Archive for december, 2010

Google gör domäner överflödiga

fredag, december 31st, 2010

Tänkte att jag borde skriva något om Wikileaks som är ett hett diskussionsämne på nätet just nu. Men eftersom alla andra redan har skrivit om det så tänkte jag belysa det hela utifrån en annan synvinkel.

Det hela började med att Wikileaks blev av med sin domän wikileaks.org. Att välja en org-domän må vara naturligt för en organisation men om man inte vill bli av med sin domän i första taget så är en domän under amerikanskt överseende inte det bästa valet. Det är inte första gången som en .com, .org eller .net-domän har blivit nerstängd. Wikileaks löste den till synes kniviga situationen de hamnat i genom att gå över till fallback-domänen wikileaks.ch. Den adressen kommunicerade man ut genom både Facebook och Twitter.

Men vad som nu händer är intressant. ch-domänen dyker inte alls upp på den plats i sökresultatet hos Google som man  skulle kunna tro. Utan på toppplaceringen finns mycket oväntat en IP-adress. Frågan man ställer sig är naturligtvis hur den kan har hamnat där. Att så många skulle ha länkat till just denna ip-adressen känns tveksamt.

Visserligen var det den som fungerade precis efter att org-domänen försvann men nu har det gått flera dagar och ip-adressen är fortfarande på plats nummer ett. Det är dessutom bara en ip-adress av flera som man kan nå Wikileaks med. Det känns helt klart som att Google gått in manuellt och justerat sökresultatet.

Ett annat tecken på att domännamnet har minskat i betydelse visar sig i Google Zeitgeist som man släppte nyligen. Zeigeist är en rapport över de mest sökta orden på Google så här långt under 2010. Samtliga resultat var adresser till webbplatser. Man söker sig fram till företagen allt oftare och skriver inte in domänadressen “manuellt”.

Listan över de vanligaste sökorden för 2010 är enligt följande:

  1. facebook
  2. youtube
  3. aftonbladet
  4. blocket
  5. hotmail
  6. eniro
  7. hitta.se
  8. tradera
  9. expressen
  10. swedbank

De tre som ökar mest i popularitet av alla sökningar är facebook.se, blocket.se samt youtube.se. Att man googlar efter en webbadress kan tyckas märkligt, men det har sina förklaringar. Men vad som är intressant här är att man söker på se-domäner. Som alla vet så är har både You Tube och Facebook com-adresser. En annan intressant sak att notera är hitta.se, man har inte sökt efter enbart hitta som man gjort i de andra fallen. Annat som man får bekräftat är Aftonbladets dominans över Expressen. Någonting måste de uppenbarligen göra rätt på nätet eftersom de får så många besökare (5 207 993 vs. 2 332 624 enligt senaste KIA-index). Jag kan gå med på att den är intressantare än Expressens site, men ändå, lite sorgligt är det allt. Även varför Swedbank kommer högre upp än Nordea som har fler kunder kan man fundera över.

Är detta då slutet för domänförsäljningar som tex. sex.com som vid två vändor har sålts för rekordsummor upp mot 14 miljoner dollar? Nej förmodligen inte. Att ha ett kort och enkelt domännamn kommer under lång tid framöver vara attraktivt. Framförallt eftersom alla bra korta domännamn redan är upptagna. Det kommer alltid finnas företag som är beredda att betala stora summor för att få loss dem.

Länkförkortarna

En annan trend är twitter som skapat behovet av korta länk-adresser och som skapat den helt ny marknad i form av länkförkortare där bit.ly är den dominerande spelaren. En marknad som gjort de mest obskyra toppdomänerna till nyckelspelare, där många företag skaffat sina egna mer eller mindre fyndiga varianter. Eller vad sägs om bit.ly (Libyen), goo.gl (Grönland), flic.kr (Sydkorea), syd.is (Island), fb.me (Montenegro), youtu.be (Belgien), tr.im (Isle of Man). Coolast – och kortast – av dem alla är nog ändå twitters t.co (Colombia).

Själv så är jag skapligt nöjd med min egna domän stark.nu, nu-domänerna var ruggigt heta när det begav sig, och det bästa alternativet jag kunde få när jag reggade den ’98. De som hängt med ett tag känner till att i början kunde privatpersoner inte regga .se domäner utan man fick nöja sig med pp.se, annars hade man helt klart velat haft en .se domän. Men både den och dess .com motsvarighet reggades redan 1995.

Det ska bli intressant att se vad nästa år för med sig för trender inom domänområdet.

Ögonblicksbilder från Centralstationen

fredag, december 31st, 2010

Hade planerat att dokumentera tågkaoset, extremkylan, snöchocken på Centralen när jag var på väg hem från jobbet. Men så speciellt spännande bilder blev det aldrig. För det första så har vi fått extremt mesigt med snö här i Göteborg om man jämför med övriga landet. För det andra så dog mitt kamerabatteri efter bara några få bilder. Det var orutinerat.

Det var ovanligt lugnt på Centralen faktiskt, trodde att den skulle vara överfull med nyårsresenärer, men det det som vilken kväll som helst. Här är iallafall ett urval av de foton jag fångade.

Göteborg C

Läppstiftet i julbelysning.

Hotell G i bakgrunden.

Ett SJ-tåg.

Lite snö har vi allt.

Centralen

Försenade tåg.

Ett tåg lämnar stationen.

Det som vägt upp bristen av något som tillnärmelsevis skulle kunna kallas för snökaos är att temperaturen legat stadigt under 10 minus på morgonen under hela veckan. Det har medfört en del problem för tågtrafiken. Främst verkar det som att det har påverkat pendeltågen.

Idag på nyårsafton verkar det bli en lugn dag vädermässigt, minus en grad just nu, mildaste dagen på länge. Tycker annars att det alltid brukar vara svinkallt vid tolvslaget när man ska ut å titta på alla raketer. Taxi-bolagen hade säkert hoppats på extremkyla, men det får nog och göra så det bli över ikväll ändå. Nu är kameran iallafall satt på laddning, kanske kan det bli några nyårsbilder.

Musikhjälpen 2010

söndag, december 19th, 2010

Kollar ni eller lyssnar ni på Musikhjälpen? Om inte så har ni missat något, för om några få minuter så är det hela över för denna gången.

Musikhjälpen är verkligen ett riktigt härligt “evenemang” om man kan kalla det för det.
Musikhjälpen är i första hand ett radioprogram där tre personer sänder dygnet runt inifrån en glasbur och folk kan skicka in sina låtönskningar för 50 kronor eller mer. I år så står buren på Gustav Adolfs torg i Malmö. Förra året var man på Avenyn i Göteborg. Man har även kunnat se programmet på webbteve och stundtals på SVT under veckan.

Under veckan så har jag inte följt programmet lika besatt som jag gjorde förra året, när de befinner sig i ens egen stad så blir det naturligtvis en helt annan grej. Förra året var jag även och tittade utanför buren när @ametistametist sände.

Men nu under helgen så har jag verkligen maxat intaget av Musikhjälpen. Man blir riktigt varm i kroppen av alla människors generositet. I första hand så har jag faktiskt följt det hela genom Twitter. Musikhjälpen-redaktionen har själva varit duktiga på att twittra med bland annat @maria_s i spetsen. På just Twitter så har den numera välkända artisten Petter dragit igång någonting som han har kallat för #stepyourvdgameup, en uppmaning till alla svenska VD’s att steppa upp sitt game och skänka lite pengar. Det har blivit en hejdundrande succé och han har dragit in över 700 000 kronor. Helt otroligt att någonting som började som ett litet skämt har kunnat växa till denna monsterhög av pengar. Toppar listan gör Sven Hagströmmer som dunkade in hela 100 lakan. Respekt.

Hela Musikhjälpen har förresten redan slagit ett helt otroligt rekord med över 12 miljoner kronor insamlat till Radiohjälpens kampanj “Barn är inte till salu”, som kommer gå till kampen mot handel med barn. Jag vill inte vara sämre och dubblar summan mot vad jag gav förra året.

Trodde bergis att de skulle vara i Stockholm i år, men så blev det alltså inte. Därför hoppas jag att de är tillbaka i Göteborg 2011!

Fantastiskt vad lite musik kan göra.

Uppdatering kl 23:54

Petter nämner en intressant sak på Twitter:

Han har helt rätt i det han säger, jag kan inte se någonting om Musikhjälpen på Aftonbladet. Expressen skriver en liten notis om det. Av de andra större  tidningarna ser jag bara Sydsvenskan och GP. Att Sydsvenskan skriver om det får anses självklart eftersom det sändes från Malmö. Även på Twitter har det varit förhållandevis lugnt. Ja på taggen #mh10 har det naturligtvis rullat på i strid ström. Men det har inte varit samma tryck som under melodifestivalsändningarna direkt, och det verkar vara andra delar av Twitter som har engagerat sig i detta.

Radio har verkligen ingen hög status i mediebranschen.

Den ständiga jakten på de perfekta hörlurarna

måndag, december 13th, 2010

Hörlurar brukar aldrig bli långlivade. Senast ut i jakten på de perfekta hörlurarna är modellen “Plattan” från Urbanears.

Man har betat av sin beskärda del av hörlurar genom åren. Det är verkligen en förbrukningsvara. Speciellt hörlurarna som Apple skickar med i sina produkter. De är värdelösa och går i regel sönder efter någon månad. Min erfarenhet när det kommer till hörlurar är att man faktiskt får vad man betalar för.

De absolut bästa hörlurarna som jag ägt är mina Future Sonics FS1, modifierade av Ultimate buds. Så man fick en mikrofon med knapp för att styra sin iPhone. Just denna kära knapp har nu slutat fungera. Därför började jag så smått sondera marknaden efter ett par nya lurar. Det lutade längre åt ett par Etymotic hf3, tyvärr så kostar de närmare 1500 kronor. Ganska saftigt dyrt med andra ord, men säkert värt pengarna. De är inte  speciellt svåra att få tag på är här hemma i Sverige heller.

Men av en slump så snubblade jag över märket Urbanears som gör riktigt snygga hörlurar till betydligt humanare priser och de finns i nästan oändligt antal färger. Framförallt så gjorde modellen Plattan (ca 599 kr) mig intresserad. Det är en klassisk modell med headset-funktion. Inte någon in-ear modell som jag brukar köra med alltså.

Urbanears Plattan

Knappen för fjärrkontroll är pytteliten. Vet inte vad de tänkte där.

Plus
– Snygg design, finns i hela 14 olika färger.
– Gillar att man använder tygkabel. Mycket smartare än vanlig kabel i plast som spricker sönder som de gjort på mina Shure-lurar. Kabeln är även lite grövre än de hörlurskablar man är van vid.
– Går att fälla ihop.
– Gedigen byggkvalité.
– Zoud-plug så kompisen kan koppla in sina lurar, kul grej men som man förmodligen inte kommer använda.

Minus
– Man får ont i öronen om man har på dem en längre stund, de klämmer åt likt klädnypor kring öronen.
– Knappen för fjärrkontroll är pytteliten. Vet inte vad de tänkte där.
– Mycket klumpigare än in-ear modeller.

Jag är ännu inte helt såld på dem, jag tror att in-ear passar mig bättre. De har bra ljud men inte bättre än mina Future Sonics-lurar. För att vara så stora lurar så måste de nog allt ha någon killer-feature för att man ska välja att gå den vägen. Mitt råd är att satsa några hundralappar extra om så behövs och istället köra på en in-ear modell av hög kvalité. De kan du dessutom ständigt ha med dig i jackfickan.

Urbanears har annars en annan modell, Medis (ca 450 kr) som både är en in-ear samt att den är billigare. Annat som kan vara intressant att hålla koll på är det klassiska märket Marshall som just släppt två hörlursmodeller, Major (999 kr) som är en klassisk modell, gjord för att vara inkopplad i hemmastereon. Samt Minor (599 kr) som är en in-ear modell. Medis och Minor är för övrigt väldigt lika varandra, vilket inte är så konstigt. Hos Webbsverige kan man läsa att bakom båda dessa märken står Zound Industries.