Archive for januari, 2011

ifconfig egypt down

söndag, januari 30th, 2011

Klockan 00:28 lokal tid (22:28 UTC) natten till fredag 28 januari kopplades hela internet bort från Egypten. Att ett land med 83 miljoner människor bli totalt bortkopplade hela internet genom vad till synes vara en enkel knapptryckning är både unikt och skrämmande.

Bland internetnördarna går spekulationerna på högnarv var det var som egentligen hände när plötsligt över 35000 routes försvann. Patrik Fältström har lagt upp en animerad sekvens byggd på BGPlay över händelsen. Även andra har försökt sig på att nysta upp hur det hela gick till. BGPmon har rapporterat om händelsen och konstaterar att för fem operatörer så har samtliga prefix försvunnit. Den enda operatören som verkar ha kommit oskadd undan är den relativt lilla operatören Noor. De flesta tror att det beror på att Egyptens börshandel finns hos den operatören.

Graf från Arbor Networks.

Border Gateway Protocol (BGP)

BGP är det protokoll som binder samman internet. Det bygger på tabeller med IP-nätverk och kopplar ihop autonoma system, AS. Varje internetoperatör förfogar över ett flertal AS-nummer och för att kommunicera med andra operatörers AS-nummer använder man BGP protokollet. Det hela är tekniskt invecklat och inte lätt för en vanlig användare att begripa sig på. Men ett vanligt sammanhang där AS och BGP dyker upp är när man diskuterar driftsäkerhet för webbplater. För att man ska vara riktigt redundant så brukar man säga att man ska ha ett eget AS-nummer. har man ett AS-nummer så kan man genom BGP routa sin trafiken till två separata operatörer och på det viset få redundans. Med ett eget AS-nummer så kan du behålla samma IP-adress även om du skulle byta till en annan operatör.

Graf som visar hur operatörerna stängdes ner. Graf: Renesys

Eftersom BGP i stora delar är navet i hela Internet så kan man med relativt små medel helt sonika stänga av annonseringen av AS-nummer. Trafiken har då inte längre någonstans att ta vägen. Enligt BGPmon så är 88% av Egyptens nätverk inte längre tillgängliga. Till en början så kopplades även mobilnätet ner vilket bekräftas av Vodafone som är en av operatörerna i landet.

We would like to make it clear that the authorities in Egypt have the technical capability to close our network, and if they had done so it would have taken much longer to restore services to our customers.

Det låter alltså som att myndigheterna har den tekniska möjligheten att stänga av nätverket men Vodafone valde att göra det på egen hand. Frågan är om även internetoperatörerna stängde av sina nät på egen hand eller om de blev avstängda av myndigheterna. Själv tycker jag det låter smått osannolikt att man lyckats få kontakt med samtliga operatörer inom en så kort tidsperiod mitt i natten, och få samtliga att stänga av sina nätverk mer eller mindre samtidigt.

Renesys, ett företag som övervakar internettrafiken konstaterar i sin blogg att många av fiberkablarna mellan Europa och Asien går genom just Egypten. Dessa kablar har dock inte påverkats av den denna nedstängning.

Internet routes around censorship

Med ett gammalt hederligt modem kan egyptier fortfarande komma ut på Internet.

Myten som att Internet routar sig runt problem och skulle kunna stå emot ett kärnvapenkrig har i och med detta fått sig ännu en törn. Tidigare försök att stänga ner webbplatser som tex. The Pirate Bay eller Wikileaks där man stängde av  deras domännamn eller där man fick problem efter man blev utkastad från namnservrarna. Wikileaks löste det genom att istället spegla sin site till hundratals servrar runt om i världen.

“The Internet interprets censorship as damage and routes around it.” — John Gilmore

Men när ger sig på ett lager så långt ner i nätverksmodellen så blir det betydligt svårare att komma runt. Ett sätt som människor nu försöker komma runt avstängningen är genom att backa tillbaka i utvecklingen och plocka fram sina gamla modem igen. Genom att ringa upp en modempool utomlands så kan man på det viset komma ut på nätet. Andra rapporterar att vissa DSL-linor fortfarande fungerar. Har man en sån tur att man tillhör de 8% som är uppkopplad genom Noor så har man förmodligen fortfarande en funderande uppkoppling.

BGP aktivitet, rapporterad av RIPE.

Mer information

Nu är undergången för Internet nära!

fredag, januari 28th, 2011

Redan på 90-talet när jag pluggade och läste om nätverk och TCP/IP så snackades det om att Internets dagar så som vi känner det är räknade. Jag talar naturligtvis om att adresserna för IPv4 håller på att ta slut och vi måste gå över till den nya standarden IPv6. Men efter det har har det mer eller mindre – inte hänt någonting.

The Final Countdown

IPv4 lever och frodas som om det inte fanns någon morgondag. Men nu är det inte bara snack längre, nu är det på allvar. Enligt flera källor som är insatta i ämnet så är det nu bara några få dagar innan samtliga adresser är allokerade. Enligt Hurricane Electric så kommer de sista IPv4 adresserna att tilldelas en regional Internet registry (RIR) redan under nästa vecka.

Såvida man inte börjar trolla med knäna så kommer detta ställa till med en rad problem. Att starta upp en helt ny Internetoperatör (ISP) kommer blir allt annat än enkelt när man inte har några adresser att ge till sina kunder.

IPv6 bygger på 128 bitars adresslängd, det kan jämföras mot 32 bitar för IPv4. Även om den nya standarden IPv6 stöds av de flesta operativsystem nuförtiden så är det fortfarande en hel del pusselbitar som ska på plats innan det fungerar i hela kedjan. Bland de svenska operatörerna så är det bara ett fåtal som har stöd för det. Däribland IP-Only, SUNET, Phonera, Loopia och Bahnhof.

Det ska bli intresant att följa utvecklingen av IPv6 under året. Jag tror att detta år kommer bli året då vi kommer få se en explosionsartad utvecklig för IPv6.  Än så länge så har det inte hänt mycket på IPv6-fronten. Under 2008 så gjorde Google en undersökning som kom fram till att penetrationen var mindre än 1%. Något överraskande kanske så var det Ryssland som låg i framkant med 0,76%. När man tittade på operativsystem så ledde Mac OS med en penetrering av 2,44%. I USA har nu Obamas organisation satt ett ambitiöst mål där samtliga myndigheter ska ha gått över till IPv6 senast 2012 för publika servrar och tjänster.

Tyst i media

I trad-media har man inte hört så mycket om detta, det är mest bland nördarna detta diskuteras. Internationellt så har det dykt upp en och annan artikel men här hemma så är det nästan bara IDG som har skrivit om det. Det kanske kommer nästa vecka när adresserna verkligen tagit slut. Den som vill hålla koll på vad som händer med IPv6 kan hålla ett öga på ipv6forum.

När vi ser tillbaka på detta så tror jag vi kan konstatera att under 2011 så hände det lika mycket för IPv6 som det gjort under de senaste 15 åren tillsammans.
Nu har operatörerna inget val längre och det är nog detta som har krävts för att implementeringen ska ta fart på ordenligt. Det är som när man gick i skolan, man väntar tills sista dagen innan man tog tag i skolarbetet som skulle lämnas in dagen efter.

World IPv6 Day

Den 8:e juni 2011 kommer bli en intressant dag. Då har nämligen Google, Faceboook, Yahoo!, Akami samt Limelight Networks anslutit sig tillsammans med Internet Society för att testköra IPv6 för sina tjänster under en dag. Vill du själv kontrollera hur väl din internetanslutning står sig inför IPv6 kan köra detta testet.

Håll hårt i era IPv4 adresser, snart kommer de få samlarvärde. Limited edition som de är.

Vadslagningståget blev 7 minuter försenat

lördag, januari 15th, 2011
Ingen kan väl ha missat nyheten om att Ladbrokes skulle köra en specialare där man kan slå vad om hurvida ett X2000 tåg mellan Malmö och Stockholm nu i helgen kommer bli försenat eller inte.
Så självklart, varför inte? När man kan betta på så mycket annat konstigt så ter sig detta bara naturligt. Även ett smart PR-drag för Ladbrokes som på detta sätt fått en massa gratisreklam då nyheten gått i flera medier, b.la. i DN, Expressen, SvD, Aftonbladet och Di.
Naturligtvis kommer även Ladbrokes ta tillfället i akt och finnas representerade i Stockholm när tåget kommer fram “Imorgon, lördag, finns Ladbrokes representanter på plats på Stockholms Centralstation för att möta det omtalade tåget och notera ankomsttiden för Ladbrokes bookmakers i London.”
Så hur gick det då för tåget som enligt Senatåg.se än så länge aldrig kommit i tid under 2011?
Jo, inte heller denna gången kom tåget i tid. Dock blev förseningen rekordliten, endast 7 minuter. Bäst tidigare var 10 minuters försening från 2 jan.

Förmodligen så har de verkligen ansträngt sig för att komma i tid, även om det inte höll hela vägen. Det kanske lönar sig att sätta lite press på operatörerna?

Från början var oddset på att det skulle komma i tid 8,00. Efter det så har oddset ständigt ändrat sig och på slutet så var oddset att det skulle komma i tid uppe i 16 gånger pengarna i det som Ladbrokes kallar för Liveodds.

Fixa en egen iphone-ikon för din blogg

torsdag, januari 6th, 2011

Ville bara lite snabbt tipsa om hur du kan skapa en egen ikon som dyker på hemmaskärmen i din iPhone.

De flesta som jobbat med webb känner säkert till att man lägga upp en favicon.ico ikon i roten på sin webb så använder webbläseren automatiskt den ikonen när man gör t.ex ett bokmärke. Det är också den ikonen som syns i webbläsaren brevid adressen. Så som jag gjort med min gråa s-ikon.

Men vad som inte lika många verkar känna till är att Apple har gjort en liknande sak för Safari till iOS (iPhone, iPad). Det man helt enkelt gör är att man skapar en png-fil som heter apple-touch-icon.png. Safari kommer automatiskt att leta efter och använda ikonen om den finns.

Utsprungligen skulle storleken på ikonen vara 57×57 pixlar. Men nu med den högupplösta retina-skärmen i iPhone 4 så kan man biffa upp storleken till 114×114. Apples egna ikon (http://www.apple.com/apple-touch-icon.png) är på 129×129 pixlar så det är förmodligen inte så jättenoga hur stor den är. Men vad som är viktigt att veta är att Safari kommer utöver att skala om den till rätt storlek även kommer lägga till en ram samt en glow-effekt. Så skapa ingen ikon med drop shadow-effekter eller dylikt. Du kan läsa mer om specifikationerna på iOS Reference Library.

Vill man vara lite mer fancy så kan man speca själv vad man vill att ikonen ska ligga och heta genom följande:

<link rel="apple-itouch-icon" href="/apple-touch-icon.png" />

Tycker man inte om glow-effekten så kan man istället anända sig av:

<link rel="apple-touch-icon-precomposed" href="/apple-touch-icon-precomposed.png" />

Så kommer det bli en ikon utan glow-effekt.

Ett annat alternativ om du har WordPress och kan installera plugins är att du installerar WPtouch då sköts detta automatiskt och så får du ett speciellt mobilanpassat tema för för dina mobila besökare.

Om man inte har någon ikon så gör Safari istället en skärmdump och skapar en egen ikon utifrån det. Inte lika snyggt som att ha sin egen.

För att lägga till en genväg i din iPhone så surfar du till din sida med Safari. Sen så trycker du på mittenikonen längst ner. I valet som kommer upp så väljer du “Lägg till på hemskärmen”.

Topp 20 svenskar på Twitter med flest antal followers

lördag, januari 1st, 2011

Jag kickar igång 2011 med att gräva ner mig i statistiken från Twitter i ett försök i att bena ut vilken svensk som har flest antal followers. Resultatet är minst sagt överraskande. Det visar sig att musikproducenter och internetentreprenörer är de klart lysande stjärnorna på twitterhimlen.

Detta är enbart en personlista, därför hamnar företagskonton som H&M (83 187), Spotify (72 588), Stardoll (51 249), Adland (21 486), Acne (14710), Battlefield Heroes (34810) utanför listan. Spotify är det enda konto med svensk anknytning som är verifierat av Twitter. Hade verkligen hoppats kunna hitta någon med verifierat konto, men har som sagt inte funnit något. Jag vet att Utrikesdepartementet försökt få @carlbildt verifierat. Återstår att se vem som blir den förste svensken med ett verifierat konto.

I toppen hittar man även ett antal konton som med största sannolikhet har trixat till sin sin höga follower-siffra. Sebastian beskriver själv hur han fick sina första 10 000 följare genom att börja följa ett stort antal personer, sedan dess har twitter skärpt reglarna för hur många man kan följa per dag. Det finns även en begränsning som gör att man inte kan följa långt fler än antalet som följer en tillbaka. 10% är den siffra som jag sett i antal fler man kan följa än man själv har followers. Den börjar kicka in efter man nått 2000.

Som sagt, var man ska dra gränserna kan man diskutera i evigheter. Men i listan nedan hamnar personer utanför placering som följer extremt många, eller t.om. följer fler än vad de har followers. En annan fråga är vad som klassas som en riktig twittrare. @Minervity har hela 154 281 tweets. Tveksamt om en människa ens skulle kunna skriva så många tweets själv. I hans fall så verkar det också vara en robot bakom som postar länkar. @svartling är en annan som gillar att posta länkar. Vidare menar andra att @annika_lantz inte heller är någon riktig twittrare som inte följer någon person utan enbart använder twitter som en megafon.

Followers Following Tweets
01.
Robyn @robynkonichiwa
Artist
73 415 164 1931
02.
Steve Angello @SAngelloLIVE
DJ och musikproducent
62 809 137 7147
Richard Darell @Minervity
Grafisk designer, utvecklare
55 793 52 474 154 281
03.
Axwell @Axwell
DJ och musikproducent
55 702 34 357
04.
Sebastian Ingrosso @TheRealIngrosso
DJ och musikproducent
51 963 107 5524
Olov Forsgren @forsgrens
Pensionerad systemutvecklare.
44 277 44 584 20 607
Sebastian Johnsson @SebastianJ
Internetentreprenör
42 978 39 262 8935
05.
RedOne @RedOne_Official
Musikproducent
34 017 188 1776
Dr Jon Alfredsson @JonAlfredsson
Entreprenör
32 482 35 745 2150
Stefan Berg @stefan_berg
Affiliate marknadsföring.
32 450 35 837 2002
Annika O’Brien @AnnikaSkywalkr
Programmerare, medgrundare till Leadwerks
29 297 27 246 2031
Jorma Persson @verybestofyou

Affiliate marknadsföring.

23 233 25 262 1761
06.
Jonas Altberg @basshunt
Artist
19 345 175 1453
07.
Hans Rosling @HansRosling
Professor i internationell hälsa
19 283 20 430
08.
Tim Bergling @Avicii
DJ och musikproducent
18 682 39 406
09.
Annika Sorenstam @ANNIKA59
fd. Golfspelare
18 486 124 1341
10.
Alex Schulman @alexschulman
Författare
17 755 62 2195
11.
Henrik Schyffert @schyffert
Komiker och manusförfattare
17 323 128 1137
12.
Robin Söderling @RSoderling
Tennisspelare
17 667 11 254
13.

Peter Sunde @brokep
IT-entreprenör
15 978 154 2202
14.
Adam Alsing @adamalsing
Radiopratare och programledare
14 728 63 3415
15.
Annika Lantz @annika_lantz
Radiopratare
14 514 1 2200
Jonas Lejon @jonasl
Internetentreprenör
13 375 13 462 7335
16.
Quincy Jones III @QD3
Musikproducent
13 191 4683 4608
17.
John Dahlback @john_dahlback
Producent och DJ.
12 912 178 1505
Haris Alisic @harisalisic
Analytiker
12 051 11 258 3321
18.
Magnus Betnér @Magnusbetner
Komiker
11 750 279 8024
19.
Fredrik Wikingsson @fwikingsson
Programledare
11 276 416 836
Svartling @svartling
Internetentreprenör
11 219 7788 31 755
20.
Gry Forsell @GryForsell
Programledare och radiopratare
11 083 75 3959

Listan är sammanställd med statistik från Twopcharts.com, Twitaholic.com samt TwitterCounter.com.

Där har vi den, hela topp 20 listan (eller 30 beroende hur man vill räkna). Jag har nästan garanterat missat någon person. Twitter är verkligen en plats där doldisarna kan glänsa. Vem hade t.ex. hört tals om @Avicii tidigare? För mig var han okänd. Sydsvenskan har för övrigt skrivit en artikel om honom för den som vill veta mer.

Vad kan man mer dra för slutsatser? Andelen kvinnor är låg även inom detta område (20%/16,6%). Vill man få många followers så är det på engelska man ska skriva. @alexschulman som skriver på svenska dyker upp först på plats 10.

Shooting stars
Vad kan man förvänta sig under 2011? Finns det nån som lurar i vassen? Vem ökar mest i antal? På TwitterCounter kan man se att @john_dahlback kommer starkt och snittar på 171 nya followers per dag. Andra som det går bra för är hela gänget bakom Swedish House Mafia som alla ökar mellan 121-176 per dag.

alexschulman vs. @schyffert" src="http://stark.nu/wp-content/uploads/2011/01/faceoffalexschulman_vs_schyffert.jpg" alt="" width="530" />

Alex Schulman får passa sig. Henrik Schyffert kommer starkt och är snart förbi.

Har jag missat någon, hur tror du utvecklingen kommer bli på Twitter framöver? Kommentera gärna.