Hoi An

1 mars, 2008
| Bo

Hue var en deprimerande bekantskap från början till slut. Först och främst sa var vädret bedrövligt, regnigt och kallt, det kunde lika gärna varit svensk höst, det är ju inte direkt vad man vill ha på sin semester. Vidare så var stan ganska ointressant. Jag var inte runt hela stan och tittade, men av det jag såg sa fanns det inte sa mycket av värde. Det kändes som man hade kommit till en somarort på vintern när allt är igenbommat och stängt.

Jag var dock och tittade pa citadelet, den mest berömda sevärdheten i Hue. Som bestar av ett antal byggnadet med en lång mur runtomkring. Kanske kul att se om man är väligt historieintresserad men annars hade man lika gärna kunnat hoppat över det.

Sa tidigt i går morse bestämde jag mig för att ta Open Tour bussen ner till Hoi An där jag är nu. Såhär i efterhand så kan jag konstatera att det var rätt beslut. Efter att vi kommit igenom en lång tunnel som måste ha varit flera kilometer lång – så ändrade sig vädret markant. Till motsvarande svensk försommarvärme.

Under bussresan så fick man även en överblick över det vietnamesiska landskapet, som är väldigt kuperat, med flera höga berg. Man skulle nog kunna likna det med Norge. Här i Hoi An så stöter man på betydligt fler turister, visst man såg en del i Hanoi men eftersom Hoi An är en så liten by så blir det betydligt tydligare. Här stöter man på en hel del fransmän, vilket kan förklaras av dess franska historiska rötter. Tidigare var det en handelsstad som handlade silke med tillresta handelsbåtar.  Jag har även stött på en och annan som talar svenska. Har kommer jag förmodligen att stanna i två nätter. Jag har skaffat mig ett extremt spartanskt rum, men läget är bra. endast några få meter från den livliga markanden, och priset är överkomligt, 11 USD – billigaste hittills.

Till skillnad från de andra ställerna som jag besökt an så länge så hamnar detta stället några snäpp högre på party-skalan. Efter Hoi An så kommer jag att åka till Nha Trang, förmodligen så blir även det med Open Tour-buss, det mest turistiga sättet att åka i det här landet, men det är det mest bekväma sättet att ta sig vidare söderut. Annars så får man först åka till Danang, 45-minuter norrut där det finns både tåg och flyg för att ta sig vidare. 

En intressant iaktagelse som jag redan gjort är hur folk är klädda, vietnameserna med långbyxor, tjocka jackor och i några fall även mössa, medan det inte är ovanligt att att se en turist i shorts och t-shirt.

Ett tips som jag kan ge: undvik att gå på en restaurang som ligger vid en mer trafikerad gata, då kommer du konstant att bli störd av hundratals mc som kör förbi och tutar konstant.

Jag blir snart galen av allt detta tutande.

Tut tut.