Sök

New Orleans – Shoot to kill

Annons

Man börjar ju undra hur det ligger till med USA nuförtiden igentligen. Efter att orkanen Katrina dragit fram över New Orleans råder närmast anarki och människor plundrar allt de kommer åt.

Många menar på att det är de många fattiga som orsakat all denna kaos. Men det kan jag inte köpa helt. Visst, det är säkert en bigraganade orsak. Men tittar man på Asien efter att Tsunami-katastrofen så var plundringen inte alls lika utbredd. De människorna är minsann inte direkt rika. Det måste bero på en helt annan mentalitet hos dessa amerikaner.
Det känns helt surrialistiskt när man ser människor plundra Wal-Mart dagen efter katastrofen. Man skulle kunna tro att det var ur ett avsnitt ur tv-serien Dark Angel.

Men nu verkar det som de har hittat en enkel lösning på problemet:

Soldater strömmar i dag in till New Orleans med tillstånd att ”skjuta för att döda” mot plundrare som hindrar räddningsarbetare från att undsätta de tusentals nödställda människorna.
300 av soldaterna har just kommit tillbaka från Irak. -De vet hur man gör för att skjuta och döda, sade Louisianas guvernör Kathleen Blanco.

Tittar man på TV-bilderna så ser man att det inte är några få som plundrar heller. Det blir många att ”skjuta för att döda” det. Man skulle kunna tro att USA blivit en krigszon likt Irak.

Man har svårt att förstå omfattningen av detta. När jag först läste att det var i samma omfattning som Tsunami-katastrofen så trodde jag inte det var sant. Speciellt inte när man först läste att ett dussintal hade dödats av orkanen. Tar man därtill med i beräkningarna att miljoner redan hade flytt områden så fick jag uppfattningen av att de inte fanns så många kvar.
Varför evakuerades inte samtliga redan från början. Med all expertis som USA besitter så borde väl någon insett vilka konsekvenser denna orkan skulle få.

Att evakuera människor till sportarenen Superdome tyckte jag lät märkligt redan från början. Visst den är stor och många människor får plats, men det lät inte som en speciellt säker byggdnadskonstruktion att vara i när en orkan drar förbi utanför.

Det är inte bara i New Orleans som problemen börjat hopa sig. Priset på olja har skjutit i höjden och enligt rapporter är det brist på bensin på många platser.

Det ska bli mycket intressant att se vilka efterverkningar och konsekvenser allt detta kommer få. George W Bush kan nog få det hett om öronen framöver. För inte kan han komma ur allt detta utan kritik.

Uppdatering: Jag har inte följt med i nyhetsrapporteringen under veckan så bra. Det var inte själva orkanens verkningar som sådan som utgjorde denna katastrof utan dammbristningar som utlöst all översvämning. Det är sådana här lägen man önskade att man hade tillgång till BBC News, CNN m.fl. som ger mer utförliga rapporteringar. Av några få minuters inslag i Aktuellt eller Rapport får man inte riktigt uppfattning av vad som hänt.

Ska försöka leta upp några gamla artiklar på nätet som publicerades före katastrofen inträffade. Vilka konsekvenser de trodde orkanen skulle få. Speciellt intressant är ju att se om de tog upp dessa dammar som en svag punkt.

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons