Spelning i ett provrum – funkar det?

23 oktober, 2010
| Bo

Via Webbsverige hittar jag Tiger of Swedens kampanj där de har slängt in nio olika up and coming band för att spela i ett provrum. Dressing room sessions kallar man det. Bakom det hela så ligger den välkända byrån Lowe Brindfors.

[vimeo width=”400″ height=”710″]http://vimeo.com/15713183[/vimeo]MONDE YEUX / DRESSING ROOM SESSIONS from Tiger of Sweden on Vimeo.

Hur bra funkar konceptet kan man då fråga sig? Som “Johan” i en kommentar till artikeln hos Webbsverige säger så verkar idén vara en ren rip-off från The black cab sessions, som är exakt samma koncept fast i en taxi. Ännu en variant är Tram Sessions där de spelar i en spårvagn. Även om idén är gjord tidigare så tycker jag ändå att det funkar.

En udda grej är att de spelat in filmerna på högkant i porträtt-läge.

Designen är enkel och består i stort sett bara av fyra olika sidor. En udda grej är att de spelat in filmerna på högkant i porträtt-läge. Förmodligen det enda formatet som hade fungerat för att att filma i ett provrum. Även att alltihop är i svart-vitt tycker jag går hem.

Ingen marknadsföring
Så långt är allting bra, idén funkar nästan bättre i ett provrum än i en taxi eftersom de har tryckt in fler personer (som flest sex stycken) som ibland ser lite roligt ut. Flera av banden är dessutom riktigt bra. Men där verkar pengarna eller idérna ha tagit slut. Man tycker ju att det skulle finnas en liten potential till att kunna få en liten viral spridning iallafall så verkar det inte ha hänt. Man har skickat ut ett pressmeddelande men sen verkar det ha tagit stopp. På siten så kan man sprida bedskapet genom Facebook och Twitter. På twitter kunde jag inte hitta en enda som använt sig av “dela på twitter” länken. Det enda jag hittade där var oväntat en tysk blogg som skrivit om det.

Utöver webbplatsen så kommer filmerna rulla på JC, SOLO samt i Tigers egna butiker.

Tittar man vidare på Facebook så är det inte många – om någon – som länkat till sidan utöver banden själva, dels på Facebook men också på sina MySpace sidor. Banden genererar inga besökare på egen hand med andra ord. Inte heller ser det ut som att detta skulle vara en kassako full med inläknar från Tiger of Sweden till bandens sidor heller.

Deras pressmeddelande har genererat några få artiklar, b.la. från Daniels modeblogg och Rodeo, utöver det så är det tunt. Oväntat av det lilla som faktiskt skrivits om detta kommer från utländska sidor. Denna kampanjen är ju främst riktad mot den svenska marknaden. Utöver webbplatsen så kommer filmerna rulla på JC, SOLO samt i Tigers egna butiker. I dessa miljöer har jag inte sett filmerna än.

Statistik

Gräver man ner sig i statistiken hos Vimeo där filmerna är upplagda upptäcker man rena katastrofsiffror. Så här många visningar hade filmerna efter 13 dagar:

1215, Monde Yeux
669, Ultimate Dance Fighters
591, You Say France and I Whistle
489, Navet
384, Tantrum To Blind
364, Josie Lofgren
364, Leonard Kaage
266, Madamm
258, The Forest And The Trees

Vilken liten blogg som helst borde kunna få bättre siffror än så. Om jag hade varit beställare så hade jag inte varit speciellt nöjd.

Vad har man gjort fel?

Man borde har gjort det lättare att sprida och dela med sig av innehållet. Visserligen så har Vimeo själva en hel del funktioner för att både kommentera och sprida filmer, men det verkar som ingen har hittat de funktionerna. Generellt har filmerna på Vimeo väldigt få kommentarer om man jämför med YouTube. De verkar ha en kanal hos YouTube, men den verkar de inte använda. Vidare borde man minst lagt till en “like” knapp för Facebook. Jag tycker även att avsaknaden av kommentarsfunktion är en brist. Med så få besökare hade man säkert knappt fått någon kommentar ändå, men det hade varit trevligt. Artisternas egna special T-shirts finns inte heller för försäljning än. Det vore även kul om de som såg filmerna inne i butikerna kunde dela med sig av dem. Kanske genom nåt QR-code system. Ett system som knappt används i Sverige. Men man hade säkert kunnat lösa det på andra sätt. Som att man fick rabatt på jeans om man checkade in på en speciell Gowalla-spot tex. En å annan annons i Spotify hade säkert suttit som en smäck för detta projekt.