Archive for augusti, 2008

Illy Espresso

söndag, augusti 31st, 2008
Rosteri: illy  

Vikt: 250g

Pris: 204kr/kg

Rostad: Uppgift saknas.

Bäst Före: 05/2010

Malningsgrad: 1.1 

Rostmästare: Uppgift saknas.

Ursprung: Uppgift saknas.

Blandning: 100% arabica.

Jag måste erkänna att man känner sig lite som en desperat a-langare när man går och köper sitt kaffe i ICA-butiken. Valet föll på Illy, det som är lite speciellt med Illy är att deras kaffe kommer i en burk och inte i en påse som man är van vid. Designmässigt så är burken i mitt tycke en fullträff, den sticker helt klart ut från mängden. Dock så får man lite industruproduktions-känsla när det kommer i en konservburk, och enligt texten på burken så är den både ISO 9001 certifierad och “sealed in protective environment”.  Försökte få fram information om den har envägsventil som finns på påsarna eller inte, hittade en tråd på Home Barista som diskuterade det, jag hittade även en beskrivning av burken på en annan webbplats. Slutsatsen jag drog är att den förmodligen inte har det. Om de dessutom trycker in kväve i burken så är det än mindre troligt. Så förmodligen så är burken inte speciellt lämpad att förvara kaffe i, det mår nog bättre när det ligger i en påse med ventil, men det är en väldigt snygg burk.

Färskt kaffe är det inte tal om här, gud vet hur länge denna burken stått på bullan i butiken. Kan inte tänka mig att de säljer allt för mycket espresso-kaffe i i den butiken. Bäst före 05/2010 står det på burken. Det säger väl en hel del. Om de har en bäst före på två år så skulle det betyda att kaffet är fyra månader gammalt.

Det märks kan jag säga, den har en väldigt tunn creama, vilket skulle kunna tyda på att det är gammalt. Men det är lätt att få till jämna skott, det rinner fint.

Smakmässigt så har den väl inte den mest sofistikerade karaktären, men det duger fint om man tex. vill ha ett kaffe att träna med. Man får valuta för pengarna – och en snygg burk på köpet.

 

 

 

da Matteo – el Paraiso Bolivia

tisdag, augusti 19th, 2008


Rosteri: da Matteo

Vikt: 250g

Pris: 360kr/kg

Rostad: 12/8 2008

Rostmästare: Uppgift saknas.

Bäst Före: Uppgift saknas.

Malningsgrad: 1.1

Producent: Magali Quispe, El Paraiso

Region: San Ignacio 5ta zona, Carrasco la Reserva, Bolivia

Altitud: 1600 meter

Typ: Arabica Typica och Caturra

Rostning: Trumrost, total rostcykel 15.5 minuter (3 min in i 1st crack)

Smakprofil: Söt, med en krämig kropp och toner av choklad och torkad frukt.

Beskrivning

Som jag nämnde i förra inlägget i serien så har jag stora förhoppningar på denna böna. Ursprung “Bolivia” låter helt klart spännande. Toner av choklad och torkad frukt enligt hemsidan. Har varit en stor anhängare av alla bönor med smak av choklad tidigare men har nu på senare tiden blivit mer nyfiken på en lättare och fuktigare smak. Vanligtvis brukar det även vara jämställt med exklusivt och dyrt som sjutton. Då jag inte känner mig så varm i kläderna att jag snabbt kan ställa in kvarnen för en ny böna så avstår jag den typen av bönor ett tag till. “Kasta pengarna i sjön”-känslan blir lite väl stor.

Detta är väl inte direkt något superbilligt kaffe heller, men förhoppningsvis så kommer det bli en bra kompromiss. Men jag är något rädd för att den kan få det svårt för att leva upp den fruktiga nivå som jag skulle önska.

Det första man märket är att den har en väldigt härlig arom. Den är även betydligt ljusare jämfört med Tres Flores, förhoppningsvis betyder det också att den inte har en lika tung karaktär.

Eftersom kaffet är så färskt (rostad för en vecka sedan) så kommer jag ställa in kvarnen lite grövre till en början.

Sommarupprustning av stark.nu-bloggen!

måndag, augusti 18th, 2008

Har gjort ett nytt tema med sommarkänsla. Är väldigt nöjd med resultatet, mycket färger i pastell som man bli glad av! Tror jag kommer att behålla det ett tag – även efter att sommaren är slut. Landskapsbilden i headern är tagen tidigare i sommar nära sommarstället på västkusten i Halland.

Vidare är WordPress uppgraderat till den senaste versionen 2.6, har även lagt in lite nya widgets, cloud-widgeten i vänsterspalten tex. Tyvärr så blir textstorleken inte så bra, förmodligen för att jag inte har så många inlägg, förhoppningsvis så blir det bättre ju fler inlägg jag gör. Planerar att gå över till att använda taggar mer och mer istället för kategorier, taggar känns lite mer modernare helt enkelt.

Har även satt upp ett Google Analytics konto så att jag bättre kan följa statistiken. Kommer förmodligen lansera den mer publikt så småningom, och när jag gör det så blir det roligare när man kan följa utvecklingen. Eventuellt kommer jag även jobba en del med att sökmotoroptimera den.

Alla förslag på förbättringar tas tacksamt emot!

Så löste jag iPhone felet “unknown error occurred”

söndag, augusti 10th, 2008

Om du som jag försökt uppgradera till firmware 2.0.1 med hjälp PwnageTool 2.0.4 som precis har släppts men stött problem så ska jag nu tala om hur jag löste dem.

Obs! Innan du gör någonting, synca först upp din iPhone med iTunes så du sedan kan återställa den efteråt.

iClarified har en väldigt bra guide som jag följde. Börja med att gå igenom den.

Fel: PwnageTool krashar när jag försöker väljer Cydia eller Installer 2.0

Boot partitionen är för liten, ändra till 1000MB. Gör sedan om processen.

Fel: The iPhone could not be restored. An unknown error occurred (1604)

Om du ser följande symbol så är du inte inne i rätt DFU mode. Gör då så här:

1. Starta iTunes och anslut iPhonen.
2. Håll inne HOME-knappen och SLEEP-knappen sammtidigt.
3. Efter EXAKT 10 sekunder så släpper du SLEEP-knappen, men håll fortfarande inne HOME-knappen. Om allt fått rätt till så ska skärmen vara helt svart, syns nåt annat så gör om. Hur länge HOME-knappen skall hållas inne vet jag inte riktigt, jag höll inne den väldigt länge och det fungerade för mig. Alltså jag höll inne den under hela steg 4 nedan, och en bra bit in på steg 5.
4. iTunes säger nu att den hittat en iPhone i DFU läge. Håll inne shrift och klicka på restore, välj Custom-iPhone1,1_2.0.1_5B108_Restore.ipsw filen som du skapat.
5. Efter 15-20 minuter så är allt uppdaterat och du kan använda din iPhone igen.

Koppi – Night Driver

lördag, augusti 9th, 2008

Kaffe från rosteriet Koppi. Smaken går mot soja enligt vissa, och det kan jag hålla med om.

Hade dock svårigheter att få fram alla smaker i min egna maskin. Långt ifrån något vardagskaffe. Men Koppi är en fräsh uppstickare i kaffe Sverige som är väl värd att prova på.

Espresso Tres Flores

onsdag, augusti 6th, 2008

Rosteri: Estate Coffee
Vikt: 250g
Pris: 340kr/kg
Rostad: Uppgift saknas.
Bäst Före: 2009-05-19
Malningsgrad:0.6-1.1
Rostmästare: Uppgift saknas.

Beskrivning

Dubbelcertifierat kaffe (Fair trade & ekologiskt) från kooperativ i Nicaragua, Etiopien och Brasilien. Enligt beskrivningen på förpackningen så skall den passa med ekologisk mjölk, vilket låter bra. För jag brukar köra med ekologisk standardmjölk.

Enligt hemsidan så ska den ha en kraftig arom med smak av bränd kola och blåbär.

Trevlig påse med mycket information, sånt tycker jag om! Dock finns ingen information om rostningsdatum/rostmästare.

Inget billigt kaffe direkt. Första gången jag provar bönor från Estate Coffee. Ska bli intressant att se om danskarna lever upp till mina höga förväntningar och om det är värt pengarna!

Enligt hemsidan så ska den ha en kraftig arom med smak av bränd kola och blåbär.

Första Shoten

Fick till en riktigt fin tunn stråle. Eftersom den var lite tunnare så lät jag den rinna lite längre, ca 27 sekunder. Fin creama med antydan till tigerränder, dock inte speciellt tjock

Lite svårt att fastställa smaken utifrån latten, får nog försöka med en enkel, och hoppas på att de framkommer bättre då. Ofta kan det ju också ta några skott innan man ställer in smaklökarna.

Första intrycken är dock att den har en rund och balanserad smak och inte sticker ut allt för mycket.

Andra Shoten

Denna gång framträdde smakerna betydligt mer, en högre drag av bärighet än i första shoten, vilket var en trevlig överraskning. En annan sak som jag märkt är att bönan är riktigt kinkig när det kommer till kvarninställningen. Den kräver att kvarnen är inställd något grövre än jag jag är van vid från andra bönor, nästan två steg grövre än normalt. Som en följd av detta tycker den inte om att överdosaras heller – då blir det stopp på hela maskineriet. Redan har jag fått offra två shots till kaffegudarna för att jag inte hade rätt inställning. Känns lite surt eftersom det bara är 250g i påsen.

Sista Shoten

Fick till några riktigt fina shots i slutet av påsen. Smakmässigt gå pendlade den över till en betydligt kraftfullare och tyngre karaktär. Lite åt soja-hållet som i Koppis Nightdriver. Kanske lite väl tung för min smak, skulle gärna vilja prova på någon som är lite mer fruktig.

Det kanske framträder i nästa del av serien  “nymalet”, nästa böna har jag stora förväntningar på. Vilken det blir avslöjas i en post som kommer dyka upp om några dagar.