Sök

Här är mitt bidrag till SSWC-boken

Mitt bidrag till SSWC-boken 2010 som skapades inför SSWC av initiativtagaren Mattias Boström.
Annons

Inför SSWC gick Mattias Boström på Piratförlaget ut med att han ville göra en bok med texter från deltagarna. Antingen texter som redan fanns publicerade sedan tidigare på diverse bloggar eller en helt nyskriven text. Resultatet blev ev 591 sidor tjock bok från 182 personer. De flesta texterna handlar om sociala medier, men det finns även andra texter som vitt skilda ting.

Se intervjun med med Mattias nedan när han ”unboxar” boken i twitterbussen på väg ner till campet.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=GAmBumLnjsk[/youtube]
Karin Adelsköld intervjuar Mattias Boström i bussen till Tjärö.

Här är min text i boken:

Mitt bästa köp
Prylar har aldrig varit min grej, jag har aldrig ägt en spelkonsol, jag har ingen digital-tv, datorn uppgraderas enbart när den gått sönder och antalet mobiltelefoner jag ägt kan räknas på ena handen. Men nu fanns det en pryl som väckte mitt intresse. Fast att jag aldrig sett den i verkligheten utan bara läst om den så förstod jag att detta var ingen vanlig pryl, detta var något speciellt.
Det var i början av 2008, jag befann mig i Kuala Lumpur, Malaysia och var mitt uppe i min asienresa. Här skulle det finnas möjlighet att få tag på ett exemplar, det hade jag läst innan jag reste. Men den gick inte att köpa i någon vanlig affär. I min nyinköpta Lonely Planet läste jag att köpcentret Low-Yat Plaza var det ställe med störst chans att hitta någon. Ett antal hållplatser med monorail senare så var jag framme.
Efter att ha virrat runt kvarteret en stund hittade jag till slut rätt. Väl inne förstod jag direkt att jag hade kommit rätt. Detta var verkligen prylnördens motsvarighet till himmelriket. Våning efter våning full med elektronikprylar. Men trots ett helt våningsplan i detta mecka tillägnat för just detta produktsegment så var den inte helt lätt att hitta. I någon enstaka monter kunde man få syn på den, men några priser gick inte att finna.
Efter ett tag förstod jag att den fanns att köpa ”bakom disk”. På håll såg jag en säljare demonstrera den för en kund. För första gången såg jag en som var igång i verkligheten. Wow! jo den var fräck, så jämnt den flöt runt bland menyerna. Så totalt annorlunda mot konkurrenternas produkter.
Som sagt, jag är ingen prylnörd. Jag skulle kunna leva utan den, jag hade dessutom redan två prylar som fyllde samma funktion. En privat och en genom jobbet, men ingen av dessa två var lika smidig, lika elegant som denna. Jag kände hur köpsuget växte till skyhöga nivåer.
Skulle jag våga köpa en? Det är mycket pengar, halva resan var fortfarande framför mig, jag kan inte bränna semesterkassan redan nu. Att köpa bakom disk är helt klart suspekt. Tänk om jag blir lurad! Jag velade en lång stund. Till slut bestämde jag mig för att iallafall leta upp en bankomat och ta ut pengar, cash is king!
Men att hitta en bankomat i detta marknadsmyller visade sig vara lättare sagt än gjort. Väl framme vid bankomaten så kom nästa bakslag, det var stört omöjligt att ta ut den summa som krävdes. Det började bli mörkt och snart skulle affärerna stänga för dagen. Detta var sista dagen jag kunde köpa den, sen skulle jag resa vidare. Paniken började komma. Snabbast möjligt tog jag mig tillbaka till försäljningsstället. Efter en stunds dealande med försäljaren och frenetiskt omräknande till svenska priser så slog jag till.
Väl tillbaka på hotellet så låg jag i sängen hela kvällen och kunde inte släppa manicken ifrån mig. Tack vare hotellets trådlösa nätverk kunde jag nu komma ut på mitt kära Internet. Med hjälp av min nya pryl kunde jag nu busenkelt leta upp och boka hotell i Mumbai som var mitt nästa resmål. Dagen därpå minns jag hur häftigt jag tyckte det var att gå och leta trådlösa nätverk runtomkring Petronas Towers.
Hemma i Sverige igen minns jag hur imponerade kollegorna blev. Den gick inte ens att köpa i Sverige! Det var en speciell känsla.
Den där speciella känslan har försvunnit nu. För någon dag sedan träffade jag mina gamla kollegor, nästan allihop hade skaffat en. Ja, man kan t.o.m. se gamla tanter på stan gå runt med den. Även om jag fortfarande älskar min pryl så är man numera bara en i mängden.
Men nu finns det en uppföljare ute på marknaden, med den kan jag kanske återigen få tillbaka den där speciella känslan av att befinna mig i framkanten, om än bara för en liten stund.
Jag säger hej till iPhone 4, du och jag kommer bli bästa vänner.

Jag har bara hunnit bläddra igenom boken lite snabbt, men jag tycker den blev riktigt lyckad. Den kommer bli ett utmärkt tidsdokument om hur man såg på webben och sociala medier anno 2010.

Den finns även tillgänglig som e-bok i form av PDF och epub. De kan du ladda ner på Mattias Boströms blogg

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons