Archive for oktober, 2010

Spelning i ett provrum – funkar det?

lördag, oktober 23rd, 2010

Via Webbsverige hittar jag Tiger of Swedens kampanj där de har slängt in nio olika up and coming band för att spela i ett provrum. Dressing room sessions kallar man det. Bakom det hela så ligger den välkända byrån Lowe Brindfors.

MONDE YEUX / DRESSING ROOM SESSIONS from Tiger of Sweden on Vimeo.

Hur bra funkar konceptet kan man då fråga sig? Som “Johan” i en kommentar till artikeln hos Webbsverige säger så verkar idén vara en ren rip-off från The black cab sessions, som är exakt samma koncept fast i en taxi. Ännu en variant är Tram Sessions där de spelar i en spårvagn. Även om idén är gjord tidigare så tycker jag ändå att det funkar.

En udda grej är att de spelat in filmerna på högkant i porträtt-läge.

Designen är enkel och består i stort sett bara av fyra olika sidor. En udda grej är att de spelat in filmerna på högkant i porträtt-läge. Förmodligen det enda formatet som hade fungerat för att att filma i ett provrum. Även att alltihop är i svart-vitt tycker jag går hem.

Ingen marknadsföring
Så långt är allting bra, idén funkar nästan bättre i ett provrum än i en taxi eftersom de har tryckt in fler personer (som flest sex stycken) som ibland ser lite roligt ut. Flera av banden är dessutom riktigt bra. Men där verkar pengarna eller idérna ha tagit slut. Man tycker ju att det skulle finnas en liten potential till att kunna få en liten viral spridning iallafall så verkar det inte ha hänt. Man har skickat ut ett pressmeddelande men sen verkar det ha tagit stopp. På siten så kan man sprida bedskapet genom Facebook och Twitter. På twitter kunde jag inte hitta en enda som använt sig av “dela på twitter” länken. Det enda jag hittade där var oväntat en tysk blogg som skrivit om det.

Utöver webbplatsen så kommer filmerna rulla på JC, SOLO samt i Tigers egna butiker.

Tittar man vidare på Facebook så är det inte många – om någon – som länkat till sidan utöver banden själva, dels på Facebook men också på sina MySpace sidor. Banden genererar inga besökare på egen hand med andra ord. Inte heller ser det ut som att detta skulle vara en kassako full med inläknar från Tiger of Sweden till bandens sidor heller.

Deras pressmeddelande har genererat några få artiklar, b.la. från Daniels modeblogg och Rodeo, utöver det så är det tunt. Oväntat av det lilla som faktiskt skrivits om detta kommer från utländska sidor. Denna kampanjen är ju främst riktad mot den svenska marknaden. Utöver webbplatsen så kommer filmerna rulla på JC, SOLO samt i Tigers egna butiker. I dessa miljöer har jag inte sett filmerna än.

Statistik

Gräver man ner sig i statistiken hos Vimeo där filmerna är upplagda upptäcker man rena katastrofsiffror. Så här många visningar hade filmerna efter 13 dagar:

1215, Monde Yeux
669, Ultimate Dance Fighters
591, You Say France and I Whistle
489, Navet
384, Tantrum To Blind
364, Josie Lofgren
364, Leonard Kaage
266, Madamm
258, The Forest And The Trees

Vilken liten blogg som helst borde kunna få bättre siffror än så. Om jag hade varit beställare så hade jag inte varit speciellt nöjd.

Vad har man gjort fel?

Man borde har gjort det lättare att sprida och dela med sig av innehållet. Visserligen så har Vimeo själva en hel del funktioner för att både kommentera och sprida filmer, men det verkar som ingen har hittat de funktionerna. Generellt har filmerna på Vimeo väldigt få kommentarer om man jämför med YouTube. De verkar ha en kanal hos YouTube, men den verkar de inte använda. Vidare borde man minst lagt till en “like” knapp för Facebook. Jag tycker även att avsaknaden av kommentarsfunktion är en brist. Med så få besökare hade man säkert knappt fått någon kommentar ändå, men det hade varit trevligt. Artisternas egna special T-shirts finns inte heller för försäljning än. Det vore även kul om de som såg filmerna inne i butikerna kunde dela med sig av dem. Kanske genom nåt QR-code system. Ett system som knappt används i Sverige. Men man hade säkert kunnat lösa det på andra sätt. Som att man fick rabatt på jeans om man checkade in på en speciell Gowalla-spot tex. En å annan annons i Spotify hade säkert suttit som en smäck för detta projekt.

Del 2: Rundvandring i Göteborgs designbutiker

söndag, oktober 17th, 2010

Ny helg och nya designbutiksbesök. Under lördagen betades två butiker av. Tyvärr så verkar det som att min teori från förra veckan om att Vi går mot ljusare tider börjar vackla något. I Möbelgalleri ANNA så var det en del folk, men långt ifrån så fullsmockat som jag upplevde förra helgen hos Svenssons i Lammhult. Inne hos Design living var det nästan stendött.

Inte hos någon av dessa butiker hittade jag så mycket som föll mig i smaken. Det som jag noterade hos framförallt Design living men även hos Möbelgalleri ANNA var att de inte hade så många nya spännande produkter. Hos Design living såg det exakt likadant ut som när jag var där sist – för kanske ett år sedan. Det var samma mattor, samma soffor. Kanske beror det på att de har världens minst lämpliga lokal för den verksamhet som de bedriver. Tre våningar med möbler, främst soffor som de förmodligen konkat upp för den branta och trånga trappan. Har de väl fått dit grejerna en gång så orkar de väl inte byta.

Möbelgalleri ANNA hade säkert en del nyheter, men inget som jag speciellt noterade. Men de hade definitivt en del gamla grejer, tex. hade de min gamla Bookworm hylla från Kartell av Ron Arad som jag köpte där för snart 10 år sedan. Visst, den får väl kanske anses som klassiker, men nån måtta får det väl ändå vara. Däremot så verkar de ha en hel del riktiga klassiker från en av mina favoriter, Arne Jacobsen, b.la. myran, sjuan och svanen.

[singlepic id=29 w= h= float=]

[singlepic id=30 w= h= float=]

[singlepic id=31 w= h= float=]

Svanen i rött tyg, 29 220 kr.

[singlepic id=27 w= h= float=]

[singlepic id=28 w= h= float=]

Design living verkar ha riktat in sig mot soffor, hela övervåningen är full av soffor. Av det jag såg så var det inget som gjorde mig speciellt intresserad. Det skulle vara en av mattorna i så fall som jag var lite sugen på förra gången. Men en liknande matta köpte jag senare på IKEA, förmodligen betydligt billigare, den är jag nöjd med och håller än gör den också.

Återstår att se om det blir någon del tre. I så fall skulle den bestå av Boolia, BoConcept, Brand Design Center med flera.

Måste bara till sist dela med mig av kanske världens mest onödiga pryl, eller vad sägs som en 16.5 cm hög modell av Ägget i skala 1:6 för det facila priset av 3690 kr. Den hittade jag när jag sökte runt efter Arne Jacobsen.

Skalmodeller av bilar kan jag förstå, men av en fåtölj?

Uppdatering 2011-02-13:

Körde förbi Skanstorget och såg att Design living verkar ha lagt ner och att BoConcept nu istället har flyttat in i lokalerna. Jag kan förstå att verksamheten inte höll för Design Living, men att BoConcept flyttar in istället? Jag tycker som sagt att lokalerna inte är lämpade för en möbelaffär. BoConcept har tidigare under många år haft en riktigt fin lokal nere vid Fiskekyrkan. Kanske blev det för dyrt? Jag tror iof. inte att det kommer bli lätt för hyresvärden att hyra ut BoConcepts gamla lokaler till någon annan. I området så har flera lokaler stått tomma länge. Möjligtvis får BoConcept ett lite bättre läge nu, med flera designbutiker och köksbutiker i kvarteren.

Mot ljusare tider (en rundvandring del 1)

lördag, oktober 9th, 2010

Gjorde en egen liten omvärldsbevakning under denna fina höstdag i form av besök i de båda möbelbutikerna Norrgavel på Magasinsgatan samt Svenssons i Lammhults butik vid Järntorget här i Göteborg. Jag kan säga utan att överdriva att det var knôfullt med folk i båda butikerna och personalen hade fullt sjå med kunderna. Av denna minianalys drar jag slutsatsen att krisen är definitivt över, det tycks snarare vara som att vi befinner oss mitt inne i en högkonjunktur. För inte köper man en fåtölj för närmare 35 tusen ifall det är finanskris och det ekar tomt i plånboken.

Hos Svenssons såg jag några snygga gummibeklädda klädgalgar från danska HAY för ett helt okej pris. De kommer jag nog köpa en dag när det är lite mindre folk. Vid närmare eftertanke, varför ska jag köpa dem i butiken när jag kan köpa samma varor i Svenssons egna webbshop där de är 10% billigare? Dessutom är det just nu fraktfritt.

Eller så köper jag dem i Köpenhamn, är lite sugen på att åka dit faktiskt.

Jag fick blodad tand efter dagens designbutiksbesök, så nästa helg får det nog bli ett besök hos Design Living samt Möbelgalleri Anna, om inte för att se om min analys håller och få bekräftat att kunderna är lika många där.

Jag håller med i det som de hade skrivit i skyltfönstret;

Vi går mot ljusare tider.