansiärer en otjänst genom att snacka upp aktien. Att det borde vara i ägarens intresse att få köpa det så billigt som möjligt.

Är $420 rätt pris?

Ross Gerber känd för att vara lång aktien värderar bolaget till $571 per aktie och tycker att priset på $420 är alldeles för billigt i en kommentar till CNBC. Han kommer inte sälja sina aktier.En annan synpunkt som ett flertal personer nämnt är att fonder, institutioner  och liknande inte får äga privata bolag eller att det krävs att innehaven är likvida och att de kommer bli tvingade att sälja sina innehav.

Tillägg – cannabisreferens

Siffran 420 kan även vara en referens till cannabis, vilket jag inte kände till. Man lär sig något nytt varje dag. För att citera Wikipedia;

Annons

420, 4:20, or 4/20 (pronounced four-twenty) is a code-term in cannabis culture that refers to the consumption of cannabis, especially smoking cannabis around the time 4:20 p.m. (or 16:20 in 24-hour notation) and smoking cannabis in celebration on the date April 20 (which is 4/20 in U.S. form).

Rättsligt efterspel?

Många ställer sig frågan om Elon inte gjort sig skyldig till marknadspåverkan med sitt uttalande. Det har visserligen konstaterats att Twitter är kan anses vara en officiell kanal för att annonsera marknadsinformation men det ställer minst sagt många frågor i detta fallet. Han kommer hursomhelst bli tvungen att tala om vad ”funding secured” innebär.

Vad blir nästa schackdrag?

Än är sista kapitlet inte skrevet i denna historia. De närmaste dagarna kommer bli högintressanta. Vad kommer hända med aktien? Kommer den ligga platt fram till någon ny information når dagens ljus? Kan den t.om. gå högre än 420? Kommer den nivån i så fall bli golv eller tak?En sak är säker – stormen kring Tesla fortsätter. Är det en avnotering som kommer krävas innan stormen bedarrar?

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons