Sök

Släpp loss dina instagrambilder

Bryt dig ut ur instagrams egna lilla bubbla med hjälp av dessa verktyg.
Annons

Har du en iPhone och inte upptäckt instagram än så tycker jag absolut att du ska börja! Instagram är ett helmysigt community som består av trevliga små bilder. Flickr fast anpassat för mobilen skulle man kunna beskriva det som.

Även om instagram-appen är lättanvänd och man kan surfa runt hyfsat enkelt bland bilderna så är det också en begränsning. Instagram lever i sin egna lilla bubbla. Det finns bara för iphone och fungerar nästan bara inne i telefonen också. Det man kan göra är att skicka länkar till andra, som min bild Göteborgsväder via t.ex Twitter. Problemet är att därifrån så kommer du inte vidare. Du kan inte lägga till en kommentar, det går inte att följa personen från webben. För att kunna göra det så måste du använda appen. Lyckligtvis så finns det några trix för att släppa ut instagram ur sin isoleringscell.

Större bilder – enklare och snabbare navigering

Sitter du på en Mac ska du absolut överväga att köpa InstaDesk. Instagram för din Mac. Det kostar 15 kr och kan köpas i Mac App store.

I detta program kan du titta på instagrambilder i högre upplösning än i telefonen, kommentera bilder, spara bilder, skapa album, visa bildspel och mycket mer. Vad man däremot inte kan göra är att ladda upp bilder. Det sätter instagram stopp för. Men för nästan allt annat är det riktigt bra. Rekommenderas.

Släpp lös dina bilder

Vill du dela dina instagrambilder med andra tjänster eller bara spara bilderna som backup för åt eftervärlden så finns det några knep att ta till.

Copygr.am är en annan tjänst som gör samma sak som Instaport. Gränssnittet är lite mer förvirrande. Länken med zip-filen skickas per mail och försvinner efter en timme. Så du får vara snabb på att kolla din e-post. Men en sak gör de bättre, bilderna är datumstämplade med korrekt datum – det datum då bilden skickades upp till instagram. Därför rekommenderar jag att du använder Copygram istället för Instaport. Däremot så är EXIF informationen tom. Hur man löser det beskriver jag i nästa steg.

Fixa EXIF datum med Jhead

Ok, nu har du fått ut alla dina bilder, ”modified date” är rätt men EXIF-informationen är tom. Beroende på hur du vill använda bilderna kan detta ha betydelse. Om du t.ex. vill ladda upp alla bilder till Flickr så kommer det se ut som att alla bilderna togs idag eftersom de saknar EXIF. Detta kan man lösa enkelt genom CLI verkyget Jhead.

  1. Ladda ner jhead.exe från denna sida. Det finns även versioner för Mac och linux. Spara filen i c:\windows\system32 så man kommer åt den från alla kataloger.
  2. Öppna kommandotolken (cmd). Skapa EXIF på alla filerna genom att skriva följande i katalogen som innehåller bilderna:
    jhead -mkexif *.jpg
  3. Sätt datum i EXIF från modified date på filerna genom att skriva:
    jhead -dsft *.jpg

Alla dina bilder har nu rätt datumangivelse i EXIF och kommer visas korrekt om du skulle ladda upp dem på flickr eller importera dem till Lightroom eller iPhoto eller liknande.

Rubriker och kommentarer

Tyvärr så får man inte med sig bildtexter eller några kommentarer. Positionsdata om var bilden togs kommer förmodligen inte heller med.

Ett sätt att hämta ut rubrikerna är att surfa till sin sida på Statigram och sedan klipp-och-klistra texterna. Inget roligt jobb om man har flera hundra bilder. Men har man bara ett handfull bilder så är det genomförbart.

Fler verktyg till instagram

Statigram som jag nämnde tidigare är änvändvart och man kan få ut en massa rolig statistik som vilken bild som är mest poppis, vem man ger och får mest likes av. Man kan även se vilket filter som man använder mest (Hefe i mitt fall) och vilket filter som blir utmobbad.

StickyGram gör magneter av dina instagram. Inget för mig men kanske kul för några.

Annons
Två av mina tasks i ifttt.

Blurb tror jag på däremot. Gör fotoalbum av dina instagrambilder! Kommer absolut beställa ett när jag väl får ihop lite fler bilder. Gränssnittet för att välja bilder och göra layouten är föredömligt enkelt och snyggt.

ifttt If this then that. När jag hörde talas om detta första gången lär det hur bra som helst. Yahoo pipes fast enklare för den som känner till det. Man skapar helt enkelt olika tasks som triggas vid olika händelser. Tex. posta en bild till instagram > gör backup på den till Dropbox. Kolla receptsamligen för tips på vad man kan göra. Först lät det perfekt – skicka ett mail till min fotoblogg varje gång som jag postar till instagram. På det sättet hade jag hoppats på att jag automatiskt kunde uppdatera min fotoblogg med bilder från instagram. Problemet är bara att jag skulle behövt skicka bilderna som attachments, nu kommer de bara som en länk i mailet. Skulle kanske gå att lösa så att scriptet som läser in mailen tankade bilden från nätet istället för via bilaga. Men det är inget som jag är direkt pigg på att gräva vidare i.

Extragram Webbvisare för instagram som liknar Statigram. Du kan se, kommentera och gilla bilder. Har även en funktion för att visa bilder med hjälp av karta. Du kan se alla bilder tagna i Göteborg t.ex.

Wallgram Skapar bakgrundsbilder av dina instagrams.

Instabam Ibland är det enklaste också det bästa. Instabam låter dig se foton tagna i närheten av där du befinner dig. Den kräver positionsdata vilket gör att den kanske inte vill fungera på din dator. Man önskar att man skulle kunna fylla i plats manuellt om den inte får någon GPS position. På telefonen fungerar det bättre men det blir ganska plottigt. Ändock en trevlig funktion för dig som är nyfiken på vilja instagrams som postats där du är.

Vill du ha ännu fler instagram tjänster? Instagramers har postat en infographics på över 60 olika tjänster.

 

Dela inlägget:

Prenumerera
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annons